Vprašanja – alergija mleko, jajca
Pozdravljeni,
moja skoraj 5 mesečna dojenčica (polno dojim) ima alergijo na kravje mleko in jajčni beljak. Pri alergologu sem dobila spisek dovoljenih in prepovedanih živil. Zanima me, ali morajo biti živila znamk, ki so navedena, ali so lahko tudi katere druge, samo, da so biološko pridelana, brez konzervansov, brez glutena….npr. bio corn flakes Cerealvit,ali riževo mleko Isolabio rice drink,…Ker po trgovinah ne dobim vsega, tudi v kalčku ne. Marmelade, ki je v seznamu tudi ni nikjer, ne v Etini ne v Kolinskini prodajalni. Katero sadje je torej sploh dovoljeno, da bi si marmelado lahko sama naredila? Če sta sveža paprika in paradižnik prepovedana, sta kuhana torej dovoljena? Tudi Žitovi izdelki (koruzna moka, prešnični zdrob) imajo na embalaži napis, da lahko vsebujejo sledove žit z glutenom.Da ne govorim o neoporečni zelenjavi in sadju. Zanima me tudi, kako potem začneš uvajati hrano pri otročku z alergijo na mleko in jajca.
Se opravičujem za toliko vprašanj, vendar je grozno, ko obupan hodiš po trgovinah in ne veš ali lahko kaj kupiš ali ne, oz. ali lahko sploh kaj ješ.
Lep pozdrav.
Dovoljena so živila, ki ne vsebujejo živil, na katera je otrok dokazano alergičen. Prebirati je potrebno deklaracije in izločiti živila, ki vsebujejo kazein, sirotko, jajčni lecitin, lecitin (če ni določeno ali gre za jajčnega ali sojinega).
Biološko pridelano je pogosto kar primerno škropljeno. Če ste kdaj videli biološko pridelano sadje in zelenjavo, potem ti, deklarirano biološko pridelani proizvodi, niti slučajno ne izgledajo biološko pridelani.
Če nimate prepovedanega glutena (možnost celiakije, sicer ne vem, zakaj bi se mu izogibali), potem lahko otrok uživa živila, ki ste jih našteli, le da ne vsebujejo lecitina (jajčnega).
Kuhana zelenjava (paprika, paradišnik) je načeloma dovoljena, poskusite in opazujte morebitne težave.
Glede znamk in podobnih potrošniških zadev, se obrnite na forum alergije, kjer vam bodo mamice lahko svetovale.
Hvala za odgovore.
Katero sadje ni alergeno? Lahko jem jabolka in banane?
Koliko je škodljiva krema, 15% advantan? Punčko se bojim mazati, ker naj bi te kreme škodile koži, jo tanjšale… Po približno 3 tednih po testiranju in po začetku stroge diete, ko se je koža izboljšala (z adavantanom sem jo namazala 3-4 krat vse skupaj), se je stanje spet poslabšalo. Koža je spet bolj suha, postaja rdečkasta, punčka se praska, predvsem ko je naga, zdaj se je začela tudi čez obleko. Koliko so pa škodljive kapljice Fenistil?
Lp.
Nekateri so alergični tudi na jabolka, zato ni mogoče reči, katero sadje je popolnoma nealergogeno.
Poskusite jabolka (domače sorte), banane, hruške, melono, lubenico. Citrusi in jagode, breskve, ananas, veljajo za bolj alergogeno sadje.
Kortikosteroidna mazila so škodliva, če jih uproabljamo nenadzorovano, dolgotrajno in brez premora. Če uproabljate kortikosteroidno mazilo 2x dnevno 3-4 dni, da se stanje izboljša, se ne pričakuje ne atrofije kože ne drugih stranskih učinkov.
Zdravila so nastala zato, da pomagajo. Njihov dobdrodejen učinek je vedno bolj pomemben kot stranski učinki. Na izbiro imate samo dvoje, ali date zdravilo in tvegate kakšne manjše stranske učinke ali zdravila ne date, otrok pa ima hude težave.
V škatlici zdravila Fenistil je priložen listek, na katerem so našteti vsi stranski učinki in jih poglejte.