Najdi forum

vprašanje

Pozdravljeni. Stara sem 25 let. Imam občutljiv želodec saj velikokrat dobim drisko.Na potovanjih je to že stalnica, prav tako ko sem živčna ali ko jem sladoled, mlečne izdelke, …Včasih jo dobim zaradi stresa in takrat raja kar nekaj dni, da mi mine.Poleg driske pa so vedno tisti krči v trebuhu. ko pridem z vwja minejo, ko morma spet na wc pa se pojavijo seveda. Seveda takrat poskušam jesti bolj trdo hrano in se izogibam stvarem ki jo povzročajo.In vedno mine. Velikokrat pa se mi tudi spahuje….po obroku ali pa ponoči in takrat ne morem spati in en lećati dokler se ne “zrigam” kar traja kake pol ure – to se ne dogaja vsak dan je pa kar nadležno.Spahuje pa se mi tudi po obroku – ne vedno- pše posebej če grem kaj delat fizično ali pa če ležim.

Slabo mi ni, kri v blatu nimam saj mi je pred leti že dvakrat zdravnica tipala pa ni nič zatipala.Se pa mi že več let pojavlja-ne vsak dan- kri na papirju ko imam trdo blato, kot da bi nekaj žilica počila ali nekaj.Če z ogledalom pogledam se prav vidi zunaj na zadnjiku taka rdečkasta razpokica ki se najbrž posuši in ob odvajanju poči. Vedno sem pozorna, da ne bi bila kri med blatom, kar a ni saj je le na pairju in iste obliek kot tista ranica oz. razpokica.

1. Kaj stroti glede naštetega?
2. Vzrok za skrb? Dandanes najhujši sovražnik-rak- doleti tudi vedno bolj mlade ljudi???

Hvala in lep pozdrav.

V opisanih težavah ne vidim vzroka za zaskrbljenost, da bi pomenile raka. V prvem delu opisujete funkcionalne težave po trebuhu, ki jih povzroča tudi stres. Jejte večkrat dnevno majhne obroke, ne jejte ocvrte in začinjene hrane, pijte več, kar vodo ali čaj proti napenjanju. V drugem delu opisujete težave zaradi razpoke na zadnjiku, ki dejansko nastanejo zaradi zapeke. Tudi pri tem je ukrepanje podobno, še Donat bi vam svetovala piti.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani

Star sem 42 let in imam prekomerno težo ( cca 40 kg ). Zdravim se za sladkorno boleznijo tipa 2 ( 2x 1 tabletko ) in hipertenzijo. Pred dvema letoma sem bil pri proktologu( Zdrav splet MB ) in je ugotovil analno fisuro in kožno gubo. Dobil sem mazilo nitroglicerin in težave so pačsi izvenele Pred več kot mesecem dni pa so se pojavile močne bolečine pri odvajanju blata ki je bolj kompaktne forme. Pri odvajanju opažam skoz kri na papirju včasih tudi v školki. Po tem mi rit prav utripa in je vroča od bolečine. Zdravnica je pogledala zadevo in je rekla da so hemoroidi in analna razpoka, ter me napotila k proktologu ki ga imam 2. avgusta. Zanima me če se zadeva lahko vleče več mesecev ali do mojega pregleda. Sem drugače pod redno kontrolo gatsroenterologa ( dr. Pintara ). Koloskopijo sem imel pred letom in pol in jo imam ponovno-kontrolno leta 2014. Boli me tudi ko sedim, če ležim ne razen pri kakšni kretnji ko se anus razpre. natipam si sam tudi tri fižolčke nekako na prvem do drugem cm v anusu.

Prosim za vaš odgovor.

Težave zaradi analne fisure so predvsem bolečine, ki jih opisujete. Če ste opravil koloskopijo, je zaradi tega ni potrebno ponoviti predčasno, proktolog vam bo o tem vedel svetovati, ko vas bo pregledal in zdravil. Ker je analna fisura nadloga, ki boli, seveda lahko bolečine lajšate z analgetikom. Po odvajanju se osvežite s hladno vodo in robčki za analno higieno, lahko si zadnjik mažete z mazilom za hemeroide. Ostalo terapijo, morda tudi operativno, vam bo predpisal proktolog. Skrbite za redno oodvajanje in mehko blato, poskusite jesti manj kalorično hrano z več vlaknin, predvsem zelenjavo. Pijte dovolj, predvsem navadno vodo. Gibajte se redno, vsak dan hodite vsaj 5 km oziroma 1 uro. Kolesariti pa vam ne bi svetovala, ker vas bo zadnjik bolel zaradi mehanskega draženja in pritiska sedeža. Opisane težave so nadloga, ne pomenijo pa raka, da vas ne bi skrbelo.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za odgovor. ker so na dopustu so mi proktologa prestavili iz 2.8 na 23.8. zanima me ali se pri teh težavah kot so anala fisura in gožna guba ( tako je pisalo na izvidu iz pred dveh in pol let ) vleče tudi 4ali 5 mesecev z bolečino in krvavenje. Kri je skoz prisotna na papirju in močne bolečine ob in po odvajanju nekaj ur. Paše pa mi mrzla voda. Tudi pri sedenju me boli. Če si z mazilom ki ga stisnem na prst ( hemoclin ) porinem 2 cm v zadnjih me peče in s prstom naletim na neke bulice in močno bolečino. Prav tako če stisnem zadnjik skupaj me fajn zaboli.
Ali vse to kaže kljub temu na te težave ali kaj bolj resnega in groznega.

