Vprašanje
Spoštovani!
Stara sem 21 let in imam težave s škrtanjem oz škripanjem v vratu. Težave so se mi začele pred 3 meseci. Terapevtka, ki sem jo obiskala zaradi ansioznosti-paničnih motenj, mi je rekla da se pri svojem delu pogosto sreča z osebami z bolečinami v vratu, ki se ponavadi pojavijo zaradi napete-sključene drže. sama pa mi je rekla da mi po njenem mnenju v tako mladih letih nebi smelo tako zelo pokati. Pokanje se namreč dejansko sliši, zdi se mi kot da bi mi pokala čisto zadnja vretenca v vratu, saj včasih ob pokih začutim bolečino po celotni notranjosti glave. Poleg tega se mi pojavljajo bolečine v vratu, hrbtenici in tudi glavoboli v zatilju, ki se širijo do levega očesa. Začela sem izvajati vaje za vrat in hrbet in jih izvajam vsak dan. res pa je da škripanje ni prisotno prav vsak dan. Zanima me tudi, če lahko tek, ki ga izvajam vsak dan vse skupaj le še poslabša? Prosim za nasvet.
Škrtanje je posledica nepravilnega sodelovanja mišic in premikanja sklepov preko omejene gibljivosti.
Napetost živčnega sistema v splošnem lahko povzroča napetost mišic, predvsem v vratnem delu in predelu ramenskega obroča.
Morda bi bila potrebna Rtg. slika vratnega dela, morda gre kljub nizki starosti že za kake degenerativne spremembe, lahko se s slikami oglasite v naši ordinaciji.[/url]
Tek sam ne priporočam (morda rahel), bolj hoja, plavanje, kolesarjenje.
Lep pozdrav,
Kaj bi lahko to bilo?Po obrazu predvsem pri sencih in kosteh imam nekakšne ponavljajoče se zmerne bolečine v presledkih nekaj minut ali uro in pol.Bolečine so takšne,da ponehajo in se vrnejo skratka glava me ne boli kar skupaj,čutim pa bolečine v presledkih,Bolečina izžareva tudi v uho in vrat nekoliko imam občutek omotičnosti predvsem v predelu čela ni pa to hudo naprimer,da bi zaradi tega šla k zdravniku.Ojame me tudi nekakšna toplota po licih in mi deluje neprijetno.Težave imam s stresom in anksioznostjo vendar ne v takšni obliki,da bi jemala zdravila.Ker me glava nikoli ni bolela mi je to nekaj novega.
Mogoče gre za spremembe v hormonskem stanju, morda problem klimakterija, morda za spolšno napetost živčnega sistema, če je vse to izločeno pa morda za osteohondrozne spremembe v vratnem delu hrbtenice.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 20let. Pred približno 4leti sem opazila sem da čudno hodim, kot bi bila nekakšna napaka v predelu kolka in kolenih, skratka težko razložiti. Sprva ni bilo izrazito, sedaj pa je. Ali imate kakšne izkušnje s tem in bi znali svetovati kaj se lahko stori v mojem primeru. Res bi bila hvaležna, saj me to spremlja že veliko časa in je res moteče.
Najlepša hvala.
Seveda imamo izkušnje s podobnimi primeri.
Vsekakor je potreben natančen pregled, da ugotovimo, kje je vzrok čudne hoje, na osnovi česar vam bomo lahko svetovali kako naprej.
Oglasite se v vam najbližji ordinaciji MO-GY[/url].
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
V času mirovanja oz ko ležim,vozim avto ali sedim mi v glavi poka,tudi ko premikam vrat mi pokajo vretenca!!Občutek imam tudi,da se mi lasišče premika,samo ko dam roko na glavo je vse v redu!Kdaj mi loti tudi srce razbijat(okoli dveh min)!Kaj so to kakšne psihične motnje(Anksioznost,depresija,stres)??
LP
Spoštovani!
