vprašanje?
Ali je toksoplazma pri dojenčku prav tako nevarna kot pri plodu v nosečnosti sprašujem namreč zato, ker sem včeraj zjutraj jedla kupljeno sušeno mesnino in potem se popoldne igrala in mi je moj pestmesečnik porinil rokico v usta in jaz sem se hecala, da mu jo bom popapala in ker se je malemu zdelo to zabavno je kar nekaj časa ponavljal, zvečer pa, ko sem si umivala zobe sem videla da imam med dvema kosček, ki se mi je zataknil in ga prej nisem opazila. Ker si je mali rokice deval potem v svoja usta me je strah, da bi bilo zato kaj narobe. Saj sem brala že nekaj na netu in ponekod piše, da se samo v izrednih primerih zgodi in še to, če ima otrok oslabljen imunski sistem drugače okužba poteka ne da bi zanjo vedeli in ni posledic, no ponekod pa piše, da je zelo nevarno in spet drugje, da se uspešno zdravi, če slučajno pride do okužbe…..kako pa veš če je prišlo do okužbe. Potem pa študiram, da bo kmalu plazil in mi najbrž zgasnil iz deknice, ko bo zunaj na travi….najbrž preveč kompliciram in si s tem otežujem svoje najlepše obdobje v življenju in rabim nekoga, da me prizemlji.
Lp in hvala Tanč za vaše odgovore
Pri dojenčku in malem otroku toksoplazma le izjemoma povzroči kakršnekoli znake.
Od jutra do popoldanskega igranja z rokami v ustih, se je okolje v ustih tolikokrat očistilo (požiranje sline, pitje), da je tak način okužbe nemogoč.
Košček mesnine med zobmi in možnost okužbe s toksoplazmozo je pretirana bojazen.
Ni potrebno videti strahov v vsaki stvari, ki nas obdaja. Skratka, na te stvari ne moremo gledati na ta način. K sreči danes marsikaj tudi pozdravimo.
Torej če sem prav razumela, se zgodi, da sploh ne vemo, da je dojenček, otrok prebolel okužbo s toksolplazmo in nima nobenih posledic oz v nekaterih primerih pa se pokažejo znaki in takrat zdravimo okužbo in otrok ne bo prizadet kot se to lahko zgodi med nosečnostjo. Znaki pa so sklepam, da jasno vidni sploh, če gre za kakšna vnetja očesne mrežnice in drugega.
Lp in še enkrat hvala za vaš dragocen čas in odgovore.
Večinoma okužba s toksoplazmozo (in tudi druge okužbe) potekajo neopazno,. Posledice okužbe s toksoplazmozo v dojenčkovem obdobju so mnogo manj nevarne in izrazite kot okužbe ploda. Le izjemoma se zgodi, da ta okužba pri dojenčku sploh pušča kakršnekoli posledice.