vprašanje glede posledic okužbe s toksoplazmozo
Spoštovani
Rada bi si razjasnila eno vprašanje (in s tem moj strah) glede toksoplazmoze in posledicami okužbe malega dojenčka recimo..
V materinski šoli so nas učili, da je prenašalec toxsoplazmoze mačka..
Da pa se lahko nosečnica okuži tudi preko neumitja rok, če kaj dela na vrtu (primer je bil, da lahko samo odtrga rožico, na katero se je prej polulala muca).. in seveda preko premalo toplotno obdelanega mesa.. slabo oprane zelenjave..
Brala sem mnenja zdravnikov pediatrov, kjer je pislalo, da je še pred nekaj leti veljalo prepričanje, da je toxoplazma nevarna za dojenčka samo v primeru prenosa preko posteljice med nosečnostjo. Venedar da so zadnja spoznanja takšna, da je tudi po porodu pridobljena okužba za otroka nevarna in ima lahko popolnoma enake posledice kot prirojena okužba, ki prizadene možgane in oči…
Kaj vi menite? V nosečnosti so bila vsa moja (redna) testiranja neg. Zdaj sprašujem za dojenčka in do katerega njegovega leta je še nevarno?
Ali so res lahko enako hude posledice za dojenčke in majhne otroke .? Če prizadane oči in možgane- kaj to pomeni- prizadetost otroka lahko?
Še posebej je zahrbno ker okužba sploh nima znakov ne..?
Mačke sicer nimamo, edino, če bi bila možna sledeča okužba, da bi recimo jaz, ali tašča, ali moja mama, ravno gospodinjila, prej delala v kuhinji s svežim mesom, za tem pa prijemala dojenčka ali s takimi rokami prijela dudo recimo in mu jo dala v usta..Ali je možen sledeč način okužbe..Ali pa da poje premalo kuhano meso v kašici..?
Lepo prosim za vaš odgovor. Prisrčna hvala in lepe sončne dni vam želim.
Spoštovana,
glede na izkušnje je strah pred okužbo s toksoplazmozo v nosečnosti “prenapihnjen”. Pred uvedbo presejalnega testa (torej pred več kot 10 leti) smo se srečali s to boleznijo pri novorojenčku redko – morda 1-2x letno. In izjemno redko v njeni težji obliki, ki prizadane možgane in oči.
Od uvedbe testiranja, ki (žal) daje velikokrat lažno pozitiven rezultat, pa bolezni s pravo klinično sliko (kot jo poznamo iz učbenikov) sploh ni bilo. In se mnogi sprašujemo, ali je tako velik strah pred toksoplazmozo in tako drago testiranje (pri vseh nosečnicah, pri mnogih celo več kot enkrat), ki potegne za seboj tudi amniocentezo in določanje parazita v amnijski tekočini, v primeru pozitivnega rezultata testa PCR (ki tudi ni 100%) pa daljše zdravljenje z antibiotikom (ki tudi ni povsem neškodljiv), sploh umestno.
Toliko torej za uvod.
Ko se otrok rodi, razvija svojo lastno obrambo in okužba poteka povsem drugače. Kot prvo ga ščitijo obrambne sposobnosti prebavil, ki parazita oslabijo, če že ne uničijo (okužba ploda poteka preko krvi, po rojstvu pa preko prebavil). Potem so dejavne tudi obrambne celice v krvi, limfi, pa protitelesa. Zato je okužba s toksoplazmozo v otroštvu večinoma “nema” in IZJEMOMA (prevsem pri otrocih z imunsko pomanjkljivostjo) lahko privede do vnetja v očeh ali možganih – najtežja posledica prvega je slepota, drugega pa zaostanek v razvoju in težave pri gibanju. Torej res huda prizadetost, ki pa je bolj redka, kot verjetnost, da zadanete sedmico na loteriji.
Zato velja “zdrava pamet” – ne bojte se stvari, ki so izjemno redke, umivajte si roke, tako kot doslej – verjetnost, da bi se okužili s kakšno salmonelo ali črevesnimi virusi je bistveno bolj realna nevarnost kot Toxoplasma.
Upam (tako kot vsi, ki bodo prišli na srečanje bivših nedonošenčkov v Mostec pri Ljubljani), da bo konec tedna res sončen… (držim pesti, da vas malo reklame za naš “piknik” ne bo motilo, čeprav je izven “teme”…), vam pa čim manj skrbi do poroda in po njem,