Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija vprašanje

vprašanje

Spoštovani!

Stara sem 29 let. S kožo na obrazu (in tudi drugje na telesu) nimam težav in je le-ta zelo tanka. Nikoli nisem pretiravala s sončenjem (sonca se, ko je v svoji največji moči izogibam, če se le da), razen enkrat v najstniških letih sem dobila hude opekline od sonca. V letošnjem letu sem ugotovila, da imam okoli oči (tam, kjer so temnejši podočnjaki) in tik ob nosu belo (se pravi naredil se je oster rob, črta, ki loči predel, ki je malce ogorel in predel, ki je čisto bel oz. temen, saj imam podočnjake), kot ne bi imela na teh dveh mestih pigmenta in okoli oči izgleda enako, kot bi se sončila z očali.
Zanima me, kaj je razlog, da je pigment izginil in kako bi se zadevo dalo vsaj malo zakriti oz. popraviti (če se sploh da). Ena izmed možnih rešitev bi sicer bila uporaba pudra, vendar pudra ne maram, je pa to tudi v bistvu slaba rešitev.

Hvala vam za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani,

kar opisujete bi bila lahko bolezen , ki ji rečemo vitiligo. Da se razumemo, to je samo predpostavka.
Zakaj začnejo na posameznih mestih kože propadati celice, ki proizvajajo pigment melanin, torej melanociti, ni povsem jasno. Obstaja več teorij, vendar ena je , ki je nekako sprejeta: imunski sistem omenjenih melanocitov ne spoznava več kot del organizma , ampak kot tujek, zato se sproži proces, ki te celice uničuje in zato na teh mestih ni več pigmenta. Še vedno ne razumemo biološkega mehanizma nastanka vitiliga.Gre za avtoimuno dogajanje. Včasih so lahko prizadeta večja področja , včasih manjša. Tako , da ločimo dve glavni klinični sliki:
1. unilateralni vitiligo: ki se običajno po hitrem začetku v 1- 2 letih stanje napredovanja umiri
2. bilateralni vitiligo (pomeni običajno simetrično na obeh polovicah telesa), ki je bolj progresivna oblika.
Ponavadi se vitiligo začne okoli odprtin: očesnih, ustne, analne.
Ni nujno , da so pridružene druge avtoimune bolezni, zlasti bolezni ščitnice.
Pomembno je povdariti , da so depigmentirana področja zelo občutljiva na UV žarke, zato je potrebno kožo na teh mestih še posebej zaščititi in ne izpostavljati žarkom.

Vitiligo prizadene zlasti mlajše osebe , začetek bolezni je v večini primerov do 30.leta starosti.

Obstajajo že mazila, ki kažejo uspehe.
Svetujem Vam , da se oglasite pri dermatologu, ki vam bo s pregledom natančneje podal diagnozo.
Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close