vprašanje
Spoštovana, lepo pozdravljeni.
Sem mamica 8 mesečnega dečka. Zaradi zastoja glavice na medeničnem dnu je bil moj porod dokončan z vakumsko ekstrakcijo ploda (dvakrat ovita popkovina+ merkonij). Ocena Apgar 8/ 9. Opravljen UZ glavice ni pokazal odstopov od normalnega. Torej bp. V meni pa je še kljub vseemu dolgo odzvanjala porodna izkušnja in strah v zvezi s tem ali je prišlo do kakšnih ob-porodnih poškodb ker je bil porod tako dolg (21 ur minilo od razpoka mehurja) in je prišlo še do zastoja ..Naj že v začetku povem, da je moja sestra »otrok« s posebnimi potrebami in strah, da bi bilo kaj narobe (čeprav je bilo po opravljeni preiskavi pri moji sestri izključeno da bi bilo genetsko) se je ta strah vseeno skozi leta kar zagrizel vame..V porodnišnici me je kar se refleksov tiče rekla (ga.neonatologinja verjetno), da je moj fantek “kromosomsko bp”, da mi zagotavlja, da se to vidi, genetsko pa je lahko druga stvar in se lahko izkaže skozi leta..Po končani (blagi-258 vrednosti ) zlatenici zbudil v zelo radovednega fantka, veselega (dobrovoljčka) in živehnega telovadca..V razvojni ambulanti pri enem mesecu je pediatrinja ocenila, da ima ekstenz. vzorec in AVTR, ker je zategoval glavico čisto nazaj (sama sem opazila takoj po porodu-je bilo zelo izrazito), napoteni smo bili na nevrofizioterapijo. Glavica se je kmalu popravila, zdaj pa je opaziti še nekoliko trde okončine npr. nekoliko preveč je trd v sklepu obeh rok in v nogicah (če mu jih želiš pokrčiti) …in se mi zdi da nogice preveč izteguje. Kako izrazit ekstenz. vzorec ima ne vem., mislim, da tako hudo ni. Nekako se je razvojna pediatrinja izrazila, da poznajo še hujše težave..
Me pa potem zdaj še vsak dan bolj skrbi nenavadno premikanje glavice, ki smo jo prvič opazili pri dveh-treh mesecih, in sicer v spanju (je bilo tudi pravzaprav metanje glave na levo in desno stran izmenično, kar nekaj časa), zdaj to počne tudi v popolni budnosti in izgleda kot (ne tako sunkovito-kot prej) premikanje levo-desno, levo-desno. Včasih se zraven tudi smeji, vzorec prekine, če ga npr. vmes pokličeš, ampak čez čas spet začne. Če ne bi to počel takrat v spanju tako izrazito, bi zdaj (ko to počne v budnosti) pomislili, da se igra ali da je pogruntal nekaj novega. Je pa seveda podobno prej-omenjenemu.. In v razvojni ambulanti so nam (prej) povedali, da bi bilo nekaj čisto drugega, če bi to počel v budnosti in tega ne bi mogel kontrolirati. Zdaj pa se to dogaja v budnosti. Torej me zdaj skrbi..
Če pristavim še svoja opažanja kako sledi razvoju: lepo pase kravice-se ne zateguje pri tem, obrača na trebušček in s trebuščka na hrbet že zelo dolgo, finomotorično lepo pre-prijemlje predmete, se obrne na svoje ime, mislim, da razume besedo ne-takrat preneha z aktivnostjo, sedi še ne -oz. v ležečem položaju se skoraj že napol usede (z eno roko se podpira-opira), tako mu uspe nekaj trenutkov, uspeva mu tudi, da se z rokami (če leži) uspe premikati v željeni smeri, postavlja se na kolenčke in se tako ziblje, dvigne ritko, se plazi. Čeblja (b-b-dej-di, a-ti, dej-da, da-da, in pa dej-dej dej..). Verjetno pa bi moral že lepo samostojno sedeti. Do zdaj je kar se tiče, kaj bi moral vse osvojiti za določen mesec vse lepo sledil (moja primerjava po knjigi Semoličeve), edino sedi še ne samostojno kot naj bi že..Po denver testu je vse nekako v redu, ampak je to itak samo en okvir verjetno. Naša fizioterapevtka nam je rekla, da se za našega fantka mi ne rabimo bati, da se prizadetost vidi, da ima toliko izkušenj skozi leta in da je delala s takimi otroci (prizadetimi)…(Tu pa moje vprašanje-lahko da se vidi na ven tako očitno samo težja oblika prizadetosti..?)
