Najdi forum

Vprasanje

Pozdravljeni,

Stediril m jemljem sedaj dobra 4 leta, stara sem 46, odtegnitvene krvavitve trajajo 3 do 4 dnii, vcasih so mocnejse vcasih svohnejse, takrat ko so samo bolj izcedki me vedno skrbi, zadnja je trajala 2,5, zakaj pride do teh razlik in ali je to se vedno normalno?

Pozdravljeni,

Ker vidim da je tale tema na novo odprta, se prav tako pridružim k pogovoru.

Prosila bi za pomoč pri izbiri kontracepcijskih tabletk, ki bi mi ustrezale. Moja glavna težava so mozolji, pogosti glavoboli (vsak drugi dan) in bolečina v levi dojki.

Moja pretekla izkušnja s KT:

Belara – glavoboli, pridobivanje kilogramov → prekinila.

Yaz – močan izbruh mozoljev → prekinila.

Sibilla – zelo pomagala koži, vendar sem imela bolečine samo v levi dojki, glavobole in imela nihanja razpoloženja→ prekinila novembra 2023.

Trenutno sem brez KT že več kot štiri mesece, vendar se je moja koža še poslabšala, predvsem pred menstruacijo. Rada bi našla tabletke, ki bi mi pomagale pri aknah, hkrati pa ne bi povzročale glavobolov in bolečin v dojki.

Naj omenim še, da sem bila tudi pri nevrologu, ki je povedal da je z glavo vse uredu, da gre zgolj za tenzijske glavobole in naredila sem MR preiskave glave, kjer so tudi povedali da je z glavo vse uredu.

Trenutno razmišljam o Qlaira ali Logest, ampak nisem prepričana, katera bi bila bolj primerna glede na moje izkušnje. Bi mi lahko svetovali, katera bi bila boljša izbira ali predlagali še kakšno drugo možnost?

Hvala za vaš čas in pomoč!

Lep pozdrav,

Odgovor na objavo uporabnika
evit@79, 28.03.2025 ob 06:31

Pozdravljeni,

Stediril m jemljem sedaj dobra 4 leta, stara sem 46, odtegnitvene krvavitve trajajo 3 do 4 dnii, vcasih so mocnejse vcasih svohnejse, takrat ko so samo bolj izcedki me vedno skrbi, zadnja je trajala 2,5, zakaj pride do teh razlik in ali je to se vedno normalno?

Ja, te razlike so običajne in ne kažejo na kašno patologijo.

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

S@r@, 28.03.2025 ob 20:55

Pozdravljeni,

Ker vidim da je tale tema na novo odprta, se prav tako pridružim k pogovoru.

Prosila bi za pomoč pri izbiri kontracepcijskih tabletk, ki bi mi ustrezale. Moja glavna težava so mozolji, pogosti glavoboli (vsak drugi dan) in bolečina v levi dojki.

Moja pretekla izkušnja s KT:

Belara – glavoboli, pridobivanje kilogramov → prekinila.

Yaz – močan izbruh mozoljev → prekinila.

Sibilla – zelo pomagala koži, vendar sem imela bolečine samo v levi dojki, glavobole in imela nihanja razpoloženja→ prekinila novembra 2023.

Trenutno sem brez KT že več kot štiri mesece, vendar se je moja koža še poslabšala, predvsem pred menstruacijo. Rada bi našla tabletke, ki bi mi pomagale pri aknah, hkrati pa ne bi povzročale glavobolov in bolečin v dojki.

Naj omenim še, da sem bila tudi pri nevrologu, ki je povedal da je z glavo vse uredu, da gre zgolj za tenzijske glavobole in naredila sem MR preiskave glave, kjer so tudi povedali da je z glavo vse uredu.

Trenutno razmišljam o Qlaira ali Logest, ampak nisem prepričana, katera bi bila bolj primerna glede na moje izkušnje. Bi mi lahko svetovali, katera bi bila boljša izbira ali predlagali še kakšno drugo možnost?

Hvala za vaš čas in pomoč!

Lep pozdrav,

Na srečo imamo res velik izbor kontracepcijskih tabletk. Glede na težave s kožo in glavoboli bi vam svetovala Drovelis, ki ima najnovejši estrogen (estetron, ki ga sicer največ proizvaja plod) in progesteron, ki je zelo učinkovit proti aknam.

