Vprašanje
Nekoč sem gledala neki ameriški film, ki govori o ženski, ki je bila posiljena in je ob tem zanosila. Otroka je obdržala. Čez nekaj let je posiljevalec prišel iz zapora in hotel imeti stike s tem otrokom, ker je pač oče. In dovolili so mu. Seveda se je s tem samo hotel maščevati mamici, ker ga je spravila v zapor. Film me je pretresel.
Kako je s tem pri nas? Bi v takem primeru pri nas dovolili stike posiljevalca in otroka?
Preprosti odgovor bi lahko bil, da otrok v nobenem primeru ne potrebuje nasilneža, kar posiljevalec zagotovo je, temveč očeta.
Predstavitve celotnega dogajanja skozi filmsko zgodbo nisem gledala, zato težko odgovorim na Vaše vprašanje/ ne vem ali je morebiti mati takšno odločitev tolerirala, sprejela, ali se je šele kasneje zavedala, da gre za maščevanje itd. itd./.
Zagotovo pa je pri vseh odločitvah v zvezi z otroki vedno potrebno spoštovati Konvencijo o otrokovih pravicah, ki v svojem 3. členu nalaga vsem , tudi državnim ustanovam , da morajo biti “otrokove koristi glavno vodilo”.Vaša predstavitev problema ne kaže na to, da bi bila sprejeta odločitev v korist otroka. Sama sem mnenja, da je otrok ob takšnem človeku ogrožen.