Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija vprašanje

vprašanje

Spoštovana dr. Cerarjeva,

Nečakinja je rodila s 27. tedni in fantek je danes star že skoraj 12 mesecev, pa ima še tako mehko hrbtenico, da niti sedeti še ne more sam. Ima tudi nekaj drugih znakov, ki po mojem kažejo, da z njegovim razvojem ni vse najbolje. Vendar nečakinja meni, da je vse ok. Zanima me samo, ali bi ji zdravniki do sedaj že povedali, da nekaj ni v redu (npr. UZ glave,…) v primeru, da ima otrok npr. CP ali kakšno podobno trajno okvaro.

Hvala za odgovor.

Draga zaskrbljena teta,

takole na daljavo težko sodim, ali je z razvojem malega fanta vse tako, kot mora biti.

Lahko pa napišem, da je pri doseganju mejnikov pri nedonošenčkih vedno treba “popraviti” njihovo starost – kar pomeni, da kljub starosti 12 mesecev od 27-tedenskega nedonošenčka pričakujemo veščine, ki jih znajo 8-9-mesečniki. Mnogi med njimi v tej starosti obvladajo samostojno sedenje, ne pa vsi.

Ko pišete o “mehko hrbtenici”, ne gre za skelet, ampak so še ohlapne mišice trupa, kar pogosto opazimo pri prezgodaj rojenih, ki radi tudi stegujejo nogice – kar še dodatno ovira samostojno sedenje. Zato z mamami tudi hodijo na fizioterapijo, kjer jim pomagajo, da razvijejo najbolj pravilen vzorec nadzora mišic.

Pri večini nedonošenčkov, pri katerih se kasneje pokažejo znaki cerebralne paralize (te diagnoze nikoli ne postavimo pred 2. letom starosti), lahko težave napovemo že zgodaj (predvsem na osnovi UZ pregledov glavice) – in to na jasen in razumljiv način povemo tudi staršem (vsaj trudimo se, da bi).

Če torej nečakinja pravi, da je s fantom vse OK, ji morate verjeti na osebo. In tudi, če ve sama kaj drugega, ni prav nobene koristi (ne zanjo, ne za vas in ne za dojenčka), če bi jo želeli prepričati, da nekaj z razvojem ni v redu.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Teta, če dovolite in če seveda dovoli dr. Cerarjeva, vam bom napisala nekaj besed. Prepričana sem, da je fantka vodijo strokovnjaki (razvojna ambulanta, fizioterapevt, delovni terapevt) in da vaša nečakinja ve vse, kar mora vedeti, da otroku lahko pomaga. Če o tem ne želi razpredati s širšo družino, to spoštujte. Nič ne rečem, gotovo ste dobronamerni, ampak s svojimi opazkami in nasveti nam mamam, ki se s tem srečujemo, pogosto niste v pomoč, prej obratno. Zelo neprijetno mi je ob misli, da bi lahko pred enim letom ena moja teta dr. Cerarjevi zastavila enako vprašanje. Mimo mene oziroma za mojim hrbtom. Da bi izvedela, ali jaz vem nekaj, česar nočem deliti s sorodstvom. Tudi moja punčka za svoj prvi rojstni dan ni mogla sedeti. Če si jo postavil v položaj za sedenje, je samo padla vstran, v sekundi. Pa danes sedi, se kobaca, tudi vstane že. In bo, vsi to verjamemo, če kakšnih pol leta tudi shodila. Ja, mi vemo, zakaj se matramo z grobo motoriko in zakaj punčka še ne skače okoli kot drugi otroci. Ni pa nam nihče rekel, da punčka ima CP. Naša zdravnica v razvojni ambulanti te diagnoze pred petim letom ne daje več (razen v tako očitnih primerih, kjer je že po nekaj mesecih jasno), ker se ji je že večkrat zgodilo, da je otroku dala takšno diagnozo, pa se je otrok potem (sicer z zamudo) povsem normalno razvil. Pa tudi CP se od CP razlikuje. Moja soseda iz otroških dni ima II. stopnjo. Je res v mladosti dala skozi več ortopedskih operacij, je res nikoli nisem videla na kolesu ali kotalkah, ampak drugače je pa punca živela čisto normalno življenje, končala gimnazijo in študij, živi lepo življenje.

Kot mama v podobnih težavah vas prosim, da nečakinjo pustite pri miru s svojimi ugotovitvami, opazkami in nasveti. Ker: 1. določene stvari so za nas starše boleče. Kar nam govorite, mi tako in tako že vemo. Mi vidimo, da otrok ne sedi, ko ne sedi. Meni je, na primer, ena znanka sredi trgovine zelo na glas povedala, da moja punčka škili. Pa kaj je res mislila, da jaz tega nisem opazila? 2. nimate potrebnega strokovnega znanja, da bi postavljali diagnoze. Zdravniki, ki to znanje imajo, se z diagnozami ne razmetavajo, ker vedo, da so možgani plastični, da kakšen drug del možagnov lahko prevzame funkcijo poškodovanega dela, da se da s fizioterapijami marsikaj popraviti, naučiti …

Ne sprašujte, veselite se vsakemu napredku, ki ga bo fantek pokazal.

Hvala mamici nedonošenke, je bolj naravnost in (malo manj) diplomatsko napisala srž problema…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close