vprašanje
Pozdravljeni!
Na forumu med.over.net sem zasledila vaš kontakt in bi za vas imela eno vprašanje. Obiskujem srednjo šolo. Pred dnevi sem obiskala šolsko socialno delavko in se želela z njo pogovoriti o svojih težavah. Potem pa ko sem ji omenila nekaj težav in je rekla, da naj bi šlo za neke vrste anksioznosti mi je rekla, da mora to povedati staršem. Ampak jaz ne bi rada, da bi za te stvari izvedeli starši in me zanima, če ima res pravico to povedati staršem? Oziroma če res piše to v zakonu. Kakšne so njihove dolžnosti glede tega?
Hvala že v naprej!
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo.
Razumem, da ste socialni delavki zaupali svoje težave, zdaj pa skuša to zaupnost med vama prekršiti. Verjamem, da vam je neprijetno. Kolikor sem lahko razbral v kodeksu etike socialnih delavcev, socialna delavka ne sme razkriti vaše identitite in zaupnosti. Spodaj je en člen, ki to izrecno izpostavlja:
13. člen
Socialna delavka/delavec mora spoštovati zasebnost vsakega (tudi bivšega) uporabnika in zagotoviti ter varovati tajnost vseh informacij o njem, ki jih pridobi pri svojem strokovnem delu. To velja tudi v primeru, ko preneha opravljati svoj poklic.
in še:
7. člen
Zaradi spoštovanja osnovnih človekovih pravic in zaradi posebnosti strokovnega pristopa (npr. zaupnost) socialna delavka/delavec izrecno varuje v svojih postopkih zlasti posameznikovo osebnost, osebno dostojanstvo, zasebnost in nedotakljivost stanovanja uporabnika, s katerim dela.
in še dalje:
11. člen
Če socialna delavka/delavec oceni, da ne more nuditi strokovne pomoči uporabniku, ki se je obrnil nanj(o) – bodisi zaradi pomanjkanja ustreznega znanja, zaradi preobremenjenosti z drugim strokovnim delom ali zaradi nepremagljivih osebnih zadržkov – mora o tem uporabnika informirati že ob prvem stiku na zanj sprejemljiv način in mu hkrati zagotoviti potrebno pomoč pri ustreznejšem strokovnjaku.
Torej, sodeč po tem etičnem kodeksu – tukaj je link do celotnega besedila[/url], socialna delavka ne sme tega povedati staršem brez vašega dovoljenja. Morda so kakšne izjeme, v primeru, ko ogrožate sebe ali druge, vendar glede na opisano (anksiozne misli), temu ni tako.
Opozorite jo na vaše pravice, v nasprotnem primeru se obrnite na častno razsodišče Društva socialnih delavk in delavcev.
Sem vam odgovoril na vprašanje?
Lep pozdrav,