Najdi forum

Vprašanje

Pozdravljeni.
Ker me zanima zdravljenje z bioidentičnimi hormoni (imam endometriozo in sem še mlada), imam še eno vprašanje glede tega. Zavedam se, da je to dolgotrajno zdravljenje in dokaj drago, bojim pa se, da se telo sčasoma tudi navadi določene količine hormonov in jih zato potrebuje vedno več. V mojem primeru bi šlo za dovajanje progesterona, nisem pa prepričana, kakšne bodo posledice na dolgi rok.
Brez terapije pri meni ne gre, saj se mi endometrioza zelo hitro ponovi, na laparoskopije ne želim hoditi vsako leto, bolečina pa me ovira pri vsakdanjih aktivnostih in je neznosna. Do jemanja KT pa imam velik odpor.
Mi lahko pojasnite, kako ti hormoni dejansko delujejo? Saj so navsezadnje hormoni, četudi naravni.
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Hormoni delujejo na vse organe v našem telesu. Hormonov telo ne rabi vedno več, ampak vedno ravno prav, za skladno delovanje telesa.
Hormoni so oblika informacijskega sistema v telesu, tako kot živčevje, le da deluje dosti počasneje kot živčevje. Hormoni so kemični obveščevalec in povezovalec tkiv v telesu. Izločajo ga žleze z notranjim izločanjem (to pomeni, da se hormon izloča direktno v kri, ki teče po žilah skozi žlezo). Med sabo so hormoni povezani, izločanje enega vpliva na izločanje drugih. Vsi pa delujejo na celice organov. Kot poznamo mrežo živčevja, poznamo mrežo hormonov. Ne morete reči enostavno, da živčnih vlaken rabimo vedno več. Za delovanje v živčni mreži pa je zaželeno, da deluje pravilno in skladno. Hormonov torej ne rabimo vedno več, ampak vedno ravno prav.

Živčevje in hormoni so med sabo tudi povezani.

Občasno pride do napake ali kratkega stika v hormonskem informacijskem sistemu. Takrat se trudimo, da nepravilnost omejimo ali odpravimo.
V ginekologiji hormoni skrbijo za celoten sistem razmnoževanja. Ker so nujno potrebni samo v določeni življenski starosti in v mesečnih ritmih, so velikokrat v neravnovesju. V puberteti se morajo povezave sponih hormonov in njihovih nadzornih hormonov na novo vzpostaviti, v menopavzi pa izključiti. To povzroči večje neravnovesje v telesu.

Ne bi se mogla bolj strinjat z vami v trditvi, da so BH hormoni, četudi so naravni. Zato jih predpiše zdravnik, kadar presodi, da je to potrebno.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Hvala za odgovor.
Še vedno pa me zanima, ali se telo sčasoma navadi na določeno mero hormona in ga potrebuje vedno več? Tako se mi je namreč zgodilo pri kontr. tabletah, ki so po 5 letih jemanja postale zame prešibke. Torej se telo navadi na hormon in ga sam ne proizvaja več toliko, zato ga moram dovajati vedno več in več? Kaj pa, če terapija traja npr. 20-30 let, torej kakšne so posledice na dolgi rok?
Ker imam endometriozo, ki ni ozdravljiva (zaenkrat), bom verjetno jemala hormone vse življenje.
Hvala še enkrat.
LP

Pozdravljeni!
Telo ne potrebuje vedno večjih doz Melatonina. Telo potrebuje vedno enako Melatonina, žal pa ga ne proizvede več dovolj. Ne boste potrebovali vedno večje doze. Niti vam ga ni potrebno redno jemati. Včasih, ko ste preutrujeni in se vam zdi, da ne morete zaspati zaradi misli in skrbi, ki se vam vsiljujejo, vam bo Melatonin pomagal.
Tudi s hormonsko kontracepcijo (HK) se ni zgodilo tako, kot predvidevate. Telo se ni navadilo na hormone v HK na način, da bi jih potrebovali vedno več. Namen hormonske kontracepcije je, da prepreči ovulacijo. Ker se vaše hormonsko ravnovesje z leti spreminja, vam morda po več letih odgovarja drugačna doza hormonov, ki preprečujejo ovulacijo.
OD TABLETK ZA PREPREČEVANJE ZANOSITVE NE MORETE BITI ODVISNI! Ko jih boste nehali jemati, ne boste imeli abstinenčnega sindroma. Delujejo natanko en do dva dni, zato morate vzeti vsak dan novo tabletko! Če jo pozabite, niste več zaščiteni pred neželeno nosečnostjo, vaši hormoni povzročijo ovulacijo in zanositev.
Neozdravljivih bolezni ni. Kar ne znamo ozdraviti danes, bomo morda uspešno zdravili v prihodnosti. Koliko ljudi je umrlo zaradi sladkorne bolezni samo en dan pred iznajdbo insulina?
Tudi endometriozo znamo zdraviti že precej uspešno. Kot kaže je terapija s HK pri vas uspešna!
Brez skrbi, vse kar predpišemo zdravniki, ne povzroča odvisnosti v ožjem pomenu besede.
Lep pozdrav! Sabina Senčar

Sabina Senčar, dr. med.

Spoštovana dr. Senčar,
pred kratkim sem se prijavila na konzulatcijo pri dr. Flisovi, namreč imam velik problem s poraščenostjo, in ker so stroški (preiskave, posvet, preparati) ogromni, in sem trenutno brez službe, me zanima, če bi se lahko za pregled naročila pri vas? Ter kje se lahko naročim (kontakt) in kakšne so čakalne vrste? Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Na pregled se lahko naročite k meni, če boste imeli napotnico izbranega zdravnika. Z napotnico za pregled v terciarnem centru (KC Ljubljana, Ginekološka klinika, ambulante v Leonišču, Šlajmerjeva ul., Ljubljana) ne plačate nič. Kakšne čakalne vrste so, vam ne morem odgovorit, ker nimam vpogleda v čakalno vrsto.

Kaj pa vam je svetoval vaš osebni ginekolog v zvezi z vašo težavo? Prvi naslov je vedno izbrani ginekolog, tako za diagnostiko, kot tudi za zdravljenje.

Hvala za vaše zaupanje, bova videli kaj se da naredit.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close