Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija VPRASANJE?

VPRASANJE?

pozdravljeni!
mene pa zanima moja deklica je bila rojena v 35tednu 2500g 46cm zdaj je stara dva meseca 3800g 52cm se polno dojiva namrec poje od 60-95 se tehtava ob vsakem podoju in me zanima koliko morajo popiti dva meseca stari dojencki?namrec rada bi prenehala s tehtanjem! mleka imam dovolj!in problem imam ko pijeva iz ene dojke mi iz druge stece 50ml v skoljkico ki mleko prelijem potem v steklenicko!ostalo se podojiva naprej ai se da kako preprecit da ne tece mleko takrat iz druge dojke ko se dojiva?zdaj ko se tehtava vem koliko popije potem ne bi vedela ce ji se morem dati po steklenicki?zato bi rada da mi ne bi mleko teklo iz dojke ker bi rada samo dojila!koliko dolgo je lahko zmrzjeno materino mleko v zmrzovalniku?in kako se od zmrzne mleko?in se nekaj zanima me ce otrok ki je polno dojen potrebuje poleti dodatno tekocino?in ce bi jo kdaj zvijalo ji lahko dam caj in koliko?

za odgovore se vam najlepse zahvaljujem!

lp žana

Spoštovana Žana,

glede na zapisano ni nobene potrebe, da bi tehtali obroke – teža je odlična, da je bila rojena prezgodaj, lahko počasi odmislite. Zanesite se na lastne občutke o razliki polna – prazna dojka in na zadovoljstvo dojenčice (če mirno spi med podoji vsaj 2-3 ure, je to to).

Žal se refleksa praznjenja dojke ne da omejiti na eno samo dojko. Zato bo vaše zbiranje mleka, ki teče samo, kar prava rešitev.

Zamrzovanje “prebitka” mleka je enostavno – pustite, da se mleko v majhni steklenički samo ohladi in ga zatem dajte v zmrzovalnik (če gre za redek prebitek). Druga možnost je, da preko dneva daste posamezne prebitke mleka v hladilnik, potem ohlajene prelijete v eno samo stekleničko in ga daste v zmrzovalnik. Seveda označite stekleničko – s časom, kdaj ste ga dali v zamrzovalnik (ki mora biti kakovosten, da hladi pod – 15 stopinj). Tako zamrznjeno mleko je uporabno največ 6 mesecev (večina jih priporoča do 3 mesecev). Ko ga želite odtaliti, ga daste iz zmrzovalnika in ga pustite na sobni temperaturi nekaj ur. Hitro odtaljevanje v mikrovalovki ali v vroči vodi se odsvetuje.

Dojeni redko potrebujejo dodatke tekočin – a če je zelo vroče, jim prija dodatek vode ali redkega čaja, najbolje kar po žlički. In to po želji – med 10 ml (2 veliki žlici) in 30 ml nekajkrat dnevno. Tekočin za žejo torej ne sladite, zadostuje čista voda (še najbolje ustekleničena, ki je tudi glede bakterij in drugih “dodatkov” varna; ne prekuhavajte vode iz pipe: mehka voda – ko se iz nje ob kuhanju izločijo elektroliti – je “neokusna”).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Zivjo!
Izcejanje lahko poskusis omejiti tako, da stisnes oz. privijes bradavico. Meni ponavadi tako uspe, zraven pa nisem opazila, da bi to imelo kaksen nezazelen ucinek. Malo poskusaj, ce bi tako slo. Sicer bi se moralo s casom tudi izcejanje malo umiriti.
Lp!

pozdravljeni!
hvala vam za odgovore!
me pa se nekaj zanima mi gremo na morje cez 14dni takrat deklica se ne bo dopolnila 3mesece oz.po pravem 2meseca gremo v klimatiziran hotel in me zanima na kaj morem biti pozorna in da se deklica ne bi prehladila in ce jo lahko cisto slecem(na plazi seveda v sencki) oz v hotelo nekaj z dolgii rokavi ker je klima me zanima da ne bi bilo prevec razlik?doma imamo v sobi kateri spimo klimo seveda uporobljamo samo inozator za ciscenje zraka me zanima ce lahko uporabljamo to tudi takrat ko je deklica v sobi ker je neznosno vroce bi nastavili tako da bi se zvecer tudi sama prizgala in cistila zrak ob tem bi pa tudi malo osvezilo in ne bi bilo tako vroce!?
kaj pa uporaba balzamicne kreme pri nedonosenckih ki blagodejno vplivajo na dihala setavine bela materina dusica evkaliptus poprova meta….
v primeru pehlada ce se to uporablja?seveda zraven tudi kaplice za nos(fizioloska rastopina)

ze naprej se vam zahvaljujem za odgovore!

lp žana23

Draga Žana23,

verjamem, da boste na morju uživali. Klimatske naprave v hotelu (pa tudi doma, če so le redno vzdrževane glede čiščenja filtrov) niso dojenčkom prav nič škodljive in ne predstavljajo nobenega tveganja za prehlade (ne za dojenčke ne za odrasle). Le neposrednemu pihanju iz klime na otroka se skušajte izogniti, tudi odraslim je tak “vetrič” hitro neprijeten.
Oblecite jo temperaturi primerno – torej le “eno stvar več kot jo boste imeli na sebi vi”. In uporaba ionizatorja za čiščenje zraka je čisto v redu, čeprav zanj v morski klimi in čistem zraku ne vidim prave potrebe.

Seveda lahko ob primerni temperaturi in pri nevetrovnem vremenu dojenčka slečemo do nagega – a pazite, tudi v senci in popoldne zna biti za nežno kožo poletno sonce premočno. Tanka majčka – hlačke so torej bolj za zaščito pred soncem kot za “gretje”. V morju pa le počofotajte brez dodatkov na koži – in se takoj po kopanju obrišite do suhega, izhlapevanje tekočine s kože dojenčka hitro ohlaja tudi ob toplem vremenu.

Osebno nisem naklonjena balzamičnim kremam, raztopinam, inhalacijam… Tudi neoporečna zelišča v pravi koncentraciji lahko na nežna dihala dojenčka delujejo dražeče in namesto olajšanja povzročijo še večjo oteklino sluznice, kihanje, kašelj in še kaj. S fiziološko raztopino se pa kar nalivajte.

Uživajte na morju in sicer,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close