Lepo pozdravljeni,
že vsaj 5 let se po okužbi z neznano bakterijo, ki sem jo staknil v Aziji, borim z izredno slabo prebavo ter občasno zgago. 5 let nazaj sem že opravil gastroskopijo in kolonoskopijo ter alergijske teste na Golniku ter oddal blato v analizo. Po gastroskopiji so mi diagnosticirali refluksni ezofagitis LA A. ter eriternatozna (hiperemična) gastropatija in eriternatozna (hiperemična) duodenopatija. Prejel sem terapijo nolpaza 2 meseca. Na podlagi kolonoskopije pa so mi diagnosticirali: Ni znakov mikroskopskega kolitisa, Histološke spremembe v desnem kolonu lahko govorijo največ za prav blag enostavni kronični kolitis. Blato sem oddal 2x in vedno potrjeno, da ne prebavljam maščob in škroba. Encimi: A-alfa Amilaza 0,91 in S-lipaza 0,70. Na golniku mi niso odkrili nobene alergije na hrano. Kar imam potrjeno je Alergija na pršico in rinitis.
Moje stanje: Na blato grem 1-3x na dan večinoma po malo. Blato nikoli ni formirano kot bi moglo biti, vedno je nekje srednje gosto. Redko imam diarejo. Od okužbe z bakterijo praktično ne smem jesti naslednje hrane: Čebula (je sploh več ne uživam), banane, jabolka (tudi brez olupka) to so tri živila po katerih me skoraj takoj napihne kar pomeni, da bom pline nekontrolirano spuščal celo noč, včasih ne smem jesti skoraj nič se mi zdi. Na golinku so mi alergijo na hrano ovrgli so mi pa testirali samo 17 živil. Jabolko so ovrgli. Jem po 4 do 5x na dan kar precej vendar se kljub temu ne morem zrediti. Trenutno nimam predvdenih nobenih poreiskav več. Zdravnica mi je rekla, da ostaja nepojasnjeno zakaj kljub dovolj visoki vrednosti encimov ne prebavljam ustrezno. Prehranjujem se raznovrstno, uživam veliko vlaknin, ter nasploh uživam veliko zelenjave ter tudi mesa. Poleg tega uživam ingver, kurkumo cejlonski cimet ter dovolj vitaminov in mineralov. Včasih se mi zdi, da mi prebava varira čisto odvisno 2 tedna nekako ok, potem 2 tedna slaba… Ko začnem uživati pre in probiotike in prebavne encime je spet nekaj časa OK, potem spet ni OK, čeprav jih še vedno uživam. Vse skupaj vpliva tudi na moj zadah, jezik pa je velikokrat bel. Nek zdravnik mi je rekel, da pri meni voha gastritis.
Kar nekaj premoženja sem zapravil tudi na bioresonanci v Kranju, vendar ni nič pomagalo.
Lepo prosim za mnenje in, če je še kaj kar bi lahko bilo, ker me predvsem skrbi, da bo na dolgi rok še slabše in, da ne naredim vsega kar lahko. Tole pa tudi zelo vpliva na službo in družabno življenje, ker nikoli ne veš kakšna bo prebava. Zanima me ali obstajajo kakšni testi, ki so verodostojni za intoleranco na živila in ne samo alergijo (menda je razlika). Pripravljen sem opraviti tudi marsikaj samoplačniško.
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
Očitno gre za kompleksne težave in je težko najti jasen odgovor.
Za ačetek bi svetoval dobre probiotike v kombinaciji z naravnimi izvlećki. Poskusite s tem:
https://ciim.si/product/tepez-aloe-50-ml/
https://ciim.si/product/jab-flora-24-1000-ml/
Morda tudi še Omega -3 maščobe v obliki olja.
Javite mi rezultate,
Lp