vprašanje
Pozdravljeni dr. Pirnat!
Stara sem 29 let.
Pred enim letom in pol so laboratorijski izvidi potrdili kronični avtoimunski tiroiditis (hipotiroza avtoimune geneze- tipa Hashimoto). Iz ene preiskave v drugo se je stanje slabšalo in so mi dozo povečevali iz pregleda v pregled, tako da zdaj jemljem že 100 mg Eutyroxa.
Tudi na telesni teži sem v tem letu in pol pridobila cca. 10 kg, iz 58 kg na 68 kg. Trenutno mi pridobivanje kg hvalabogu miruje oz. mi že uspeva zgubljati kilograme s pravilnim prehranjevanjem (pirin kruh, ržen kruh, mediteranska hrana, rjavi sladkor, rjavi riž,…..).
Kljub povečevanju doze se ne počutim dobro oz. imam včasih občutek da me bo razneslo in srce mi tako smešno nagaja čez cel dan – kr naenkrat mi tako čudno skoči in začne hitro biti (večinoma za kratek čas). Ali to pomeni še premala doza, ker imam namreč kontrolo šele januarja in ali bi morala spet dati kri, da mi zdravnik pove kako naprej? Zdi se mi že smešno da po enem letu in pol moja ščitnica ne deluje normalno pri vseh teh pregledih. Ali se mogoče jaz preveč sekiram? Ker, če to omenjam mi pač rečejo, da je to vse skupaj normalno in da moram s tem živet.
Upam, da nisem bila predolga in se vam za pomoč in odgovore iskreno zahvaljujem.
LP Alenka
Spoštovani!
100 ug tiroksina dnevno je običajen nadomesten odmerek pri premajhnem delovanju ščitnice (hipotirozi). Palpitacije (občutek močnega, oziroma nerednega bitja srca) navadno niso značilen simptom za premajhen odmerek zdravila, ampak kvečjemu za prevelik odmerek. Glede na to, da se vam je telesna teža stabilizirala je verjetno odmerek tiroksina kar primeren. Vsekakor je včasih, kljub ustreznemu nadomeščanju ščitničnih hormonov, potreben daljši čas, da se simptomi umirijo. Najprimernejša za oceno je vsakakor določitev ravni TSH v serumu. Ponovno določitev navadno priporočamo dva do tri mesece po spremembi odmerka tiroksina.
Lp
Še enkrat lepo pozdrav!
Pred enim tednom sem imela kontrolo po šestih mesecih in so bili izvidi idealni, kar sem zelo vesela. Včeraj zvečer pa sem imela, ne vem kako se naj izrazim, zopet taki čudni občutek (mrtvenje leve ličnice, leve noge, leve roke) in me je seveda zgrabila panika, nakar mi je začelo še srce hitreje bit.
Ali mi mogoče priporočate pregled pri kardiologu?
Najlepša hvala za odgovor.
LP Alenka