Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje vprasanje

vprasanje

Pozdravljeni.

Že nekaj let jemljem zdravilo Asentra za zdravljenje depresije. Zanima me, ali lahko povzročim kakšne neprijetne posledice (in katere), če tu pa tam pojem kakšno grenivko, ki je menda pri kombinacijah zdravil problematična.

Najlepša hvala.
snoop

Pozdravljeni!

Grenivka zavira določene jetrne presnovne encime, preko katerih se v različnem obsegu presnavljajo številne zdravilne učinkovine. Med drugimi tudi učinkovina sertralin (Asentra).

Če so presnovni encimi zavrti, to pomeni, da se učinkovina počasneje presnavlja in posledično tudi počasneje izloča iz organizma. To vodi v dvig plazemske koncentracije učinkovine in posledično po eni strani to pomeni močnejši terapevtski učinek, na žalost pa po drugi strani tudi močneje izražene morebitne neželene učinke zdravila.

Asentra se na srečo preko omenjenih encimov presnavlja zgolj v manjši meri. Kljub temu, kontinuirana sočasna uporaba grenivke oz. grenivkinega soka in Asentre lahko povzroči dvig plazemske koncentracije Asentre tudi do 50%.

Vendar klinične študije, ki so bile izvedene do sedaj, kažejo da zgolj občasno uživanje grenivke oz. grenivkinega soka ne predstavlja klinično pomembne interakcije in kot taka, ta kombinacija ni problematična.

Zgolj občasno uživanje grenivke tako ne vpliva pomembno na plazemsko koncentracijo niti na profil neželenih učinkov.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Mislila sem na to, da pojem kakšno grenivko na mesec. Najlepša hvala za informacije, mi bodo zelo v pomoč.

Kot sem že napisal, takšno uživanje seveda nikakor ni probematično.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close