Po eni strani sem že kar pozabila na svoje strahove, tako lep fantek je, živahen in radoveden, ampak ali so to vendarle lahko kakšni znaki, da je kaj narobe -zategovanje v mišicah, in obračanje glavice (kot zgoraj opisano)? da gre za kakšne kromosomske nepravilnosti (prizadetost)..
Ali je mogoče da ob ultrazvoku ni pokazalo vsega (ker ni 100 %) in je lahko vseeno prišlo do kakšnih poškodb ob porodu.. kljub temu..?
Kakšni so kasneje ti otroci z ek.vzorcem, se to še opazi, in posledica česa so – obporodnih poškodb ?
Naj še to pristavim za konec, da se pri moji sestri (po opisih moje mame) ni kazalo na ven nič (pa je bila drugorojena), šele tam nekje ko bi morala začeti govoriti-ni govorila in pa shodila je kasneje..Imela pa je hemolitično zlatenico. Torej bo moje vprašanje zamanj, če rečem da se sprašujem ali se to kako vidi, kdaj se to vidi, zagotovila ni, da bo z otrokom vse v redu, kajne?
Preiskav pa ni mogoče nobenih opraviti, ali bo z otrokom vse v redu (da ne gre za prizadetost recimo)? Ko sem se že nehala obremenjevati in ukvarjati s tem strahom, se mi zdaj ta strah spet odpira..
Prisrčna hvala za vaše cenjeno mnenje in se vam najlepše zahvaljujem. Naj povem še, da ste resnično čudoviti. Odgovore ne samo precizno strokovno podprete, tudi na eni topli človeški ravni -z občutkom se približate.
Spoštovana,
vprašanj ste mi kar nasuli, upam, da ne bom česa izpustila… in da boste po branju tega odgovora še vedno imeli tako prijazno mnenje o meni.
Naj začnem pri porodu – za vas je bil nedvomno zelo stresen, boleč in neprijeten Vendar ocena po Apgarjevi 8 – 9 dokazuje, da se vašemu sinčku v tem času ni dogajalo nič hudega.
Dvakrat ovita popkovnica ni nikakršen dejavnik tveganja za obporodno poškodbo, mekonij v plodovnico pa izloči kar nekaj ob roku (ali čez) rojenih zdravih otrok. Trajanje razpoka ovojev 21 ur – tveganje za okužbo pri vas in pri plodu, nikakor pa ne za izolirano nevrološko oškodbo. Enako velja za vakuumsko ekstrakcijo glavice – sam poseg je povsem varen, posledice pri otroku so le ob prekasni izvedbi, ko se je npr. plod že dlje časa dušil (in skoraj zadušil v maternici).
Ultrazvočni pregled res ne pokaže prav vsega, a je vseeno zelo uporaben v predvidevanju izida. Še zlasti, če je izvid normalen. Še bolj “prediktivno” je obnašanje novorojenčka – če v prvih treh dneh ne kaže znakov za obporodno dušenje (npr. nemir s krči – podobnimi božjastnim, bruhanje, motnje zavesti ipd.), je to garancija za normalen razvoj.
Neonatologinjo ste ob prvem pregledu verjetno slabo razumeli – morda vam je pojasnjevala pod vplivom podatkov o težavah pri vaši sestri: in želela potrditi, da ob pregledu ni najti znakov, ki bi govorili za pomembnejšo genetsko napako v kromosomih (kot so npr. trisomije, od katerih je najpogostejša trisomija 21 ali Downov sindom). Da pa je napakice v genih zelo težko ugotoviti in potrditi, saj jih je izjemno veliko in jih znamo opredeliti in določiti le za določene prirojene motnje.
