Najdi forum

Vprašanje glede skrbništva

Pozdravljeni,

znašla sem se v situaciji, s katero si nikoli ne bi mislila, da se bom. Namreč zaradi določenih razlogom sem čez vikend s 15 letnim sinom odšla od doma, od izvenzakonskega partnerja ter 17 letnika, ki je že od nekdaj z očetom bolj povezan in se je takoj odločil, da z nama z bratom ne gre. Trenutno sva pri mojih starših, katerima sem neizmerno hvaležna za vso podporo in pomoč v tem kriznem času.

V tem času, ko sta bila otroka majhna, sva kupila precej veliko stanovanje, za katerega je kredit odplačeval partner. Kar se tiče financ vem, da se bova zmenila, saj sva oba poštena. To me ne skrbi.

Me pa zanima, glede na to, da sta otroka sporazumno eden pri drugem, da bosta lahko neovirano obiskovala en drugega in starejši mene, mlajši očeta, me zanima ali sploh moramo kam javljati situacijo? Sicer je tako, da se pri izračunu otroškega dodatka upoštevajo vsi dohodki družine, partner ima 3 x tolikšno plačo kot jaz. S preživninami se ne bomo šli, bo vse po dogovoru.
Moje vprašanje: če se midva z mlajšim sinom prijaviva na začasno bivališče, kako to potem upoštevajo na CSD, da bi pač dala spremembo, da z enim sinom živiva na začasnem naslovu, zaenkrat pri mojih starših, nato nameravam v kredit in nakup garsonjere. Gre se res samo za to, da bi dobivala višje dodatke, ker nas kot družino njegova plača vleče v precej višji razred.

Ali bi morala urejati deljeno skrbništvo? Ali to lahko narediva tako, da ima vsak enega otroka?

Popolnoma sem iz sebe, nikoli si nisem mislila, da se bom ukvarjala s čim takim. Lepo prosim za nasvete.
Hvala.

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Vse morata urediti uradno, prek sodišča.
Preživnina se določi za vsakega otroka posebej, odvisno od prihodkov in potreb (ni nujno, da bo tvoj prispevek za preživljanje starejšega enak moževemu prispevku). Torej na sodišče morata poslat vlogo za dodelitev otroka v varstvo in vzgojo, v njem opredelita preživnine, obiske (ti so potem seveda lahko po dogovoru), kdo bo živel pri kom. Drugače te na CSD ne bodo obravnavali kot samsko mamo.

Kredit sta odplačevala skupaj, ne glede na to, kdo ga je vzel ali bil pisan na položnici.
Pripada ti polovica stanovanja.
To bo najbrž veliko večja vsota kot bi jo z goljufijo pri otroških dodatkih dobila.
Če sta šla res narazen ti svetujem, da vse uradno rešita.

Vprasanja glede otrok morata nujno resiti pred sodiscem, vendar pa bo sodisce vajin dogovor (ce bo v skladu s koristjo otroka) upostevalo, kar se tice varstva in vzgoje. Nujna pa je tudi dolocitev prezivnine, to doloci sodisce, temu se ni mogoce odpovedati, ker je v korist otroka in ne vas. Kar se tice vajinih medsebojnih premozenjskih razmerij svetujem da razmere uredite, vendar se to lahko naredi pri notarju in ni treba na sodisce. Res je, da je zelo velika verjetnost, da je en del stanovanja vas, ker gre v zunajzakonski skupnosti za skupno premozenje-enako kot pri zakonski zvezi. Res pa je, da najbrz ne bo 50-50,ce ima vas moz res toliko visjo placo-je pa lahko vse to stvar dogovora.

Korist otroka je na sodišču bolj kot ne imaginarna kategorija.
V resnici se jo doseže šele po nekaj tožbah, ker sodišča delajo po inerciji in po pravilu najmanjšega vložka sodišča v določen primer.

Deljeno skrbnistvo za oba.En ima stalni naslov pri tebi pa zacasnega pri nejmu in obratno.
postopek je pa
prvo se gre na CSD kjer se dogovori:
-Stiki
-Skrbnistvo
-stalni /zacasni naslov
-Prezivnina (ce je govora v deljenem skrbnistu se izracuna troske obeh otrok deli na pol nato pa napise se da en drugemu vsak meseec izplačujeta identičen znesek,ki se potem izniči,skupne stroške si pa delita na pol (šolnina,obšolske dejavnosti,…)
potem se pa na sodisu vlozi zahtevek ,kjer se potem to vse uredi.

Moj mož se je tudi pri 18 letih odločil, da bo ostal pri očetu. Spoštuj sinovo odločitev drugače ti bo zameril celo življenje. Moram pa reči, da se je mož pravilno odločil saj je mama svojega drugega sinčka čisto zavozila. Zdaj je star 36 depresiven ne samostojen samski v najemu z ustrano službo. Mama mu pa pere hodi popravljat in likat.

