Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Vprašanje.

Vprašanje.

Pozdravljen.

Ker imam zaardi psihičnih težav težave z odnosi in prehitirm izlivom, mi je zdravnik napisal recept za viagro 50mg. Bral sem da je včasih nevarna, zato me je jo malo vstrah vzeti. Včasih sumim da imam sladkorno bolezen, ker veliko pijem. Uriniram pa normalno. Ko mi je napisal recept mi ni zmeril pritiska ali me kako drugače pregledal. Enkrat sem je poskusil zelo malo in sem imel kratek ampak zelooo močan glavobol. Sem pa vzel tako malo, da erekcije ni bilo. Verjetno še manj kot 5mg. Koliko naj vzamem da deluje? Je lahko začetni odmerek manjši od 25mg? Če vzamem 15 ali sploh kaj velja ali je enako kot da ne bi nič nič vzel. Strah me je strankskih učinkov, ker me je že bilo po malenkosti tako bolela glava. Kot otrok sem imel šum na srcu, če to tudi kaj velja za te tablete.
Star sem 25 let ampak imam te težave zaradi stresa in nervoze. Ko se je enkraz zgodilo, je bilo vedno slabše.
Zanima me tablete naredijo odnos daljši tudi, če imaš prehiter izliv? Potem izliva ni tako hitro? Ali je izliv enako hiter, penis pa še je dlje časa trd?
Kakšne so možnosti, da dobim glivice od partnerke? Ona jih je dobila od antibiotikov.

Hvala.

Pozdravljen.
Kot prvo vam priporočam, da se pomirite in ne mislite na vse težave, ki bi se lahko zgodile. Če bi imeli sladkorno bolezen, bi morali tudi pogosteje urinirati. Viagra je včasih nevarna pri srčnih bolnikih. kar pa vi verjetno niste, ker bi zdravnik to upošteval (šum na srcu v otroštvu to ni ). Najpogostejši stranski učinek pa je glavobol, ki ste ga tudi vi doživeli. Jemanje odmerkov manjših od 25 mg nima smisla, ker je priporočeni odmerek 50 mg. V literaturnih podatkih ni omenjen kakršenkoli vpliv na prezgoden izliv. Spolni ud bo nabrekel in ostal dalj časa trd na izliv pa ne bo vpliva. Glede na to da ste pod stresom, bi vam priporočil da na dan pred odnosom vzamete Persen forte kapsule da se boste pomirili. Viagro je najbolje vzeti 1 uro pred odnosom na prazen želodec in sicer pol tablete (25 mg), če to ne bo dovolj pa lahko še drugo polovico. Delovala bo samo v primeru spolne stimulacije.
Verjetnost da dobite glivice pri spolnih odnosih od partnerke (če so se pojavile v nožnici oziroma spolovilu) je kar precejšnja. Tako je bolje malo počakati, da se glivice odpravijo z zdravili.
Svetuje vam da se poskusite čim manj obremenjevati, se prepustite in uživate.
Želim vam da boste uspešno rešili vašo težavo.
Lp

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Spoštovani,

imam probleme z rdečico na licih, zato me zanima, če krema avene-dirosela pripomore
k izboljšavi in koliko časa jo je treba uporabljati? Ali je mogoče kakšna druga kreme boljša?
Hvala

Pozdravljeni!
Avene Diroseal krema je namenjena koži z rdečico in drobnimi kapilarami zato menim, da bi bila krema primerna tudi za vas.Krema se nanaša enkrat na dan na predele obraza z rdečico. Če se krema nanaša zjutraj je potrebno kožo še dodatno zaščititi s kremo z UV zaščito. Rezultati naj bi bili vidni po nekaj tednih. Čas jemanja je odvisen ali se težave pojavljajo ali se umirijo.
Lp

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni!