Zlatenica z navišjo vrednostjo bilirubina 258 mikromolov na liter – le “lepotna” diagnoza, tako nizka vrednost ni povezana s kasnejšimi težavami v razvoju.
Ugotovitve razvojne pediatrinje ob 1. mesecu, zategovanje glave nazaj k hrbtu – prav tako nič neobičajnega. Še zlasti, če je bil malček ob pregledu že malo lačen, mama pa naveličana čakanja na pregled in pod stresom zaradi pričakovanja kakšne slabše ugotovitve.
In nevrofizioterapija je čisto koristna metoda, tako za spremljanje pravilnosti razvoja kot za popravke manjših odstopanj od idealnega (ki pa so še vedno normalen vzorec). Žal je pogosto povezana z iskanjem parkinga, neidealno uro glede ritma spanja in budnosti dojenčka, čakanjem v čakalnici, s frustracijami prestrašenih staršev, človeškimi simpatijami in antipatijami (tu jo bolje odnesejo tisti otroci, ki jih spremlja očka – no tole je moja osebna zlobna pripomba, a po dolgoletnem opazovanju). Vendar (po mojih izkušnjah) nevrofizioterapevtke nikoli ne rečejo “kar tja v tri dni”, da se nimate česa bati, ravno obratno – če v njih kljuva najmanjši dvom v normalnost izida, raje starše malo bolj preplašijo, kot da bi lažno prikazovale normalno stanje.
Premikanje glavice levo – desno je v določeni starosti zelo pogost vzorec premikanja, še zlasti v času aktivnega spanja (tim. REM faza, ko verjetno dojenček nekaj sanja, premika glavo, se mršči, hitro premika tudi oči – zato tej fazi spanja tudi rečemo “REM faza” – po Rapid Eye Movement). Včasih se pojavlja tudi v budnosti in se tedaj zdi, kot da otroka to gibanje prav zabava. Še posebej, če s tem pridobi vašo pozornost.
Vaš zelo slikovit opis, kaj obvlada vaš sinko, še bolj utrjuje moje prepričanje, da gre z razvojem vse tako, kot mora. Časovni razponi za obvladovanje določenih veščin so široki – za samostojno sedenje je med 5 in 10 meseci starosti – in suhcem gre to bistveno hitreje kot zadovoljnim debeluščkom.
Prepričana sem, da vaš sinko že sedaj nima več “ekstenzijskih vzorcev” gibanja in da vas skrbi povsem po nepotrebnem.
Kaj se je dogajalo pri vaši sestri, da je “otrok s posebnimi potrebami”, po razpoložljivih podatkih težko sodim. Verjamem pa, da se pri vašem fantku (vsaj doslej) ni zgodilo nič takega, da bi smeli imeti tako negativne strahove in misli. In kot kaže vaše pisanje, tako mislijo tudi vsi, ki so se ukvarjali z zdravjem in razvojem vašega korenjaka doslej. Verjemite nam, sproščeno zadihajte in uživajte v vsaki novi domislici in veščini vašega sinka.
Srečno,
Spoštovana gospa Lilijana!
Doma imamo dojenčka starega dva meseca, ki je bil rojen kot zahiranček v 38. tednu. Imel je 2190 gramov. Sedaj pri točno dveh mesecih jih ima točni 4 kg. Glede njega me zanima sledeče. Kot prvo sem opazila da pri paaenju kravic noče obrniti glavice v desno. Ce ga polozim tako da gleda v desno pa bo glavico takoj zasukal v levo. Sicer mu polozaj kravic tudi ne ustreza in se prične takoj jokati. Ko podira kupčka na rami ali pa ko ga nosim na trebuščku pa zasuče glavico tudi v desno. Ali je mogoče še prekmalu za kakršnokoli skrb glede sukanja glavice ali je to že pravi čas za kakšnega fizioterapevta? Naj povem še to da ko leži na hrbtu lepo suče glavico na obe strani. Vsak dan ga poskušam tudi malce razmigati tako da.mu dvigujem rokice in nogice vendar se bojim da nebi delala prav in da bi naredila več škode kot koristi. Vsak dan ga tudi primem za rokice in on že avtomatsko začne lepo dvigovati glavico in se praktično sam lepo potegne navzgor. Je to bolje opustiti ali lahko delam te vaje?
