vprašanje
Lepo pozdravljeni!
Zanima me, če je to normalno, da pri prvem spolnem odnosu kožica na penisu zleze tako daleč dol, da jo še potem ko je že zunaj, le s težavo spravim nazaj čez penis. Zanima me, če se s časoma ta raztegne in je potem manj boleč občutek. Je namreč dokaj boleč občutek in me zanima, če se s časoma kožica toliko privadi in se raztegne, tako da zleze preko brez bolečine.
Hvala vam za odgovor!
Dragi Marko,
običajno kožica (prepucij) zlahka zleze preko glavice penisa razen izjemoma, ko je popolnoma preozka (fimoza) ali ko je tako kot pri vas, da “dol gre, gor pa ne ali težko” (parafimoza). Zadeva je lahko prirojena ali po vnetjih pridobljena. V slednjem primeru je pomembna hitra pomoč, če samo od sebe ne gre, ker glavica lahko močno zateče ter v ekstremnem primeru celo kri v njej trombozira, se strdi in je nadaljnja funkcija lahko resno ogrožena.
Parafimoza se res sčasoma, “z vajo” pri samozadovoljevanju in pri spolnih odnosih ustrezno raztegne ali natrga ter zazdravi tako, da so nadaljnji zapleti s kožico redki ali povsem odsotni, če ne, pa je potrebna cirkumcizija, torej operacija, obrezanje kožice. Slednje opravijo urologi v splošni narkozi.
Pozdravljeni!
Moj fant ima ob spolnem odnosu včasih težave s prepucijem. V nevzburjenem stanju gre kožica normalno preko glavice brez bolečine, pri higieni nima težav. Nikoli ni imel kakšnega vnetja. Včasih gre pri spolnem odnosu kožica preko glavice, ampak ga zelo peče in morava odnos prekiniti. Glavica se takrat tudi zelo poveča. Sam pravi, da gre kožica preko zaradi prevelike navlaženosti. Če poskusiva brez kondoma gre kožica vedno preko in ga zelo peče, zato ne moreva nadaljevati. Nekajkrat pa je ob odnosu s kondomom šla kožica preko šele čez nekaj časa in ga ni nič peklo, ampak pravi, da vseeno ni pravega občutka (užitka). Že ko natikava kondom morava zelo paziti, da kožic ne zdrsne preko. Mislim, da kožica ni preozka, saj gre preko celotne glavice. Ali ga peče zaradi premajhne elastičnosti frenuluma? Naj gre k urologu ali bo to čez čas izginilo? Kako bi se dalo to težavo odpraviti? Predlagala sem mu obrezovanje, ampak tega noče.
Hvala za Vašo pomoč.
Spoštovani,
mislim, da bo vaš fant res moral do urologa, da mu bo pojasnil, v čem je problem, če je kaj treba operativno popraviti in kako bo v prihodnje. Nekaj zagotovo ni povsem ustrezno, če je to frenulum ali kožica kot celota, pa bo pokazal pregled.