Upam, da vam bodo ustrezale, lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš odgovor. Imam še nekaj vprašanj, ki bi mi res pomagale pri odločitvi.

Pri prejšnjih KT (npr. Yaz) sem imela močan izbruh mozoljev, zato me zanima, ali je to pogosto tudi pri Drovelisu in ali bi jemanje cinka in magnezija pred začetkom pomagalo ublažiti morebitno poslabšanje kože? Prav tako sem imela glavobole – ali jih je pri Drovelisu zaradi estetrola res manj?

Prebrala sem, da se lahko v začetku pojavijo nepravilne krvavitve – je to običajno in koliko časa traja prilagajanje?

Če mi Drovelis ne bi ustrezal, katera alternativa bi bila po vašem mnenju boljša – Qlaira ali kaj drugega?

Zanima me še, ali Drovelis vplivajo na telesno težo, saj sem pri drugih KT težje hujšala kot zdaj, ko jih ne jemljem.

Hvala za vaš čas in pomoč.

Lep pozdrav

S@r@, 04.04.2025 ob 22:52

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš odgovor. Imam še nekaj vprašanj, ki bi mi res pomagale pri odločitvi.

Pri prejšnjih KT (npr. Yaz) sem imela močan izbruh mozoljev, zato me zanima, ali je to pogosto tudi pri Drovelisu in ali bi jemanje cinka in magnezija pred začetkom pomagalo ublažiti morebitno poslabšanje kože? Prav tako sem imela glavobole – ali jih je pri Drovelisu zaradi estetrola res manj?

Prebrala sem, da se lahko v začetku pojavijo nepravilne krvavitve – je to običajno in koliko časa traja prilagajanje?

Če mi Drovelis ne bi ustrezal, katera alternativa bi bila po vašem mnenju boljša – Qlaira ali kaj drugega?

Zanima me še, ali Drovelis vplivajo na telesno težo, saj sem pri drugih KT težje hujšala kot zdaj, ko jih ne jemljem.

Hvala za vaš čas in pomoč.

Lep pozdrav

Žal je težko napovedati, kako boste prenašali tabletke. Tako Yaz kot Drovelis vsebujeta enak progesteron – drospirenon, ki deluje antiandrogeno in pri večini preprečuje akne. Nisem slišala, da bi jemanje mineralov pred uvedbo tabletk preprečevalo akne.

Qlaira vsebuje druge hormone, a so akne eden od pogostejših stranskih učinkov pri jemanju Qlaire, prav tako glavoboli.

Za zdravljenje aken so registrirane kontracepcijske tabletke Sibilla, kjer so tudi glavoboli zelo redki.Pri Sibilli so redkejše in krajše tudi izvenciklične krvavitve, nekaj % žensk pa je brez menstruacije. Morda poskusite s Sibillo?

Pri nekaterih ženskah tabletke lahko povečajo apetit in povečanje teže je posledica večjega vnosa hrane. Če boste jedli zdravo in v primernih količinah, se ne boste zredili.

Upam, da najdemo ustrezno rešitev za vas! lp, N

Pozdravljeni,

Ker je tema pred kratkim odprta, meni pa ne uspe najti nikjer dovolj zanesljivega odgovora na moje vprašanje, se pridružujem še jaz. Nekaj let sicer že jemljem kt sibilla in bi želela v naslednjih dneh po daljšem času spet prestaviti odtegnitveno krvavitev (za nekaj dni). Po končanem prejšnjem omotu sem takoj začela z naslednjim (brez jemanja placebo tabletk) – ali prav razumem, da lahko vzamem napr. le 10 tabletk iz naslednjega omota, nato pa placebo tabletke? Ali bi morala vzeti vse tabletke, torej do konca drugega omota? Poleg zamika krvavitve mi je pomembna tudi zaščita pred zanositvijo.

Vnaprej hvala za pojasnilo in lep večer.

Pozdravljeni,

tabletke brez placeba lahko jemljete neprekinjeno tudi več mesecev ali let. Se pravi, da sploh ne dobite menstruacije. Mirno jih lahko jemljete dlje kot 10 dni; dokler potrebujete zaradi dopusta.

Lep pozdrav

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** [email protected] *** Tel: 05/7000 720.

New Report

Close