Najdi forum

vprašanje

lep pozdrav!
Imela bi samo eno vprašanje in sicer kako kajenje vpliva na krvožilje? nasplošno vem da škoduje zdravju, vendar me zanima kako je s krvožiljem? kako je če nekdo ki občasno kadi preboli neko bolezen ožilja (npr, vensko trombozo ali embolijo pljuč) kako je potem s tem če še naprej kadi?

LP

Spoštovani!

Vpliv kajenja na bolezni srca in ožilja je izjemno velik, saj večina kadilcev umra prav zaradi teh bolezni. CO2, ki izpodriva kisik iz hemoglobina, povzroča pomankanje kisika tudi v stenah ži, zaradi česar prihaja do njihovih okvar. V tako prizadeti žili se hitro začno nabirati maščobe in nastaja tako imenovani “aterosklerotični plak”. Na povečano hitrost nastajanja teh vpliva nikotin, ker povišuje vrednosti “slabega” LDL holesterola v krvi in znižuje vrednosti “zaščitnega” HDL holesterola. Ob tem povzroča še hitrejše strjevanje krvi. Strdki pogosto nastajajo na poškodovanih in aterosklerotično spremenjenihstenah žil in povzročajo njihovo zožanje in zaprtje (infarkt), ali pa se tak strdek spremeni v embolus, ki potuje po ožilju, se lahko ustavi v različnih organih in tam povzroči zaprtje žile (pljučne embolije, možganske embolije in podobno). Zaradi povečanega tveganja strjevanja krvi pri kadilcih še posebej odsvetujemo kombinacijo kajenja in kontraceptivov. Zelo veliko tveganje, ne samo za poslabšanje bolezni, ampak z nenadno smrt pa je kajenje pri tistih, ki že imajo težave z nastajanjem strdkov in embolusov.
Zato je moj nasvet jasen: če nekdo že preboleva takšne bolezni, je absolutno nujno, da preneha s kajenjem!

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Najlepša vam hvala za odgovor. Zanima me pa še da npr. ko se zaradi kontracepcijskih tablet in kajenja pojavi problem venske tromboze in embolije pljuč, pri mladih ženskah med 18 in 25 letom strosti, je potem zdravlenje pol leta. Po tem naj bi se vse uredilo in vrnilo na stara pota kot je bilo s tem da je ukinjena hormonska kontracepcija, kaj pa kajenje takrat? Zgoraj ste tudi omenili “Zelo veliko tveganje, ne samo za poslabšanje bolezni, ampak z nenadno smrt pa je kajenje pri tistih, ki že imajo težave z nastajanjem strdkov in embolusov.”, Tukaj me zanima če je to samo v času tega pol leta ali tudi kasneje?

LP

Vsekakor se je s prenehanjem jemanja kontraceptivov nevarnost pojavljanja trobusov zmanjšala. Vendar je nadaljevanje kajenja dodaten dejavnik povečevanja strjevanja krvi, zato kajenje absolutno odsvetujem, tudi po preteku polovice leta. Že samo kajenje namreč precej poveča nevarnost nastanka strdkov, kljub temu, da se je prenehalo s kontraceptivi. Torej, če se le da, se izogibajte tobaka in tobačnega dima!

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close