Hvala

Težave, ki jih opisujete, niso rak, kar je najbolj bistveno. So posledica hemeroidov in posledičnih problemov. Zaenkrat vztrajajte pri enakem zdravljenju, lahko vzamete tudi kaj proti bolečinam, na primer paracetamol ali naproksen. LP.
Marija Štefančič Gašperšič

Pozdravljeni!
Prosim Vas za nasvet.
Pišem zaradi dedka; ravnokar je dopolnil 80 let. Že 10 let leži v postelji, vsede se samo, ko gre odvajat urin in pit (nesladkan čaj) ter jest. Ob dovajanju blata (na wc) je rabil spremstvo. Že vrsto let je tablete. Pri jedi mu pomagamo, saj se mu tresejo roke. V tem letu naj bi postal sladkorni bolnik; patronažna sestra mu je merila sladkor skoraj neposredno po zajtrku in je imel visoko konc. glukoze v krvi.
Problemi so se začeli v prejšnjem tednu, ko je težil zaradi bolečin v levi ledvici. Po nekaj dnevih mu je bolečina minila; pil je uvin čaj in nasploh veliko čaja, ker je prejšnje dneve zanemarjal pitje.
Nato ta vikend je dobil drisko. Sicer odvaja bolj redko blato, a to je bolj tekoče. Vsak dan je bila plenica prepolna blata. Prehrano smo mu spremenili; riž, banane, prežganka,… danes malo “močnejša” hrana (napisano spodaj). Za pitje tekočine ga moramo spomniti; do zdaj je sam, brez problema popil 1 liter tekočine na dan.
Včeraj večer je imel ob 21.uri vročino 39°, po popitju Lekadola v prašku je bila potem ob 23.20 36,5°. Nato danes ob 11.uri 36,2°. Vse te dneve smo spraševali, ali ga kaj boli, stalno je bil nikalen odgovor. Danes, ko sem ga sama dobesedno vprašala, če ga boli trebuh (sp. del) je rekel, da ja. Nato je sledilo moje vprašanje, od kdaj danes, in je odgovoril, da ne ve. Včeraj, danes pravi, da mu je slabo v želodcu, ter siljenje na bruhanje ob dajanju hrane. Danes je pojedel nekaj žlic kuhanega krompirja, kuhane govedine in na pol poln krožnik goveje juhe; pri dajanju juhe, ni tarnal o slabosti in siljenju na bruhanje. Zjutraj še je dobil prašek probiotikov. Opazi se utrujenost.
Skrbi me, ali je skrajni čas za napotitev k zdravniku? Ter ali ob pojavu krvi v blato nemudoma v bolnico?
Zahvaljujem se vam za odgovor.

Pozdravljeni!

Vsekakor mora dedka pregledati njegov lečeči zdravnik in pregledati kri. Na osnovi tega se bo le-te odločil o nadaljnih ukrepih.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!
Najlepša hvala za odgovor.
V petek smo klicali lečečo zdravnico in je rekla, da naj spremljamo; merimo temp,.., a nič naredila, zato smo danes uredili prevoz v bolnico (tudi se je pojavljala težava pri dihanju; tahipneja, dispneja), kjer je trenutno zadržan. Dehidracija, drugega pa niso povedali zaradi nedokončanih preiskav. Sicer mentalno je bil malo boljše, a nas so druge stvari skrbele; dihanje,…
Lep pozdrav

Ker sem sama družinska zdravnica, vas še kako razumem. Tudi meni in mojim bolnikom, ki so nepokretni in zbolijo se dogaja, da preteče več dni, preden učinkovito ukrepam. Prevečkrat se moram za zdravljenje odločiti le na podlagi kliničnega pregleda, ki je na domu edino orodje, ki ga imam na voljo pozno popoldne ali v petek! Le 10 km iz centra Ljubljane lahko na domu naredim samo pregled seča z diagnostičnim trakom in določim vrednost glukoze v kapilarni krvi. In to je vse, danes, v 21. stoletju! Če želim določitev drugih testov krvi, mora biti to v torek, četrtek ali petek zjutraj! Ostale dni nimam možnosti. Da boste vedeli, kako smo oboroženi z orodji, ki so nujno potrebna za ciljano zdravljenje, zlasti z antibiotiki. Zato je precej bolnikov hospitaliziranih oziroma jih moram napotiti v bolnišnico, če so toliko prizadeti, da ne morejo uživati dovolj tekočine ali so zmedeni itd. Tudi nimajo stalno nekoga, ki bi jim dajal piti. Uživanje premalo tekočine je pri starih in zelo starih ljudeh namreč osnovni problem. To privede do resnih problemov, tudi uroinfekta. Ta se največkrat pojavi nenadoma, kot pri vašem dedku. Če nima znakov pljučnice, jaz ukrepam, kot bi šlo za uroinfekt in se mi obnese. Razčistiti bi bilo dobro, ali ima vaš dedek sladkorno bolezen. Za to ni dovolj 1x izmeriti slučajno vrednost glukoze v kapilarni krvi, pa še to po možnosti s priročnim merilcem glukoze. Sicer bodo v bolnišnici te stvari razjasnili, potem bo lažje.

New Report

Close