Jemlem kotracepcijske tablete Yazz. Redno hodim tudi na aerobiko in sem razmišljala o jemanju fat burnerja pa me zanima, če fat burner kaj vpliva ali zmanjša odstotek zaščite kontracepcijskih tablet?

lp

Pozdravljeni!
V literaturi nisem zasledil podatkov, da bi sestavine Fat burner-ja vplivale na zaščito kontracepcijskih tablet Yaz.
Lp

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Spoštovani!
Stara sem 21 let in že približno 3 leta jemljem kontracepcijske tabletke Diane 35. Sedaj pa so mi začeli močno izpadati lasje. In tudi na splošno moji lasje niso več tako gosti kot so bili nekoč.
Ali je mogoče, da je to posledica teh kontracepcijskih tabletk? In, bi morda bilo bolje, da jih zamenjam za druge?
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Lasje se nenehno obnavljajo. Njihov življenjski cikel je sestavljen iz treh obdobij ali faz, ki se pod normalnimi pogoji ciklično ponavljajo. V prvem obdobju (anagena faza), ki traja od 3 do 5 let, lasje neprestano rastejo in se krepijo. Ponavadi zrastejo za približno centimeter na mesec, a se z leti hitrost rasti upočasni. Ko se lasje postarajo, preidejo v drugo obdobje, tako imenovano katageno fazo, v kateri mirujejo. V tej fazi mirovanja, ki traja približno 3 tedne, lasje ostanejo na glavi, a ne rastejo. Sledi dvo do trimesečno obdobje (telogena faza), ko lasje izpadejo in omogočijo mešičkom, da proizvedejo nove lase.

Te faze so pomembne, ker lahko številni hormoni, zdravila ali boleznenska stanja spremenijo trajanje posamezne faze in na ta način bodisi pospešijo samo izpadanje las ali pa povzročijo najprej močno povečano rast las in kasneje, ko te lasje preidejo v telogeno fazo tudi navidezno močno povečano izpadanje.

Takšen je na primer vpliv estrogena tekom nosečnosti. Estrogen namreč tekom nosečnosti podaljša anageno fazo (faza rasti) in zato posledično po porodu, ko se estrogen zmanjša, izpade v obdobju od 6 tednov do 6 mesecev veliko več las. Po tem obdobju se lasje brez uporabe kakršnih koli preparatov vrnejo v normalen cikel rasti in povečanega izpadanja ni več.

Torej, ali lahko peroralni kontraceptivi povzročijo povečano izpadanje las?

Seveda. Peroralni kontraceptivi vsebujejo estrogen, ki spodbuja rast las in podaljša anageno fazo rasti, enako kot pri prej omenjeni nosečnosti. Tako nekatere uporabnice kontracepcijskih tabletk na začetku dejansko opazijo pospešeno rast las, kateri čez več mesecev, včasih celo let (anagena faza lahko traja 3-5 let) sledi povečano izpadanje. To pa nikakor ne predstavlja razloga za prenehanje jemanja kontracepcijskih tabletk. Najbolje je s tabletkami nadaljevati, saj se s časoma cikel (anagena, katagena in telogena faza) normalizira. Če prenehate z jemanjem tabletk, na ta način trenutno samo podaljšate fazo izpadanja las.

Drugače pa je pri androgeni oziroma hormonsko pogojeni plešavosti. Kot pove že samo ime, je ta posledica androgenih hormonov. Ženskam, ki so nagnjene k androgeni plešavosti se priporoča uporabo kontracepcijskih tabletk, ki vsebujejo čim nižji nivo androgenih hormonov ali pa tiste ki vsebujejo antiandrogeno delujoče substance kot je npr. ciproteron acetat, ki se nahaja v Diane tabletkah.

