Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Vprašanje

Vprašanje

Imam malo srednje rjavo izbočeno znamenje, ki pa je že pred enim letom na enem robu (ne okoli in okoli ampak samo na enem delčku) potemnelo in malo spremenilo obliko, od takrat ni sprememb . A je možno da je postalo rakasto. Kaj mi svetujete! Bila sem že pri svoji zdravnici ki pa je bila čisto nezainteresirana in me je na hitro odpravila čes da to ni nič (še pogledala ni dobro). Kam lahko še grem to pokazat? Sem hotela h dermatologu ampak potrebujem napotnico, ki mi je moja zdravnica noče dati.
Za nasvet se vam najlepše zahvaljujem!

Pozdravljena Kaja,

Najbrz s tvojim materinim znamenjem res ni nic narobe, ker miruje, vendar je prav da si nanj pozorna. Ne vem, kaksna je tvoja zdravnica in koliko se spozna na kozne spremembe. Pri meni je bilo ze tako, da mi je moj zdravnik ob vsakem pregledu povedal, da moje znamenje ni vsec, ukrenil pa ni nic…

Literatura pogosto navaja materina znamenja kot vazen dejavnik tveganja za razvoj kožnega malignega melanoma, ceprav se ta vecima menda razvije na povsem zdravi kozi. Posebna vrsta melanocitnih pigmentnih znamenj so atipični pigmentni nevusi (Atypical mole – AM) – ki so znani tudi pod imenom displastični nevusi ( dysplastic nevus) Ti so obicajno večji od 6 mm v premeru, nehomogeno pigmentirani, neostro ali policiklično omejeni, nesimetrični in nepravilne oblike. Vendar je oblika in barva lahko zavajajoc dejavnik. Pri meni je bilo znamenje taksno, da niti izkusena dermatologinja ni bila prepicana v potrebnost operacije. Ce smatras, da je tvoje znamenje taksno, ti toplo svetujem pregled v privatni dermatoloski ambulanti. Mislim, da cena pregleda zanemarljiva, glede na posledice, ki te lahko doletijo, ce se slucajno tvoja zdravnica moti..

Ce te o melanomu zanima vec, si preberi starejso debato na linku:

SREČNO,
Joze

New Report

Close