Težave so se pričele pred 4,5 meseci v obliki mravljinčenja v predelu palca obeh nog, katera sta še sedaj rahlo “hroma” po zunanji strani. Nato so se pojavile bolečine v križu in desni ritnici izključno v nočnem času s sevanjem v desno nogo. Po aplikaciji analgetika bolečina izzveni. Napenjanje bolečine ne ojača. Fiziatrični pregled brez bistvenih posebnosti, klinično gre za rahlo iritacijo dermatoma LV. Laboratorij in RTG L/S bp, MR lumbalne hrbtenice brez pomembnejše utesnitve spinalnega kanala in bistvenih patoloških sprememb. Vse preiskave torej v najlepšem redu. Naj omenim, da so se težave začele v času gradnje, torej prisilna drža in dviganje težkih bremen, kar pa se sedaj kljub mirovanju cca. 1 mesec še nadaljuje. Torej, pekoča bolečina predvsem v zgornjem delu desne ritnice, ki nastane v večernem času ali me zbudi v spanju, ter ob dolgotrajnem sedenju ali daljši hoji – potem “rahlo šepam”. Sicer bolečina zjutraj in čez dan ni prisotna, mogoče le “rahlo špikanje” v tem predelu. Po analgetiku takoj popusti, jemljen Olfen 1x dnevno ali na dva dni. trenutno čakam fizikalno terapijo. Kaj je po vašem mnenju vzrok mojim težavam? Mogoče zategnejene mišice, nevralgija, težave bližnjih organov,… Hvala in lep pozdrav
Najbolj verjetno gre za zategnjene mišice in vezi v medeničnem delu. Zaradi preobremenitve je prišlo verjetno do določenega krča, ki je te spremembe povzročil in še vedno ni postavljeno mišično ravnotežje.
V takih primerih je manualna terapija zelo učinkovita, zato vas vabim, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].
Lep pozdrav,
Za EDEN:
Gre za draženje zgornjega vratnega spleta anatomnega živčnega sistema, t.im. cervikokranialgijo.
Je tipična diagnoza za zdravljenje z manualno terapijo, zato vas vabim, da se s slikami vratnega dela hrbtenice oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Približno dve leti imam zmerne do močne bolečine v zadnjem delu vratu, občutek trdega vratu, oteženega premikanja vratu in v zadnjem letu se je pojavilo tudi škratnje oziroma pokanje pri premikanju glave v levo in desno. Ob tem se mi bolečine z vratu prenesejo po glavi navzgor, kar povzroči glavobole in utrujenost. Star sem 33 let, moje delo je sede v pisarni. Poskusil sem že z vajami, veliko hodim toda bolečine ne minejo. Ali bi mi manualna medicina pomagala?
Verjetno je vzrok vaših težav res prisiljena drža na delovnem mestu, pomembno je tudi, da imate pravilen položaj glave ponoči.
Vaje so namenjene preventivi in mislim, da v vašem primeru s samimi vajami ne boste rešili težav.
Z manualno terapijo vam lahko pomagamo, oglasite se v naši ordinaciji[/url], po možnosti s slikami vratnega dela hrbtenice.
Poglejte si še:
Kompresijske in kapilarne motnje pri osteohondrozi vratnega dela hrbtenice[/url]
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Pred štirimi leti sem imel nenavaden pripetljaj,ko sem pogledal čez levo ramo ali je cesta prazna,se mi je zgodil v vratu nekakšen krč in nikakor nisem mogel poravnati glave,kaj šelel da bi jo lahko obrnil v drugo stran,več kot 24 ur(nekje dan in pol). Od takrat naprej sicer lahko normalno premikam glavo,vendar ves čas čutim zategnjenost na levi strani vratu in pa deloma po levem delu trupa vse do zadnjega rebra. Je mogoče to kako odpraviti s kakšno masažo vratu ali čem podobnim?Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Lp
Pomagala bi manualna terapija ali kakšna res strokovna masaža vratu in ramenskega obroča.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Sem v 53.letu, v obdobju klimakterija, z občasnimi depresivnimi epizodami, v službi v sedečem položaju…tudi po 10 ur pred računalnikom.
Že dober mesec me hromi bolečina v vratu, na desni strani, ki je vedno bolj izrazita in se širi proti ključnici, lopatici, rami…po roki navzdol….pa pekoča bolečina me zbada tudi zadaj – od zgornjega dela hrbtenice navzdol, ki se pa ne nadaljuje do pasu ali križa, pač pa me prebada nekje v zgornjo polovico hrbta. Glave ne morem zasukati na desno, če pa jo zasukam navzdol ali navzgor, mi zaškrta v vratu in me neizmerno zaboli. Sprva sem menila, da gre za “zaležanost”…a ker bolečina ni minila….še kar traja in je vedno hujša in širša, me začenja skrbeti. Do osebnega zdravnika še nisem šla, je pa stanje in počutje vedno slabše, občutek imam, da je glava zelo težka, da si olajšam bolečino, pa dvignem desno ramo za nekaj trenutkov k ušesu…Na otip pa se mi zdi, da je na desni strani čutiti nekaj zelo napetega, na levi pa ne.
