Najdi forum

Spoštovani,
ne vem, ce ste pravi naslov za nas problem, a se vseeno obracam na vas. Imam vprašanje glede 11-letne hčerke, ki trenira ples. Kadar dela most in gre iz stojecega polozaja nazaj v most ali kak hiter gib, kjer da glavo nazaj, hci toži, da jo zaboli v glavi in pravi, da vcasih vidi svetle pikice. Prosila bi za vase mnenje, zakaj ima te tezave in kako si lahko pomaga?
Najlepsa hvala za vas odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Navedene težave res niso najbolj moje področje, vendar lahko preverim. Trenutno ravno krožim na ORL, ki bi poleg nevrologov ter ortopedov, verjetno bili pravi naslov. Jih bom vprašal, kaj mislijo.

Kar le poznam je možnost, da ima Vaša hči relativno utesnitev vertebralni arterij. Vertebralni arteriji (leva in desna) se na vsaki strani odcepita od arterije, ki osnovi skrbi za prehrano rok. Nato potekata navzgor pod vratnim mišičjem ob hrbtenici, nato pa v delu poti prestopita v kostne kanale v nivoju vratnih vretenc (pravzaprav potekata skozi kostne kanale v vretencih). Kasneje se združita v bazilarno arterijo, ki pa nato na možganski bazi anastomozira v t.i. Willisovem krogu (glavna arterijska mreža za prekrvavitev možganov).

Vertebralni arteriji in bazilarna arterija prvenstveno skrbita za prehrano zadnjih delov možganov, med drugim malih možganov (center za ravnotežje) ter možganske skorje zadolžene za obdelavo vida. Pri ekstremnih gibih vratu se pri nekaterih ljudeh zgodi, da se vertebralni arteriji v regiji, kjer tečeta skozi vretenca “nategneta” oz. “pripreta” tako, da se prehodno zmanjša pretok krvi in presrba oskrbovanih delov možgan s kisikom. To lahko rezultira v tem, da se tem posameznikom pri večjih obratih glave zvrti, zatemni pred očmi in podobno. Sicer se z omenjeno patologijo ne ukvarjam in kolikor se spomnim iz fakultete, je pogostejša pri starejših, tako da ne vem, ali je pri Vaši hčeri to resnično razlog težav, vendar bi morda lahko bil.

Kot rečeno, vprašam v službi in Vam sporočim do konca tedna.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

Malo je trajalo, a sem odgovor le dobil. Kolega, izkušeni ORL specialist, je mnenja, da je stanje najverjetneje posledica zožitve vertebralnih arterij v povezavi z gibom (kot sva že pisala). Prave terapije razen izogibanje gibov, ki hčerki povzročajo težave, ne pozna.

Sam bi Vam svetoval, v kolikor so težave tako hude, da se jim ne da prilagoditi s prilagoditvijo aktivnosti, da se oglasite do nevrologa, ki se ukvarja s tovrstnimi težavami. Morda bi Vam znali svetovati tudi v kakšnem drugem forumu na Med.Over.Net.

Upam, da sem bil vsaj v delno pomoč!

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close