vprašanje
spoštovani !
partenr ima diagnozo xxy, narejen je bil spermiogram in takoj sva bila dana na seznam za donorja. Zanime me, prebrala sem namreč veliko različnih prispevkov o sindromu xxy in ni nujno da gre vedno za 100 % neplodnost. Ker so naju v Dravljah dali na seznam za donorja midva pa bi preden do tega res pride rada opravila vsaj še biopsijo da dokončno izločimo možnost o tem, da otroka ne moreva imeti.
Kje še delajo biopsije in kako nama svetujeta naj sedaj ravnava. Ne vem …malo sva razočarana ko gre tako hitro vse brez možnosti, da se vse odvije tudi drugače.
Vem, da so čakalne dobe v Sloveniji za donorja dolge in me zanima zakaj ni možno uvozit semena iz tujine. V ameriki namreč poteka vse hitreje in dostavijo izbrano seme tudi v Slovenijo če je seveda to dovoljeno. Ali obstaja možnost , da do tega sploh pride..
hvala Mateja
Spoštovani!
Klinefelterjev sindrom je najbolj pogosta prirojena motnja v številu kromosomov pri moških. Čiste linije (pri katerih imajo vse celice v telesu 47 kromosomov) karakterizira med drugim motnja v razvoju spolnih žlez z posledično neplodnostjo. Četudi občasno pri biopsiji dobimo posamezne spolne celice je stopnja oploditve in zanositve tako majhna, da praktično povsod priporočajo zdravljenje z darovanimi spolnimi celicami.Biopsija je zaradi zelo majhnih testisov pri moških s to motnjo tudi tehnično bolj zahtevna, večja je tudi možnost, da zaradi nje preostanek tkiva testisa propade.
Čakalna doba na semenčice darovalcev je v zadnjem času eno do dve leti kar ni veliko več, kot čakanje na zunajtelesno oploditev z lastnimi celicami v katerem od naših centrov in je vsaj delno tudi posledica omejitve števila ciklusov s strani zdravstvene zavarovalnice. Tudi uvoz semena, za katerega izvor, preverjenost in sledljivost ne moremo jamčiti tega problema ne bi izničil. Zaradi naštetega se raje kot za uvoz spolnih celic potrudimo za informiranje čim večjega števila potencialnih darovalcev, kar bi nam po našem mnenju lahko zagotovilo zadosten priliv le-teh za zdravljenje vseh parov, ki darovane celice potrebujejo!
Lep pozdrav!