vprašanje
pozdravljeni!
probleme imam z očetom. stara sem 22 in še živim doma pri starših. oče me je že v otroštvu bolj kot ne zanemarjal, zadnjih nekaj let pa z menoj noče govoriti. verjetno se vam to zdi čudno, vendar mi ne nameni niti pogleda, nikoli mi ne čestita za rojstni dan itd; skratka živimo v istem stanovanju in me popolnoma ignorira. ko mami kaj reče o meni, on odgovori, da je zaradi njega vseeno ali pa naredite kakor želite. skratka brezbrižnost. mami se je že skušala pogovoriti z njim, vendar je rekel, da ne želi spremeniti odnosa. na začetku tega ignoriranja sem poskušala tudi sama, vendar mi ni nič odgovoril. ne vem, če si sploh želim stik navezati z njim, ker sem mu zamerila, velikokrat tudi jočem in se počutim neljubljeno. do moje starejše sestre se obnaša zelo prijateljsko in jo želi velikokrat videvati, se pogovarjati. ne želim, da mi svetujete, da se z njim pogovorim, ker se ne bom. želim samo, da mi poveste kaj iz tega sledi, oziroma kakšne deformacije bom v življenju imela zaradi tega? kako bo to vplivalo na moj partnerski odnos? verjetno pretiran strah, da bi izgubila sedanjega fanta in njegovo ljubezen, izvira iz tega?
hvala
Pozdravljeni!
Ne morem si niti zamisliti, kako težko vam mora biti živeti v takšnem okolju.
Kako bo očetov odnos do vas vplival na vaše življenje, je odvisno od vaših čustev in soočanja z njimi ter od tega, kakšno podobo ste si ustvarili o sebi. Če se zavedate, da je oče v bistvu čustveni invalid, ki do vas ni sposoben gojiti očetovskih čustev in da z vami ni nič narobe; če imate pozitivno podobo o sebi, okrog sebe pa ljudi, s katerimi imate pristne, ljubeče, prijateljske odnose, bodo morda posledice tega odnosa za življenje manj “tragične”. Pomembno je tudi, ali ste v otroštvu imeli ob sebi kakšno drugo močno osebo, poleg mame, pri kateri ste morda kompenzirali tisto, kar od očeta niste dobili.
Težav žal ne moremo nikoli povsem predvideti. Veliko naredite že s tem, ko o tem razmišljate in se zavedate, od kod bi težave lahko izvirale. Strah pred izgubo partnerja, občutki neljubljenosti, nesprejetosti, nerazumljenosti, tudi obtoževanje sebe, prevzemanje krivde nase – pojavljanje teh čustev bi morda lahko izviralo iz odnosa, ki ga imate oziroma nimate z očetom.
Veliko delajte na sebi in svoji samozavesti, preberite kakšno literaturo na to temo – to je dobra naložba za življenje. Srečno!
Suzana Gliha Škufca