Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprasanje

Vprasanje

Pozdravljeni,sem mamica 11 mesečnega sina. Včeraj so bili pri nas hudi nalivi in je tudi poplavljalo. Danes dopoldne smo dobili opozorilo, da je vodo zaradi motnosti potrebno prekuhavati 3 min. Preden sem videla opozorilo sem sinu dala piti čaj, ki sem ga pripravila tako da sem vodo samo pripeljala do vretja in nato odstavila. V opozorilu je pisalo tudi, da moramo motno vodo predhodno prefiltrirati skozi krpo..  jedel je tudi kuho iz oporečne vode. Živimo na področju kjer kmetje pogosto gnojijo travnike.

Skrbi me kakšne bi bile lahko posledice pitja onesnažene vode, ki ni dovolj prevreta in prečiščena?

najlepsa hvala za odgovor

Ob poplavah – nalivih je onesnaženje vodnih virov kar pogosto in je pitna voda “motna”. Vendar so v njej predvsem fizikalni delci mineralnega izvora, “gnojila” (ki praviloma niso nevarna ljudem) in insekticidi – herbicidi (nevarni kadar so v visokih koncentracijah) pa že močno razredčena. Podobno velja tudi za bakterije – ki so bistveno večja nevarnost ob vdoru fekalij iz neurejenih greznic v času suše kot ob poplavi – ki pa seveda lahko potencialno spere tudi odplake v vodo za lokalne vodovode. Praviloma vse bakterije uniči že temperatura nad 75 stopinj C, zato so priporočene 3 minute vretja bolj za večjo varnost, pa tudi za odlaganje mineralnih snovi (kar opazite na loncu…). Ob “filtriranju” preko krpe odstranimo še večje mineralne delce – ki pa so bolj moteči, ko jih vidimo v čaši, kot pa nevarni zdravju.

Da povzamem – nič hudega ne bo vašemu dojenčku. Za vsak slučaj pa bi mu jaz začasno čaj pripravljala iz vode v plastenkah. Ki sicer ni optimalna (tudi zaradi obremenitve s plastično embalažo), ampak preverjena glede vsebnosti mineralov in je brez mikrobov.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close