O morebitni menjavi kontracepcijskih tabletk na tiste z nižjo vsebnostjo estrogena se lahko pogovorite z vašo ginekologinjo, vendar menim, da zgolj zaradi nekoliko povečanega izpadanja las, menjava ni potrebna. saj je izpadanje najverjetneje prehodne narave. Trajalo bo nekaj časa, dokler se cikel rasti las ne normalizira na novo. Poleg tega je izpadanje las trenutno zgolj »navidezno«, saj je verjetno posledica predhodno povečane rasti. Če povečano izpadanje v določenem času ne bo prenehalo, pa vam svetujem, da se posvetujete z zdravnikom o morebitnih drugih vzrokih povečanega izpadnja las.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!
Moja situacija je sledeča: Pred tremi leti sem začela uporabljati KT Diane 35. Ob začetku jemanja teh KT sem že po pribl. treh do štirih mesecih uporabe opazila, da so se mi sicer dokaj skodrani lasje skoraj popolnoma zravnali. Vendar me to takrat ni motilo in sem nadaljevala z jemanjem KT. Sedaj po treh letih pa sem opazila, da so se mi lasje ne le zravnali, temveč tudi močno zredčili. Ko si lase spnem v čop je le-ta skoraj za polovico tanjši kot je bil pred jemanjem KT. Poleg tega pa mi zadnje mesece lasje tudi močneje izpadajo kot sicer. Zanima me, če mislite, da bi do zredčenja (in tudi izpadanja) las lahko prišlo zaradi uživanja omenjenih KT? Menite, da bi bilo bolje da KT zamenjam (katere mi v tem primeru predlaga Vi?) ali da enostavno preneham z jemanjem KT?
O vsem tem se nameravam v kratkem posvetovati tudi s svojo ginekologinjo, vendar me kljub temu zanima še Vaše mnenje.
Najlepša hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Težko vam odgovorim na zastavljeno vprašanje, saj imam na razpolago premalo podatkov. Te ima na voljo vaš zdravnik. Vzroki za izpadanje las so namreč lahko zelo številčni. Lahko gre za pomanjkanje posameznih vitaminov in elementov v sledovih (cinka, biotina,…), nemalokrat je izpadanje las lahko tudi posledica pomanjkanja železa, motenj v delovanju ščitnice,… Pomembno je tudi vzdrževanje normalne telesne teže – več maščob namreč pomeni več moških hormonov (androgenov).

Predno govoriva o možnih vzrokih, bi bilo dobro, da bi vas vaš osebni zdravnik napotil k dermatologu, da bi dejansko ugotovila za kakšno obliko izpadanja las gre. Ali gre za tako imenovano androgeno plešavost ali morda za kakšno povsem drugačno obliko. Če bi vedela, kakšen je vzorec izpadanja las, je bistveno lažje opredeliti vpliv kontracepcijskih tabletk.

Pogosto je vzrok pretiranega izpadanja las v motnjah hormonskega ravnotežja. Tako pri ženskah kot tudi pri moških imamo namreč prisotne oboje, tako ženske kot moške spolne hormone. Ženski so estrogeni, moški androgeni hormoni. V organizmu mora biti stalno vzpostavljeno ravnovesje med obojimi. Moški hormoni – androgeni, so tisti, ki navadno povzročajo povečano izpadanje las. V primeru, da pri ženski pride do porušitve tega ravnovesja v korist androgenih hormonov se posledično seveda lahko pojavi povečano izpadanje las. To je relativno pogost pojav pri ženskah. Ravno zato, se pogosto prav v ta namen predpisuje kot kontracepcijsko sredstvo tabletke Diane, saj le-te delujejo antiandrogeno – izničijo učinek moških hormonov. Na ta način se poleg kontracepcijskega učinka običajno doseže še bistveno izboljšanje kože (akne) in zmanjšanje izpadanja las.

Kot sem že napisal ne vem, za kakšno obliko povečanega izpadanja gre pri vas, ampak po vsej verjetnosti lahko rečem, da bi ukinitev tabletk Diane, povzročila še močnejše izpadanje las. Zato vam prekinitev zaenkrat odsvetujem. Če gre za androgeno plešavost, so tabletke Diane najboljša izbira kontracepcijskih tabletk.

Posvetujte se z ginekologinjo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana
Objava čaka odobritev

New Report

Close