Vprašanje
Pozdravljeni,
to se mi dogaja skoraj vsak dan, nevem zakaj vendar se mi. Grem z otrokom v posteljo skupaj “spat” in po nekem času se mi naenkrat naredi oz. dobim občutek, kot, da ne morem požrti sline oz. ne morem vdihniti. Ko požrem slino oz. vdihnem mi pulz nabije in tudi ga močneje čutim (jaz lahko utrip čutim, kadar koli), občutek je zelo zelo neprijeten, celo paničen v trenutku, ko moram požrti ali vdihniti, takrat stisnem pesti, se dvignem itd… res katastrofa.
Moram povedati, da sem bil zaradi ekstrasistol pri kardiologu, naredil UZ, EKG, kolo, Holter, rezultat je bil BP (oziroma, mi je rekel, da če bi gledal vse preglede, ki jih naredi na leto, bi bil izvid med najboljšimi). Povedal mi je tudi, da imajo vsi ekstrasistole (teh utripov je bilo tudi nekaj pri holterju, vendar vse v mejah normale).
Ne vem, kaj bi to bilo.
Sva imela z g. Borisem odličen odnos, kjer sem mu prvič pisal pred verjetno 10 leti in me je vedno pomiril in je odlično odgovarjal. Lahko pričakujem vaš odgovor?
LP
Pozdravljeni,
seveda lahko pričakujete moj odgovor 🙂 Žal ne utegnem prebrskati, kaj sta se s prim. Cibicem dogovarjala – bom odgovoril, kakor je v moji navadi.
Vsekakor opisujete jasne simptome ekstrasistol, ki praviloma nastopijo v obdobjih, ki jih opisujete – ko se zvečer uležemo, jih imamo vsi. Nekateri več, nekateri manj. Nekateri jih bolj občutijo (sploh, ko so nanje pozorni), drugi sploh ne vedo, da jih imajo. Pomembno več jih je v obdobjih stresa, pa tudi utrujenosti, tako fizične, kot psihične. V primeru kroničnih obremenitev lahko trajajo tudi, ko se sicer že spočijemo. Gre namreč za prekomerno delovanje nehotenega živčevja, ki, kot govori imenovanje, ni pod vplivom naše volje.
Bistveno pri ekstrasistolah, da jih lahko opredelimo kot nenevarne, so:
– izključitev bolezni ščitnice,
– UZ dokaz strukturno in funkcijsko normalnega srca ter
– normalen izvid obremenitvenega testiranja, kjer ekstrasistole ob obremenitvi praktično izginejo.
V tem primeru so ekstrasistole le pogosto sila neprijetne. Pojavljajo se lahko tudi do 200-krat dnevno.
Vsekakor Vam lahko priporočam, da, vkolikor še niste, opravite diagnostiko pri kardiologu (žal bo to šele po umiritvi epidemiološke situacije). Morda pomaga tudi kakšna šumeča tableta magnezija.
Samo toliko, bil sem pri kardiologu na UZ, Ekg, kolo in holter. Rekel je da je bilo nekaj ekstrasistol vendar popolnoma normlano, rekel je da so benigne .
Na kolesu sem imel eno pritisk in pulz v mejah normale do maksimalne (njegove) stopnje. Se pa mi take zadeve obcasno dogajajo, prav tako sem imel obdobje paničnih napadov ko sem bil starokoli 20 let (sedaj sem 35).
Kardiolog na zadnjem posvetu mi je rekel, da imamo ekstradistole popolnoma vsi, samo eni smo eni pa niso dovzetni (jih ne čutijo). Zakaj jih čutim nevem vendar že od nekdaj vem, da čutim utrip lahko kdaj hočem, prav tako drugim če dam samo roko na njih (če si sami ne čutijo utripa jih jaz čutim) – sem kar zabluzijo.
Hvala vam za odgovor.
Mogoce se kdaj kaj vprasam.
Lp
Nevem kaj naj naredim oz najprej bom napisal kaj se mi dogaja. In sicer, sedaj imam tri,štiri dni res intenzivne ekstrasistole. Začnejo se zjutraj ko se zbudim in največ jih je večer ko grem spat. Ugotovil sem preko pametne ure (dal pa sem si tudi pas za merjenje utripa in takrat ko bi naj bile ekstrasistole je bil utrip povisan iz 55-60 je šel recimo med 80 – 90),da jih imam tudi med spanjem in sem popolnoma puf. Pogledal sem tudi statistiko za nazaj in se mi take zadeve dogajajo na kak mesec ponoči, par dni nato mine… Res je neprijetno, čeprav se verjetno zavedam, da so nenevarne, ampak nevem zakaj se v taki obliki dogaja.
Iščem vzrok, nevem če je ta vzrok dovolj, da malo opišem.
Z ženo imava res težko obdobje, se kregava za bedarije (po moji oceni), res občasno se mi je zdelo da ne vzdržim, ker se mi zdijo zadeve tako banalne, da pop… ampak, dobro, res sem se tudi dvakrat razjokal zaradi vsega pritiska al kak bi temu rekel.
Nato še služba ko hitimo za doseganje planov (ni pogojeno z obdržanjem službe, ampak če dobim bonus ali ne, kar bi naj bilo relativno nepomembno, ampak seveda ni saj bi se rad tudi tukaj dokazal da gre…)
Bi lahko to bil vzrok?
Ker nevem kako se kažejo organe napake oz bolezni srca ali kaj takega.
Dobro ta teden nesem športal dovolj, ker še je mali bil nekaj bolan, drugače pa športam 4-5 ur na teden (tek, kolo, badminton, utrip do 180 na minuto in gre brez problema).
Hodim k psihologu, mi pomaga, ampak sedaj se mi res to pojavlja.
Verjetno sem že napisal, da sem bil pri kardiologu, mi je povedal, da naj uživam življenje, naj se ne sekiram itd…
Potem pa si še grem merit pritisk 130/80, pa pulz 127 pa artimija, nevem, si merim rocno pulz cca 80 z nerednimi utripi ekstrasistolami. Si merim cez dve min vse normalno..
Eh…
Prosim za mnenje..
Spoštovani
vse kaže, da so vaše težave psihogenega (stres) in ne fizičnega vzroka t.j. vse kaže, da je vaše srce popolnoma zdravo. Blaga pomirjevala so lahko uspešna pri obvladovanju fizičnih sprememb (ekstrasistole) katerih vzrok je stres. Vem, da vas ekstra sistole motije vendar se zavedajte, da neateri ljudje živijo normalno življenje tudi z 20.000 ekstra sistol dnevno, kar pa pri vas še zdaleč ni tako.
Torej, uživajte življenje.
LP
Pozdravljeni,
Pišem vam še enkrat in sicer sem s senzorjem srčnega utripa polar h10, dobil nek podatek o ekgju (glede na raziskave,ki trenutno potekajo na češkem je cca 99,4 % natančen senzor, elektrodi sta sicer samo dve, ampak vseeno)
V povezavi pošiljam sliko oz, povezavo na kateri se vidijo vse zadeve, ki sem jih zajel.
Jih lahko prosim komentirate.
To so ti utripi, ki jih občasno doživljam.
Hvala za info.
https://drive.google.com/file/d/1X6toIRO-STruQf44ATzXBdX1MwvU0CHM/view?usp=drivesdk
Lp