VPRAŠANJE
Spoštovani,
imam dojenčka, starega 7 mesecev. Trenutno se še ne plazi, tudi prvi sin se je malo. Nekje sem prebrala, da je plazenje otroka genetsko pogojeno, v tem smislu, midva z možem sva se malo plazila, tudi prvi sin se je malo; ali to pomeni, da tudi sedaj pri drugem ne morem pričakovat, da bi se kaj posebno veliko plazil ali sploh ni genetsko pogojeno?
lp
Barbara
Draga Barbara,
genetika vpliva na veliko naših reakcij – in verjetno tudi na plazenje, predvsem glede aktivnosti. Še bolj pomembno je naše dojemanje plazenja – nekaterim je to, da se otrok tu in tam malo premakne po sobi, povsem dovolj. Drugim dete prelazi celo stanovanje, pa se jim zdi še premalo…
Če sicer normalno dosega razvojne mejnike, me ne bi “pasivnost” pri plazenju prav nič skrbela. Bo že nadoknadil, ko bo treba brcat žogo…:-)
Pozdrav,
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede tresenja dojenčkov. Sinček je star 1 mesec in smo se za vikend odpravili na pot do Ljubljane na obisk k sorodnikom, kot veste so naše slovenske ceste v slabem stanju in ga je ves čas do Ljubljane in potem še nazaj do doma razdalja približno 1 uro treslo. Nekaj sem prebrala na to temo že na netu in me je seveda zaskrbelo kajti tresenje otroka sploh dojenčka naj bi bilo škodljivo, zdaj pa me je strah da sem ga nehote s tem tudi jaz polomila, ker smo se odpravili tako hmalo na pot in ga je celi čas treslo! So moje skrbi odveč ali je dejansko to škodljivo?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem
lp,
Pika
Draga barbarabb,
drži, da je genetika zelo pomembna tudi pri doseganju razvojnih mejnikov, a na osnovi podatkov iz “družinske anamneze” (=kaj sta delala vidva z možem kot dojenčka) vseeno ni mogoče napovedovati razvoja potomcev. Tudi zato, ker lahko nanj odločilno vplivajo zunanji dejavniki – saj veste, drugi časi, drugačne zahteve, drugačni prijemi….. in drugačna fizioterapija.
Vsekakor pa vam zaradi tega ni treba biti zaskrbljena,
pozdrav,
Spoštovana Pika,
slovenske ceste res niso v pohvalnem stanju, a tresenje ob vožnji po njih vseeno ni tako izrazito, da bi vas moralo zaradi tega skrbeti za dojenčka. (Daljšo) vožnjo v avtomobilskem varnostnem sedežu do 3. meseca res odsvetujemo – pa ne toliko zaradi tresljajev, bolj zaradi tveganja, da dojenček v sedežu tako trdno zaspi, da mu pade glavica navzpred in se zato začne dušiti. Tresenje takšen globok spanec kvečjemu prepreči…
Drži tudi, da kot pediater nisem naklonjena obiskovanju sorodnikov z dojenčkom – vsaj do 3. meseca. Dojenček od takšnega obiska nima prav nič, le moten ritem spanja, budnosti in hranjenja. In od sorodnikov pogosto dobi tudi neprijetna darila – saj je flora (bakterije, virusi) v ožjem okolju (mama+očka+dojenček+event. sorojenec) čisto druga kot v širšem sorodstvu.
Pozdrav,