Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija VPRAŠANJE

VPRAŠANJE

Spoštovani,

na internetu sem brala, da se je leta 1999 v Novomeški porodnišnici zgodila zamenjava novorojenčkov; zanima me, kako je to mogoče, če piše, da sta bili mamici in novorojenčka veš čas pravilno evidentirani z zapestnicami? Res je, da je ena od mamic z novorojenčkom odšla domov tri ure po porodu? Ali se ne da zapestnica takoj gor v porodni sobi?Kako je to mogoče?
Sem noseča in me ta informacija skrbi.

Spoštovana,

tudi sama sem slišala in brala o tej zgodbi in mi že takrat ni bilo čisto jasno, kako se je to lahko zgodilo. Predvidevam, da so zapestnice s porodno številko pri obeh novorojenčkih odstranili (kar se je včasih delalo, ker so bili plastični robovi ostri in so novorojenčka “zarezali” do krvi). Poleg tega so bili novorojenčki skupaj na “štaciji”, ne pri mami.
Nekatere porodnice res odidejo domov kmalu po porodu (no, po 3 urah se zgodi izjemno redko…) – in pri tem mi je še manj jasno, kako bi lahko novorojenčka zamenjali.

Danes so vsi novorojenčki takoj po rojstvu označeni z zapestnico s porodno številko; enako (le da je širša) ima tudi novorojenčkova mama. Babica mami (in očku) obe zapestnici vedno pokaže – in mama potrdi porodno številko, ki je na zapestnici. Zapestnico sme odstraniti mama šele po odpustu iz porodnišnice.

Poleg zapestnice ima novorojenček še dodatno označbo “svetinjico”, na kateri je zapisano ime in priimek matere, spol novorojenčka, porodna številka, datum in ura rojstva ter podatki o teži, dolžini in obsegu glave ob rojstvu.

Pred premestitvijo iz porodne sobe na oddelek medicinska sestra preveri vse omenjene označbe in podatke, praviloma je ob tem prisotna babica, ki je vodila porod ter mama.

Poleg tega (zdrav) novorojenček in njegova mama nista od rojstva do odpusta nikoli ločena – po rojstvu so novorojenčki pri mami ali v posteljici ob njej že v porodni sobi, gresta skupaj (v dvigalu) na oddelek in sta do odpusta drug ob drugem (vsaj v Ljubljani je tako).

Če mora biti novorojenček sprejet na intenzivni oddelek in je ločen od mame, pa imamo še dodatne označbe – npr. na inkubatorju.

Bodite torej čisto brez skrbi 🙂

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

S kakšno “svetinjico ” so označeni?

Svetinjica je “arhaičen” izraz za okrogel kartonček, na katerem so podatki o mami (ime, priimek, rojstni datum), porodu (številka poroda, datum in ura rojstva) ter otroku (spol, teža, dolžina, obseg glave). Ta “kartonček” izpolni babica po porodu, skozi luknjico skozenj napelje trak in z njim dodatno označi novorojenčka (večinoma se da trak okoli vratu, neredko pa v popis in ga sestra z oddelka kasneje obesi na posteljico, v kateri je novorojenček). Primarna oznaka vsakega novorojenčka pa je “zapestnica” s porodno številko, ki jo ima otrok okrog rokice in jo smete odstraniti šele po odpustu domov.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close