vprasanje
Stara sem 30 let.pred petimi leti sem prebolela GVT.Vzroka niso nasli.Eno leto sem jemala maivarin,zdaj pa plaviks,pred tem tagren.Na aspirin sem alergicna.Sedaj so mi ponovno naredili testiranje za faktorje trombofilije,vkljucno z genetskimi preizkavami.Ugotavljajo znizano aktivnost proteina c 54 %,ter povisano vrednost PAI 4,50 enot/ml,genetske preizkave so normalne.Cez mesec dni ponovna kontrola krvi.Mene pa zanima,kaj to dvoje pomeni.NAJLEPSA HVALA ZA ODGOVOR !
V zadnjem desetletju so se zelo zboljšale možnosti točne diagnoze številnih bolezni z uporabo novih aparatov in novih laboratorijskih preiskav. Med te spada ugotavljanje višine aktivnosti proteina C in višine fibrinolitične aktivnosti (PAI).
V vašem primeru oba izvida dopuščata sum, da ste morda nekoliko ogroženi za ponovitev trombotične bolezni. Na Kliničnem centru v Ljubljani deluje v okviru klinike za žilne bolezni ambulanta za trombotične bolezni. Pri obravnavi takih primerov, kot je vaš, kontrolirajo vsaj 2 x višino proteina C, predno se odločijo za kakršnokoli zdravljenje.
Verjetno imajo enako stališče kot na Kliničnem centru tudi v drugih bolnišnicah v Sloveniji.
Priporočam kontrolni pregled proteina C in da se z vsemi izvidi javite za pregled v trombotični ambulanti na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa ul. 4 (tel.: 522-32-72) ali v drugi ustrezni ustanovi.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Najbolj zanesljivo učinkovito zdravilo proti trombozi je Marivarin. To zdravilo predpisujemo začasno pri akutnih vnetjih žil (GVT) in kot stalno zdravljenje pri posebnih oblikah srčnih bolezni. V zaščito proti ponovitvi vnetja žil (GVT) predpisujemo Aspirin, Tagren, Plavix.
V vašem primeru bi priporočil, da kontrolirate še enkrat vrednost proteina C in da vas vaš zdravnik z vsemi izvidi napoti v ambulanto za trombotične bolezni v Ljubljani. Morda pa bo dovolj, če vaš zdravnik konzultira ustrezno službo. Vzrok za stalno znižanje proteina C bo zelo verjetno ostal nepojasnjen.
Vaši zdravniki so vam gotovo povedali kaj mora bolnik (bolnica) storiti, da se zavaruje pred ponovitvijo bolezni (hoja, ležanje z dvignjeno prizadeto nogo, elastični povoji ali nogavice, itd.).
Upam, da boste uspešni!
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.