Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vprašanje

Vprašanje

Sama prejemam zdravilo Eltroxin in kolikor mi je znanega o tem zdravilu je to, da gre za sintetični hormon T4, ki se potem v krvi delno spremeni v T3. Zanima me, kaj se zgodi v primeru, ko se presnova iz dela T4 v T3 ne zgodi? Kako se to pokaže na rezultatih v krvi, ali je TSH normalen, T4 povišan in T3 zmanjšan oz. kako veš glede na krvne izvide, da ti presnova hormona ne deluje?

Prav tako pa bi rada izvedela ali se pri nas že dela kaj v smeri, da bi tudi bolniki z obolenjem ščitnice pri nas v Sloveniji kdaj imeli možnost prejemati naravne ščitnične hormone. V tujini je namreč to že kar praksa, ki je odpravila marsikatero težavo, ki se zaradi sintetičnih hormonov prej ni in ni odpravila.

Pa še to, ali je možno v primeru nabavljanja zdravil v tujini pri nas pa dobiti vsaj delno povračilo, če sintetičnega hormona ne prenašaš oz. ti le to ne prinese takšnega izboljšanja, da bi lahko normalno živel in funkcioniral?

Najlepša vam hvala za odgovor in lep dan vam želim.

Če bi malo pobrskala po temu forumu in če bi pogledala na , bi opazila tudi to, da je eden izmed ciljev društva metuljčica tudi ta, da bi bolnikom privoščili naravne in ne samo sintetičnih hormonov. Pridruži se nam; skupaj bomo močnejši!

Hvala burja.
Sem našla stran in malo pobrskala po njej.
Odgovorov na svoja vprašanja nisem našla tam, zato sem se obrnila še sem po strokovno pomoč.

Če bomo kdaj v prihodnosti hotele prejemati naravne hormone, nam bo morala tudi stroka pri tem pomagat in nas podpirat.
Ravno zaradi tega me zanima, kaj in koliko raziskovanj je bilo narejenih na tem področju v Sloveniji in če smo v kakšnem kratkoročnem planu (sama bi bila zainteresirana za preizkušnjo naravnih hormonv), da se nam olajša naša bolezen, ki je kar prevečkrat zanemarjena in potisnjena na stranski tir.

Zato še enkrat prosim dr. Pirnata za njegov cenjen odgovor. Rada bi namreč vedela tudi kaj se zgodi v telesu, če se T4 delno ne spremeni v T3, kako telo odreagira, kakšne težave lahko imamo in kako se ta problem pokaže na krvnih izvidih? S temi zdravili, ki jih imam trenutno na izbiro životarim in menim, da nisem edina.

Po naravi sem namreč takšna, da moram stvar razumeti, ker šele tako bomo lahko tako jaz, kot tudi ostale vedele kaj in zakaj se dogaja v našem telesu.

Hvala za odgovore!

Spoštovani!

Tiroksin ali T4 je relativno preprosta molekula. Na aminokislino tirozin so vezani 4 atomi joda. Večinoma, v približno 90%, ščitnica izloča T4, ki se na to v tkivih pod vplivom encima 5′ dejodaze spremeni v T3, ki je aktiven hormon in ima tudi svoj receptor v jedru vseh celic v organizmu. “Pravi” hormon je T3, T4 je le njegova predstopnja. Pri hudih bolezenskih stanjih (hude okužbe, sepsa, huda travma, srčni infarkt …) se zmanjša aktivnost 5′ dejodaze v tkivih in zmanjša se pretvorba T4 v T3 (low T3 sindrom). Verjetno gre za fiziološko zmanjšanje presnove v perifernih tkivih pri hudih bolezenskih stanjih. Pri zdravih ljudeh se zelo redko zmanjša pretvorba T4 v T3, navadno ob obremenitvi organizma z večjo količino joda, ob jemanju nekaterih zdravil (amiodaron, kortikosteroidi, propranolol…). Laboratorijski izvid pokaže normalen ali mejno znižan TSH, normalen ali blago povišan T4 in znižan T3 v serumu.
Za nadomeščanje ščitničnih hormonov uporabljamo sintetični T4, ki je po zgradbi povsem enak onemu, ki ga izloča ščitnica (naravni). Ker je v tabletah prisoten T4 v točno določeni količini, zdravilo lahko natančno odmerjamo, kar je pri bolnikih s hipotirozo potrebno. “Naravni ščitnični hormon” za nadomeščanje predstavlja posušene izvlečke svinjske ali goveje ščitnice (thyroidea siccata). Gre za kombinacijo različnih beljakovin, ki so v živalski ščitnici (tiroglobulin in druge). Vsebnost T4 in T3 je v določeni količini thyroideae siccate različna in odmerjanje točnega odmerka težje. Dodatno so možne alergije na živalske beljakovine, tako, da večina tirologov danes ne predpisuje več “naravnih ščitničnih hormonov”.
Nekoliko več morda obetajo sintetični preparati, ki vsebujejo kombinacijo T4 in T3. Pri nas registriranih zdravil te vrste ni. Pogosto imajo bolniki, ki prejemajo kombinirane preparate več težav, oziroma stranskih učinkov zdravila (palpitacije, napetost, nemir …), ker koncentracija T3 v serumu poraste hitreje kot T4, T3 pa ima tudi relativno kratek razpolovni čas, tako, da koncentracija T3 precej niha. V prihodnosti največ obetajo zdravila, ki imajo 90% delež T4, T3 pa 10% in to v obliki, ki se počasi sprošča. Upajmo, da bodo kmalu na voljo tudi v klinični praksi, ker bi nekaterim bolnikom s hipotirozo prav gotovo koristila. Do takrat je najbolj fiziološki način nadomeščanje sintetičnega T4 v ustreznem odmerku.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close