Najdi forum

vprašanje.

Spoštovani!

Stara sem 21 let. od lanskega leta so moje menstruacije pogostejše. en mesec je cikel dolg od 21 do 24 dni, drugi pa 15 in začaran krog se vrti. pred tem so bili menstruačni cikli dolgi od 23- 27 dni. na ultrazvokih so do sedaj ugotovili samo to, da je moj desni jajčnik mikropolicističen, levi pa je normalne velikosti. KT Yaz sem uživala 3 mesece, potem pa sem z njimi prenehala zaradi mononukleoze in posledično povečanih jetrih.v razmiku 4 mesecev sem 2x posegla po urgentni tabletki, vendar težav ob njih nisem imela, le močnejšo mentrtuano krvavitev. pri 14 letih sem menstruacijo tudi za eno leto izgubila, vendar se je ta nato vrnila po točno enem letu.
mama mi je svetovala, da naj si dam pregledat hormone in premišljevali sva, da bi poskušali tudi z biodentičnimi hormoni, ona zaradi težav ob menopavzi.
naj povem še to, da imam od leta 2009 diagnosticiran ulcerozni kolitis, letos pa so mi diagnosticirali in sakroielitis, ne vedo pa še, kakšne narave je, saj imam 15. 3. magnetno resonanco.
zanima me, ali bi mi lahko biodentični hormoni pomagali urediti zmešnjavo v menstrualnem ciklusu?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Eno leto opisujete motnje ciklusa in v tem istem letu ste jemali Yaz 3 mesece in urgentno kontracepcijo dvakrat. Mislim, da bi tudi ti posegi lahko vplivali na motnjo menstruacijskega ciklusa. Toliko vprašanj se mi postavlja in tako malo vem o vas, da vam težko karkoli pametnega svetujem. Zakaj ste bili eno leto brez menstruacije? kakšna je vaša telesna teža? Svetujem vam vsaj posvet z ginekologom, da razčistite nastalo situacijo. Pred zdravljenjem s hormoni pride v poštev še veliko drugih potrebnih ukrepov!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni!

moja teža je 71 kg, velika pa sem 170 cm. menstruaciji sem izgubila zaradi anoreksije pri 14. takrat so mi rekli, da če se menstruacija ne pojavi po enem letu, dobim KT, vendar je ta prišla nazaj in KT niso bile potrebne. po pojavu je v roku 3 mesecev postala nazaj redna na 24-28 dni. lani marca pa sem imela stresno obdobje in pričela je prihajati na 15 dni en mesec, drugi pa na 21-24 dni. ginekologinja mi je rekla, da je za vse to kriv stres in vedno ko jo vprašam je tako, ali pa je za neredne menstruacije kriv kolitis. zaradi bolečin v dimljah sem odšla na ginekološki pregled v porodnišnico postojna (bilo je med vikendom 22 januarja), tam niso odkrili nič, zato sem odšla k osebni zdravnici in ta me je napotila na IPP kjer so mi diagnosticirali spondilitis in sakrolitis levo decembra lani sem prebolela kar hudo infekcijsko mononuklerozo. dobila sem zdravila celebrex. bolečine so se ponovno pojavile ( ne vem kako bi jih ravno opisala. so obojestranske, čutim neprijetno tiščanje oz mrzloto v dimljah, tudi noge imam ledene, čutim mravljinčenje v njih, še posebej v stopalih in področju pod koleni.). ginekologi so mi rekli, da taka bolečina ni povezana z ginekološki obolenjem.

zanima pa me, kakšne preiskave bi lahko šla? ginekologinja mi noče pomagati in odločila sem se za menjavo. o menjavi
kakšne preiskave mi predlagate?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Posledica anaroksije nervose je izguba menstruacije. Ko ste dobili nazaj normalno telesno težo, se je k sreči vrnil yudi menstruacijski ciklus. Anoreksija nervosa ni lahko ozdravljiva bolezen in sodi v širši sklop motenj hranjenja. Za vaše težave si je potrebno vzeti malo več časa, predvsem pa podrobnejši razgovor.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close