Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprašanje

Vprašanje

Pozdravljeni.

Mojemu enomesečnemu sinu, ki je polno dojen, se nekajkrat na dan zgodi, da se napenja (tako je videti – postane čisto rdeč, godrnja, izgleda in slišati je kot da pritiska), ob tem spušča malo čudne zvoke, če bi rekla, da jamra, bi bilo to premilo, ampak kot npr. da bi nekaj pritiskal…Moram povedati, da to počne čez dan, še več pa se nam zdi, da čez noč. Očitno ko se začne prebujati, ko njegovo spanje ni več tako trdno, se prične tako oglašati…..
Zanima me če moram biti pozorna na to, kajti videti je kot da mu nekaj ne odgovarja, nisem prepričana ali ga kaj boli, ker potem mislim, da bi zajokal…..
Moje drugo vprašanje pa se nanaša na polivanje, namreč kar velikokrat se mu zhodi, da poliva, včasih mu mleko brizgne celo čez nos (to se pogostokrat zgodi ravno ob napenjanju, ki sem vam ga opisala zgoraj). Ali mu lahko kako pomagam oz. ali je potrebno obiskati zgravnika. Naj povem, da kupček načeloma podiramo (razen ponoči) in včasih nam uspe, včasih pa tudi ne….
Za odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovana,

po vašem opisu sodeč prihaja (ali pa je že v polnem poteku) obdobje trebušnih krčkov. Ki so povsem nenevarni, a hudo stresni za nekatere mame. Lahko so povezani tudi s polivanjem – in ob krču lahko nekaj želodčne vsebine “prileti” tudi skozi nosek. V tem primeru je dobro sprati nosek s fiziološko, saj kisla tekočina lahko nadraži nosno sluznico, da oteče – kar težave še stopnjuje.

Najboljše zdravilo je čas. V obdobju čakanja, da težave s krčki minejo, pa pridejo v poštev razne kapljice (SAB simpleks, vetrovne kapljice…), daljše obdobje podiranja kupčkov, malo vzdignjeno vzglavje posteljice (za kakšnih 10-15 stopinj, pod vzmetnico – posteljno podlogo daste zvito brisačo).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close