Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Vprašanje glede (ne) cepljenja

Vprašanje glede (ne) cepljenja

Pozdravljeni,
Imam sina starega 3 mesece in ni (tudi ne bo) cepljen.
Zdravnici sem v posvetovalnici že povedala – nič ni komentirala o tem. Kako se bo odvijalo naprej.
Zanimalo bi pa me kako naj bi se odvijalo – nekateri omenjajo finančno kazen, ali to drži?
Sama tudi nisem cepljena – to je bilo pred 25 leti, ampak takrat ni bilo nič. Kako pa je sedaj s tem?

Najlepša hvala za odgovor
Lp

http://www.zi.gov.si/si/delovna_podrocja/nalezljive_bolezni/obvezno_cepljenje/

Kazni je v zadnjih letih več, kot prej, objavljeno tudi v občilih.
https://www.dnevnik.si/1042884799

Razmišlja se tudi o strožjih kaznih, po vzgledu nekaterih drugih držav.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za poslane linke.
Zasledila sem, da je pred kaznijo najprej “povabilo” na pogovor oziroma da lahko izraziš svoje mnenje zakaj ne želiš cepiti. Zanima me, če je potrjeni avtizem (kot ga imamo v sorodstvu dovolj tehten razlog da ne želiš cepiti ali ne)
V vsakem primeru ne bo cepljen, me pa zanima če se da kaj pogajati glede slabih izkušnenj.
Najlepša hvala za odgovor
Lp

Spoštovani, pogovor pomeni, da se morate pogovoriti o pomembnosti izvedbe cepljenja, oz. pričakovani zaščiti in dobrobiti, ki izhaja iz tega. V kolikor bi imeli zdravstvene zadržke, jih, seveda, lahko izrečete. Če bi obstajal zdravstven razlog za odlog, prekinitev ali neizvedbo cepljenja, lahko pediater ali starš vložita vlogo na komisijo za cepljenje. Avtizem ne v družini, ne pri otroku samem, nikakor ne pomeni kontraindikacije ali razloga za (ne) izvedbo cepljenja.

Ja, seveda. Razumem. Lahko poveš svoje mnenje, upošteva pa se verjetno ne, kwr se mi je že zdelo, da bi bolj težko to dosegel.
Zanimalo bi me še, ali mi omenjeno pošto pošlje zdravnik ali jo dobim direktno od vas, in če ja, kdaj? Zdravnik ni nič prijavil oz govoril o kakšni pošti.
Slišala pa sem tudi, da se zdaj dela bolj tako da rečeš da še ne želiš cepiti, da kasneje in potem po drugem letu se to kar “spozabi” no, tako vem da so skozi prišle tiste kolegice, ki niso cepile in so vseeno brez kazni. Se to res da, ali je to le “govorjenje v prazno”?
S kaznijo se potem zadeva zaključi, sem prav razumela?
Hvala vam za informacije.
Lep pozdrav

Spoštovani, vaš otrok je star šele 3 mesece. Pediatru ste že omenili, da ne želite cepljenja, a ste še na zacetku. Predvidevam, da se bo pediater z vami se veliko pogovarjal; morda bo skupaj z vami izpolnil vlogo za Komisijo za cepljenje; ali bo ob vztrajnem odklanjanju cepljenja to zabelezil v porocevalski sistem za cepljenje, kjer vas bomo zaznali mi. Res so postopki sedaj dolgi, se pa pripravlja nova zakonodaja, ki bo omogocala boljso in hitrejso izvedbo postopkov ( tudi v luci velike groznje ospic).

Razumem. Ampak me je predvsem zanimalo to, če se potem (če pride do kazni) postopek s plačilom kazni zaključi? Sepravi, vmes so kakšni “sestanki” na koncu če se še vedno ne odločiš, pride do plačila in potem je stvar z vami in nami zaključena. Upam, da sem prav razumela.
LP

New Report

Close