Vprasanje
Pozdravljeni
Ze kar nekaj casa mi skoraj vsako noc zaspijo dlani, najpogosteje prsti (vcasih levi, vcasih desni, vcasih cela dlan, vcasih le en prst). Zaspalo mi je tudi ze stopalo. Ko premaknem pozicijo roke, ponovno dobim obcutek. Podnevi mi same od sebe ne zaspijo, samo ce imam v dolocenih pozah. Je to lahko znacilno mrtvenje za MS?
Pa se tole bi vprasala, kako je z MS po nosecnosti, kdaj je statisticno gledano najvec moznosti za zagon.
Hvala lepa za vas odgovor
Pozdravljeni,
mravljinčenje oziroma mrtvenje, kot ga opisujete ni najbolj značilno za MS. Mrtvenje rok ponoči, ki je pogosteje proti jutru in izraziteje v prvih treh prstih rok (palec, kazalec, sredinec) ter se umiri, ko roko premaknemo, otresamo ali razgibamo, bolj spominja na sindrom zapestnega prehoda. V tem primeru gre za utesnjen živec v zapestnem prehodu, kar se pogosto pojavi pri ljudeh, ki opravljajo ročno delo z veliko ponavljajočih se gibov v roki. Prav tako je značilno, da roki čez dan drevenijo ob ročnih opravilih ali določenih držah (tipično ob vožnji kolesa, avtomobila….).
Sama nosečnost, predvsem v drugem in tretjem trimesečju ugodno vpliva na verjetnost zagonov (zagonov je tekom nosečnosti manj), se pa po porodu (prevsem v prvih treh mesecih) tveganje nekoliko poveča. Obe spremembi pogostnosti zagonov se s časom izničita, tako da nosečnost sama povprečno bistvenega vpliva na pogostnost zagonov kot celota nima, prav tako nosečnost bistveno ne vpliva na prizadetost bolnic z MS.