Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika vprašanje

vprašanje

Imam zgoraj totalno protezo,prav tako totalno spodaj na 3,implantatih-zanima ker spodni zobje spodaj pridejo pod zgornje oziroma se ne prilegajo z zgornjimi,tako da so spodaj približno 2mm pokriti z Zgornjimi,na straneh je v redu,ali je to normalno ?HVALA

Pozdravljeni,

če prav razumem, je situacija normalna. Prosite nekoga, ki ima svoje zobe naj zagrize in poglejte. Zgornji so vedno malce širši kot spodnji in v sprednjem delu se sploh prekrivajo in nimajo stika ali pa imajo rahel stik pod previsom zgornjih.
Če bo drugače, pa mi zopet pišite in razložite problem.
LP Andreja

Ravno so mi zruvali korenine 4 sprednjih zobov in vstavili 2 implantata iz titana. Drugi zdravnik pa mi je naslednji dan naredil zacasne zobe, ki jih skozi dan vstavljam po potrebi. To bi naj sedaj nosil do popolne zacelitve ran, menda okoli pol leta.

Opazam, da mi zacasni “zobje” ne omogocajo normalnega ugriza. Razumem, da niso notri da bi grizel, ampak bolj zaradi vizuale, ampak vseeno me moti, da moram usta zapreti “na eno stran”, da se mi spodnja in zgornja celjust lahko “poklopita.

Sprasujem se, kako bo, ko mi kasneje nasraufajo trajne zebe. Bojim se, da me problematicni “ugriz” pripelje do hujsih posledic, glavobolov, itd. Na kaj moram biti pozoren pri naslednjem pregledu pri zobozdravnikih. Z obema se dobim cez teden dni. Ta problem sem ze omenil, pa se je zobozdravnih odlocil, da “potrpim” teden dni preden karkoli naredi. Skrbi me, da zacasni zobje niso kombatibilni z mojim zobovjen.

Hvala za vsak nasvet!

Pozdravljeni,

težko sodim na podlagi napisanega. Domnevam da imate neke vrste “žabico” – snemni provizorij. Taka situacija je neugodna ne samo zaradi neudobnega nošenja temveč tudi zato, ker ni najbolj prijazna do mehkih tkiv spodaj.
Ne vem, ali situacija v ustih dopušča fiksen provizorij. Le-tega izdela tehnik in se lepi na nebne strani zob. Po odstranitvi ni nobene škode na zobeh nosilcih, ker se jih ne brusi. V primeru, da je treba narediti gracilne naslonke, vam bodo to lahko naredili le iz kovine, to pa bo malce podražilo zadevo.
Druge dobre opcije nimate, če sosedje, ki mejijo na prazen prostor še niso pobrušeni in so zdravi.
Situacijo bo najbolje presodil vaš zobozdravnik, ki bo poleg prostora v ustih, stanja sosednjih zob in po pogovoru z vami ocenil, kaj bi bila najboljša rešitev.
LP Andreja

Spoštovani!

Desna zgornja sedmica mi je počila med koreninama. Tako, da je sedaj, laično razloženo, vsaka polovica zoba posebej – sprednja in zadnja. Moja zobozdravnica mi je dala napotnico za ruvanje zoba, kot edina možnost.

Zob je drugače mrtev – obe korenini sta zaliti.

Ali se da s tem še kaj narediti, ali je res nujno ruvanje zoba?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

alternativa s ca. 80-85% uspešnostjo v 10 letih je izdelava zatičkov, obrušenje korenin in izdelava prevleke, ki omogoča medkoreninsko čiščenje.
Postopek zahteva malo več izkušenosti v protetiki, je pa seveda cenejše od implantata. Pogoj je seveda, da korenine niso zlite ampak imajo med seboj določen naklon. To se presodi po rentgenski sliki.
Druga možnost je odstranitev manj vredne korenine, na preostali(h) se naredi enako kot prej opisano.

LP Andreja

New Report

Close