Prosim vas za nasvet in napotke, kako nadalje ravnati !
Hvala in lepo pozdravljeni!
Gre za klasično sliko draženja živcev v vratnem delu hrbtenice (najbolj verjetno živca C6, morda tudi C7 ali Th1), ki je morda vkleščen (radikulopatija).
Klasična slika za zdravljenje z manualno medicino, oglasite se s slikami na pregled.
lep pozdrav,
Pozdravljeni
Pišem vam za moža, ki ima že cca 4 tedne hude spreminjajoče bolečine.Naj huje je zvečer, ko zaradi bolečin občasno bruha. Začelo se je v ledvenem predelu ki je izžarevalo v kolke, to je trajalo en teden, nato se je bolečina prestavila v srednji del hrbta, najbolj na desni strani ( na istem predelu kjer se je udaril pred letom in pol pri padcu). Nato semu je bolečina preselila zopet v ledveni predel za nekaj dni. Naj huje je bilo ko se je bolečina prestavila v glavo, in sicer iz zatilja v levo oko to je trajalo 6 dni, sedaj ga pa boli v zgornjem delu hrbtenice ( tudi na dotik), kjer bolečina izžareva v obe rami. pri zdravniku so mu rekli da je to od križa in mu predpisali Naklofen duo 75 mg. Poslali so ga tudi v laboratorij na pregled krvi in urina, ter EKG. Vendar je sedaj njegova zdravnica odšla na dopust za en mesec tako, da še ne vemo kakšni so izvidi.
Sprašujem vas za nasvet; Ali mislite da je potreba, da gre k urgentnemu zdravniku ali naj počaka, da se zdravnica vrne iz dopusta?
Iz navedenega mi ni popolnoma jasno, od kod naj bi izvirali simptomi, težko tudi verjemem, da bolečine v zgornjem delu rame) izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice. Ne gre za tipične simptome bolezni hrbtenice, morda ni hrbtenica niti osnovni vzrok bolečin, zato vam vsekakor svetujem, da čimpreje obiščete urgentnega zdravnika in da se ugotovi prava diagnoza. Rezultati raziskav vsekakor ne smejo čakati, da se zdravnica vrne iz dopusta!!
Če bo le ugotovljeno, da simptomi izvirajo iz hrbtenice, se mož lahko oglasi v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni. Zanima me sledeč problem. Star sem 33 let v zadnjih letih 5 letih sem prenehal z aktivnostmi pri športu (kar ni ok) in v zadnjih dveh mesecih pa se mi pojavlja bolečina v levem zadnjem predelu kolka verjetno kjer poteka živec saj ko se nerodno premaknem, vstanem iz postelje pa skoraj klecnem ob bolečini ali ob minimalnem prepogibu ali koraku. Sprva sem predvideval, da gre mogoče za pretrdo posteljo ali išias vendar se mi to pojavla na obeh straneh zadnje dni tudi na desni strani vendar z ne tako močno bolečino, ker hitro mine kot na levi strani, ki traja nekaj dni da se komaj premikam ali vsedem na stol. Res je da zadnja 4 leta, kar veliko tudi presedim na stolu zaradi narave dela kar je lahko verjetno tudi to vzrok, das e ne gibam kot bi se mogel. Opazil sem tudi ko naredim določeni športen gib z nogo prav čutim v hrbtu in je slišati kako se mi premaknejo kosti in manjši pok kar me precej skrbi kaj se dogaja. Ravno tako teden dni nazaj ko sem po dolgem času spet šel na košarko se je ista bolečina po drugi rundi košarke pojavila v desnem kolku tako, da je bilo igre kaj kmalu konec. Predvidevam, da rabim kakšno dobro masažo, ker sem očitno razštelan. Seveda kot tudi verjetno obisk pri vas mi ne bi škodil. Hvala za odgovor.
Verjetno gre res za določeno stopnjo obrabe v ledvenem delu in bi bila morda dovolj dobra masaža. Paziti je treba tudi pri rekreaciji, da se obremenjujete postopno, z dovolj predhodnega ogrevanja, sicer lahko hitro pride do poškodbe.Če pa se stanje tudi z masažo ne bi izboljšalo, se seveda lahko oglasite pri nas.
Lep pozdrav,