VPRAŠANJE
POZDRAVLJENI !
Nekaj me zelo zanima in še nisem zasledila ne vprašanja še manj pa odgovora oz. te teme.
Zanima me kdaj se začne prebava hrane oz. kdaj pride do izločanja inzilina pa vseh teh sokov za prebavo hrane ( oprostite laičnemu izražanju ) ?
Recimo ko pojemo določeno hrano recimo najtežje prebavljivo – meso – ga prežvečimo in nato pogoltnemo pride do trebuha (?), tam se začnejo izločati sokovi, kot razgradnjo te hrane – v kolikem času se vse to dogaja?
In zakaj se lahko človek klub temu da vse izbruha , kljub temu redi ?
Rada bi strokoven odgovor, vendar tako da ga bom razumela !
Hvala lepa !
Draga Sonja,
najprej, to so izkusnje tudi drugih, ki povejo, da se kljub bruhanju zredijo. Edina logicna razlaga je, da niso izbruhali vsega, kar so zauzili, oz. da to ni povsem mogoce, najverjetneje gre res za oblikovanost zelodca in poziralnika in njihove stene, ki je bolj ali manj prozna. Vsekakor nikar ne poizkusajte hujasati z uporabo bruhanja, oz. siljenjem na bruhanje, ker lahko pri tem pride do resnih poskodb zgornjih prebavil, kot je recimo razpok poziralnika ali zelodca.
Zdaj pa glede prebave hrane. Razlicna hrana se razlicno hitro prebavlja. Skrob se zacne prebavljati ze v ustih, prek delovanja encima amilaze, ki se izloca s slino. V zelodcu se takoj, ko pride vanj hrana prebava nadaljuje v izlocanjem zelodcne kisline in drugih encimov (to so ene vrste orodja za natancno razgradnjo dolocene hrane). Hrana se prepoji s kislino in encimi in se potem premika prek dvanajstnika v tanko crevo, kjer se spet izlocajo prebavni sokovi z encimi. TU se zacne ze vskravanje posameznih povsem razgrajenih sestavin hrane. Dolocena hrana se v zelodcu zadrzuje razlicno dolgo, skrob relativno kratko, do 1 h, meso npr. okrog 6 h.
O tem pisejo stevilne knjige, ki vam jih priporocam v branje.
Vsekakor pa, razmislite o tem, ali je vas nacin uravnavanja zauzite hrane najbolj idealen in seveda zdrav. Lahko predstavlja sele zacetek poti v bulimijo, zato je pomembno, da se o tem cimbolj pozanimate.
Marija Aderluh