Vprašanje
Spoštovani.
Ker ste mi že prijazno pomagali se kot novopečena mamica ponovno obračam na vas. Moj sinek je sedaj star 5 tednov, ga polno dojim, malo szapletov je glede mastitisa (a smo ga ta teden uspešno preboleli in upamo da se ne ponovi), a nič hujšega. Zanima me pa sledeče: po vsakem dojenju sicer poskušamo podreti kupček, a smo večkrat neuspešni kot uspešni, posledično opažam, da moj sinek pogosto poliva – iz ust mu steče manjša količina mleka, madež na plenički je velik kot npr. oreh. Dvakrat sem tudi opazila, da se mu je ob kihanju tudi iz noska pocedilo mleko ? Zanima me ali so te težave posledica tega, da nam ne uspe podreti kupčka in kako bi lahko to stanje izboljšali (če ga je sploh potrebno)?
Drugo vprašanje pa se nanaša na neljubi dogodek, ki se nam je pripetil prejšnji dan ob kopanju. Ko sva ga z možem kopala, sva ga obrnila tudi na trebušček, katerega mu je z roko podpiral (oz. ga držal) moj mož. Pri tem je začel močno brcati in takoj sva vedela da nekaj ni v redu, ko pa sva ga obrnila je bil brez sape, čisto rdeč in za trenutek ni dihal, nato je zopet ujel dih.Sama sem bila čisto prestrašena in še danes ne vem kaj se je zogdilo. Naj povem, da z možem potem nisva opazila, da bi bilo kaj narobe – obnašal se je normalno enako kot prej. Sva pa posumila, da je bila mogoče napaka kopanje po hranjenju (?) ali našačen prijem mojega moža (ustražil se je, da mu je s prstom mogoče pritisnil na predel sapnika (?) Ali bi morali zaradi tega obiskati zdravnika?
Tretje vprašanje pa se nanaša na cepljenje – jutri imamo namreč prvo posvtovalnico s cepljenjem. Vsi me že opozarjajo, da je možna reakcija na cepljenje tudi povišana telesna temperatura – ali jo moramo v tem primeru zbijati in kako se to stori pri tako majhnem otročku?
Četrto vprašanje pa se nanaša na količino mleka, ki ga poje toliko star otrok pri enem obroku-čez nekaj dni bom namreč nekaj ur odsotna in bomo najino dojenje (en obrok) morali zamenjati za prilagojeno mleko, a ne vem koliko – količinsko naj ga pripravimo?
Najlepša hvala že vnaprej za vaše odgovore in prijaznost. lep pozdrav.
Draga Dejamami,
kar mirno, večina opisanih težav ni niti nevarnih, niti neobičajnih…
Mastitis je še najbolj zoprna – in to zato, ker se rad ponovi. Torej pazite na zdravje kože in bradavic, pred dojenjem oziroma dotikanjem dojk si vedno umijte roke z milom.
Podiranje kupčka je res že kar “ritual”, ki pa sploh ni nujen in obvezen. Zlasti, če malček ne pije prav hlastno. Po dojenju je sicer dobro, da je krajši čas (nekaj minut) bolj pokonci. Vsekakor pa ni potrebno nobeno “pregibanje” čez ramo, masiranje po trebuščku in podobno. Polivajo pa tako tisti, ki odlično in glasno podirajo kupe kot tisti, ki jih ne.
Polivanje, kjer ostane na plenički za oreh mleka, je res nepomembno – in to tudi v primeru, če velja oznaka “oreh” za največji primerek svežega orehovega plodu v lupini.
Mleko iz noska – nič posebnega in nič alarmantnega. Žrelo, po katerem se pocedi mleko nazaj iz želodčka, ima namreč povezavo tako z usti kot z noskom. Le kadar je mleka več in otroka draži, svetujemo spiranje noska s fiziološko raztopino (torej kanete v vsako nosnico po nekaj kapljic fiziološke raztopine sobne temperature).
“Neljub” dogodek pri kopanju je lahko marsikaj – velika večina možnosti pa je posledica povsem nedolžnega vzroka. Še najverjetneje ste (oziroma je “štorasti” očka) pritisnil na predel (polnega) želodčka in se mu je “zaletelo” (kašelj ob tem ni nujen). Edina pripomba – ali vam po konkretnem kosilu ali večerji prija namakanje v bazenu? Meni ne. In morda tudi vašemu malčku ne.
Obisk pri zdravniku pa zaradi tega pripetljaja vsekakor ni potreben.
V zadnjih letih izjemno redko opažamo reakcije po cepljenju, še zlasti po 1. odmerku rednega cepljenja dojenčka v starosti 3 mesecev. Če je že kaj zoprnega, je to oteklina ali rdečina na mestu vboda, za katero najbolj pomaga hladen obkladek (fiziološka raztopina ali voda, nikakor ne alkohol). Zvečana temperatura je torej redkost – in le v primeru, ko naraste preko 38 stopinj, so potrebni sirupi ali svečke za zbijanje temperature. Dajanje “za vsak slučaj” pa odsvetujemo.
Količina posameznega obroka lahko v starosti 5 tednov zelo niha (od 50 do več kot 120 ml) – najbolje bo torej, če imaste na zalogi vsaj 150 ml mleka, bodisi izbrizganega vašega ali “formule”.
Lepo se imejte in srečno prebrodite jutrišnje prvo cepljenje, starše boli bolj kot otroke…