Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija vprašanje

vprašanje

Pozdravljeni,

začetek avgusta sem v 40t4d rodila hčerkico (rojena v temenski vstavi, porod je bil umetno sprožen zaradi močne vaginalne krvavitve), ki je bila iz porodnišnice premeščena na pediatrijo zaradi suma na zastoj rasti ploda (PT 2800g 51cm); tu jo je pregledal tudi pediater (opravili so še druge preiskave, npr. UZ glavice), ki je podal naslednje (prepisano iz izvida): “Pri orientacijskem nevrološkem statusu je nakazana generalizirana mišična hipotonija s prisotnimi neonatalnimi avtomatizmi (Moro, Galant, sesanje, prijemi), pri potegu v sedeč položaj glavico slabše kontrolira.”
Kar sem prebirala v literaturi naj bi šlo v tem primeru za mlahavost mišic? Pediatrinja v posvetovalnici o tem sicer ni nič komentirala, zanima pa me kaj so pri tem opazovali in ali je to povezano s sledečim:
zadnje tedne opažam da deklico nekoliko “vleče” v eno stran: na levem boku niti pod razno noče spati, raje ima desnega, še rajši pa spi na hrbtu z glavico obrnjeno v desno (poskušam jo obračati v drugo stran, vendar ne zaleže, jo tudi zalagam vendar se vedno obrne na hrbet), ko jo dam “past kravice” privzdiguje rito in nekoliko vzdiguje levo polovico trupa, leva rokica je v tem položaju zaprta v pest, desna pa ne, čeprav dlan ob moji pomoči tudi razpre (ko leži na hrbtu sta obe rokici normalno razprti), desno rokic pri tem dobro obvlada, levo pa ne preveč, včasih ji “pobegne nazaj”. Ko jo dam na na igralno podlago igračke, ki visijo nad njo samo gleda, ne poskuša pa se jih še dotikati, z nogicami se sicer zelo trudi da bi jih dosegla in velikokrat ji tudi uspe (to se je prvič zgodilo že okoli 5 tedna starosti), rokice si sicer tlači v usta in si jih ogleduje, prijema z njimi pa še nič ne.

Ali se vam njeno stanje zdi neobičajno in ali moram na to opozoriti otrokovo pediatrinjo (sama najbrž tega ne bo opazila, saj je pregled vedno trajal dobro minuto)

Draga Metka 777,

vaša dojenčica je bila ob rojstvu glede na slovenske standarde res drobna za trajanje nosečnosti. Na Pediatrični kliniki s preiskavami (ki so po mojih izkušnjah zelo skrbne in natančne) niso ugotovili ničesar takšnega, kar bi lahko zaznamovalo njeno rast in razvoj. Tudi opis “nakazane” generalizirane mišične hipotonije ne pomeni nič slabega – lahko je bila pregledana v času po obroku, ko je zadovoljno prebavljala in se ji kaj dosti ljubilo sodelovati s pregledovalcem. Neonatalni avtomatizmi pa so refleksi, ki jih izzovemo pri vsakem zdravem donošenem novorojenčku – in na katere zaspanost nima tolikšnega vpliva kot na mišični tonus. Opis “Slabša kontrola glavice” tudi ne pomeni nič slabega, je v kontekstu generalizirano znižane mišične napetosti.

Opis razlike v obvladovanju leve in desne strani prav tako ne kaže na nič usodnega – še zlasti, ker je v starosti, ko imajo dojenčki zelo močan tim. asimetrični tonični vratni refleks. Vseeno bi bilo zagotovo dobro, da ob pregledu pediatrinjo opozorite na to, kar ste opazili. Možno je, da vaša dojenčica raje leži na eni strani zato, ker ima s te strani boljši pogled na okolico (velja za posteljico ob steni) – v tem primeru obrnite posteljico oziroma zamenjajte vzglavje in vznožje. Za prijemanje igračk ima še dovolj časa.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close