Najdi forum

Spoštovani,

mene pa zanima sledeče:

po naravi sem precej natančna vendar samo za določene stvari; ko kam grem, vedno preverim enkrat ali dvakrat, če je štedilnik in likalnik ugasnjen; ko grem iz službe vedno tudi preverim, da so npr. vrata zaklenjena, štedilnik ugasnjen,…; tudi pri delu, ki ga delam, ki je precej odgovorno preverim, da je vse vredu;ali gre pri meni tudi za kakšno obsesivno kompulzivno motnjo oz.kaj podobnega.
Naj še omenim, da sem noseča( drugič) imam enega zdravega otroka.

Prosim za odgovor.

Lepo pozdravljeni,

ti simptomi so večkrat značilni za obsesivno-kompulzivno motnjo, vendar je ne smemo mešati z naravno skrbnostjo. Matere smo še bolj podvržene k preverjanju in skrbi. Je to tako pogosto, da vas moti oz. ovira vaš vsakdan?

Lep pozdrav in vse lepo,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]

Spoštovani,

to me ne moti in tudi ne ovira mojega vsakdana saj mi vzame minimalni čas. Oziroma kje je meja med naravno skrbnostjo in kakšno koli motnjo; obsesivno kompulzivno in kakšno drugo motnjo?
Pa še- ali se te motnje, obsesivno kompulzivna in druge dedne-torej lahko dobi otrok od mene- če bi jo imela.

Hvala,
.

Lepo pozdravljeni,

običajno je meja tam, kjer človek početje občuti kot vsakodnevno moteče. Če enkrat, dvakrat preverimo ni problem, če bi kar naprej preverjali, bi bil.
Več ko je nekih motenj v družini, več možnosti je, da bi otrok lahko kakšno povzel. Bolj pa gre za splet okoliščin. Otrok nas dobro opazuje in se uči s posnemanjem. Kar otrok sprejme od svoje družine, je zanj “domače” – to pozna in vzame za svoje.

Lep pozdrav in vse dobro,

Barbara Sarić, psihoterapeevtka
[email protected]

New Report

Close