Kot drugo bi vas vprašala pa samo še to ali je potrebno da bi takšen dojenček res spil že 120 ml na obrok kot mi je rekla pediatrinja na zadnji kontroli. On namreč čez dan spije 90 ampak je skoraj vsaki dve uri. Ponoči pa ne enkrat in takrat poje 120. Mislim da glede na to kako lepo napreduje na teži zaenkrat poje dovolj.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Saša
Draga Saša,
glede na vaš opis se mi pri “pasenju kravic” vašega dojenčka ne zdi nič nenavadnega, da obrača glavo bolj v eno smer, pri podiranju kupčka pa v drugo. Prav tako je malo verjetno, da bodo vaše “razgibovalne vaje” kaj škodile. Glede na to, da je bil rojen suhljat, da vas očitno nekatere stvari “skrbijo” in se jih lotevate po svoje, pa ne bi bilo odveč, da vas pediatrinja pošlje na “preverjanje” k razvojnemu pediatru – oziroma še bolje, k razvojemu fizioterapevtu, ki vam bo dal (oziroma dala, v tem poklicu prevladujejo ženske) najboljši nasvet in usmerjanje.
Kar se tiče hranjenja – precej bolj praktično je hranjenje z večjo količino mleka na 3 ure. Tako z vidika fiziologije (želodček za prebavo mleka in praznjenje potrebuje vsaj 2 uri) kot z vidika vašega počitka in “organizacije” dneva. Če pa se fant odlično redi in vam tak red ustreza, tudi prav.
Lep pozdrav,
Najprej hvala za odgovor. Se strinjam z vami da bi bilo bolje hranjenje na tri ure. To bi vsekakor ustrezalo tudi meni, vendar ga nikakor ne morem pripravit do tega da bi spil več. Ponoči edino ko je v spanju poje več, sicer pa ne. Vprašala bi še kako je s tekočino, ki jo vztrajno zavrača. Noče ne čaja ne vode. Prvi mesec in pol sem dojila sedaj pa mleka nimam več in je izključno Aptamil. Kako naj ga prepričam da bo pil, sploh v teh poletnih mesecih?
Glede fizioterapevta naj omenim da že imamo napotnico, vendar pa kot so mi rekli ne jemljejo dokler ne dopolni tri mesece. Upam da takrat ne bo že pozno če bi šlo za kakšne težave v razvoju…
Hvala še enkrat za vaše pomirjujoče odgovore.
Lep pozdrav
Saša
Kar se tiče tekočine, ne bi komplicirala – če normalno lula (da so mokre plenice ob vsakem previjanju), nima povečane telesne temperature, ni razdražljiv, pomeni, da ima tekočine dovolj in dodatne vode ne bo hotel popiti ne po žlički ne po dudi.
S “prezgodnjo” fizioterapijo (dokler dojenček ne začne poti “razvojnih” mejnikov) res ni nobenega učinka – tudi zato, ker so variante mišičnega tonusa in gibov v prvih treh mesecih zelo široke in bi s kakšnim “ukalupljanjem” delali le škodo. Bo pa en mesec minil kot bi mignil in si lahko termin dobite že sedaj – še zlasti zaradi poletnih dopustov, ko bo manj fizioterapevtov na voljo in vas bodo sicer naročili za september ali oktober. Saj fantu ne bo hudega, ampak vi boste v stiski 🙂
Pozdrav,