To s stalnim in začasnim naslovom ne gre tako – začasni naslov si urediš tam, kjer bivaš večino časa, če nočeš ali ne moreš spremeniti stalnega naslova.
CSD opravi samo svetovalni pogovor in ne odloča o ničemer. Je pa običajno neizogibna postaja na poti uradnega urejanja zadev.
Predlog lahko spišeta sama in ga pošljeta na sodišče, predlogu se priloži zapisnik o svetovalnem razgovoru, če je ta že opravljen, sicer sodišče pozove zakonca, naj ga opravita.
Stroški se tudi v primeru skupnega skrbništva načeloma ne delijo na pol, temveč sorazmerno glede na finančne zmožnosti staršev. Prav tako se stroški preračunajo za vsakega otroka posebej in delijo sorazmerno.

Ko se odselis si zrihtas stalni ali pa zacasni naslov zase.V najemniskem stanovanju stalnega naslova ne bos dobila.Isto naredis za otroke,stalni naslov imajo pri tistemu kjer zelijo bit,zacasnega pa pri drugemu starsu. Naslov za vrocanje poste je tudi pomemben.
CSD se ne mores izognit,in ce hoces bit prej konec je bolje da ga imas na zacetku ker te drugace iz sodisca vrnejo tja.Ce sta porocena ali imata skupno premozenje se da te stvari dogovoriti in urediti tudi pri notarju pa potem se to predlozis sodiscu.Jaz sem predlog spisal in ga oddal kot vlogo na sodisce.Na sodiscu so mi povedali da je vecina vseebine ze definirane v zakonih. Pomembno je prezivnina ker ti bodo zavrnili zadevo drugace,v primeru deljenega skrbnistva je fer da je na koncu 0 Eur izplači en drugemu.Stroski se ocenijo za vsakega otroka in potem delijo na pol (vsi z otrokom povezani stroski tudi del najemnine itd.. Zato enak znesek ki se izniči,odvisno kako fer sta.Ce ni fer pol pa obvezno clen za prezivnino sam bos pol ti morala enmu plačevat pa ti boš dobila za drugega… Enostavneje je da un k ma vec pac kupi otrokom oblacila pa to,… itak so vajini otroci. Sodice in csd zanima samo :
-skrbnistvo
-stalni zacasni naslov /vrocanje
-stiki
-prezivnina
In tak dogovor ti zal ne pomaga v realnosti furat stvari z nekom k nisi mogel met uspesne veze….

Vse rešuj uradno, saj se vse potem prenese na otroka, ko bosta dopolnila 18 let.

 

Lp

Zakaj ne prevzameš odgovornosti in napišeš razlogov, ki jih sama zelo dobro poznaš. Ker se bojiš da bomo ti sodili če si naredila kaj narobe. Če gre za varanje potem je res ločitev najbolj primerna, se pravi glede da nočeš povedat lahko skelpamo da gre za nekaj takega od tebe. Če gre za malenkosti, prepir potem se pogovori z partnerjom v miru skupaj najdita rešitev. Če je to stvar ega potem tega malo spusti in bosta našla skupno besedo. Se pravi glavna funkcija zenske je suport v druzini (moškega) in skrb za otroke ter zadeve po hiši. Moškega je kupti hišo ali jo zgraditi in priskrbeti glavni del denarja za druzino ter fizično naporna in tehnična dela. Vsak ma svojo vlogo in tako to funkcionira drugače ne. Pričakovati da bo en opravlal več kot svojo vlogo je norost in to se ne izide dolgoročno.

Za majše zadeve se da to rešiti z partnerjom, razen če gre za kaj resnega ali večina stvari se da rešit, če je vsak pripravlen rešit. Sama se odloči ali dolgoročno gledaj na zadeve. Kot si opazila imaš 2 otroka katera potrebujeta oba starša za pravilen razvoj. Otroki vse prepire in ostalo vidijo in čutijo ter to zelo vpliva na njihov razvoj. Če se boš ločila potem vsaj mej toliko sočutja do otrok, da bosta oba otroka videla oba starša za normalen razvoj, in jih ne uporablat kot orozje proti mozu. Vse ostalo rešita na sodišču.

Torej, jebala bi se a da ne udje 😁 zsto ti pa je ušel. Ima 3 krat večjo plačo, sin hoče biti z njim torej se loči in ne išči, kako bi družbo ogoljfala za boljši položaj.  Tudi drugi šin ti bo kmalu ušel, ker se obešaš na starše in preseravaš, kar otroci hitro poštudirajo

New Report

Close