vprašanja…
” Tako da z vprašanji kar na dan, ko se pojavijo:) “
zdej se me pa ne boste več znebili… 😉 imam vprašanj vsaj dvakrat toliko kot zob… 🙂
1.
Nekateri ljudje se zaradi prekomerne telesne teže odpovedujejo čokoladi in sploh sladkim stvarem; jaz pojem čokolade kolikor jo vidim… s težo nimam nobenih težav (sem suhica 😉 imam pa težave z zobmi. Problem je namreč v tem, da čokolado jem med učenjem (=med obroki). Moja zobarca me je že ‘odvadila’ pitja kakava na faksu (sošolke na čik, jest pa na kakau… pol mi pa baje tisti sladkor po zobeh zgago dela med predavanji), ne morem si pa zamislit, da po štirih urah matematike, ne bi vsaj malo čokolade pohrustala (morate upoštevat, da gre za matematiko, to je izredna situacija!!!); zdaj me pa zanima, kako naj svoje zobe zaščitim za naslednje tri ure predavanj?? Počutila bi se skrajno trapasto, če bi v wcju na faksu krtačila zobe. Folk bi mislil, da se mi je utrgalo. Spet smo pri ‘obsodbi’ – me boste obsodili na ‘ne-čokoladne-medmatematične-odmore’?? Ta bi bla huda, ampak … hja, za zdrave zobe vse (a se vam tud zdi, da me je groza svedra?? 😉 Ali pa tretja možnost, kar je že drugo vprašanje:
2.
Polno je reklam za čigumije (“žvečite orbit, žvečilni gumi brez sladkorja!!”), pa me zanima, a je to farbanje, da bi ljudje več kupili (čeprav ne bi mogli potem reči, da zobarji to priporočate), ali je res kaj na tem. Nekako razumem, zakaj orbit in ne npr. hubabuba (ki ima kilo cukra zraven), ne razumem pa, kaj lahko čigumi nardi (razen da plombo ven potegne) mojim zobem po obroku (v reklamah govorijo o nekem ph.. sem že pogruntala, da imam ene 10 minut po pojedenju čokolade v ustih ‘kisel okus’. To je baje nekaj v zvezi z bakterijam… )
3.
Zobna ščetka Oral-B ima na sredi nekaj obarvanih ščetin in kao ko se tiste ščetine razbarvajo, je treba ščetko zamenjat. Meni so se razbarvale po enem mesecu in sem se že potrudila po novo ščetko, ampak ne več tako, ker me nekaj hudo hudo zanima: kam je šla ‘barva’ iz ščetin???
4.
iz česa je plomba?
5.
Ko sem bila majhna, sem bila hudo nabrisana (kar me zdaj hudo tepe). Namreč, ko sem prišla v tista leta, da naj bi že sama umivala zobe, mi na kraj pameti ni padlo, da bi jih v resnici umivala. Mami me je poslala v kopalnico, jaz sem pol ure sedela na robu banje in brala kakšno knjigo, pol pa v posteljo; ko je mami to pogruntala, je šlatala ščetke (če so vlažne), pa sem pač pustila teči vodo, mao namočila ščetko in spet ‘špricala’ večerno toaleto. Tudi to se je končalo, ko se je enkrat brat zagovoril in se mi v kopalnico zadrl: dej še mojo ščetko zmoč!. Od takrat je mami vohala, če imamo vonj po pasti; pa sem stisnila čmok paste na jezik, mal vode čez, pošprudlala, izpljunila… Skratka, vse, da ne bi blo treba ščetkat.
Potem je mami špilala policaja in je stala zraven in gledala, da sem res skrtačila; prvo ko sem prišla v poteljo sem spod jogija potegnila bombon; ne zarad kljubovanja ampak prepsto zato, da popravim okus.
zdaj me pa zanima, KAKO NAJ TO PREPREČIM PRI SVOJIH OTROCIH, ko jih bom imela… Vem da je to še daleč, ampak treba se je pripravit… 🙂
ok, naj bo dovolj zaenkrat. verjetno vam je že žal, da ste mi rekli, naj kar vprašam 😉 Če je pa tko fajn, ko lahko zvem take stvari, ki jih drugače ne morem… Sem pač firbec (lahko si mislite, kako hudo je bilo moji mami, ko sem prišla v obdobje ‘mami, zakaj..?’)
Zdaj si najprej vzemite en teden dopusta, preden boste šli tole klobaso odgovarjat 🙂 🙂 🙂
brez zamere in lep lep dan!
mosue
Spoštovana mouse,
1. če se čokodadi res ne morete upreti (ne, ne bom vas obsodila na “vzdržnost”), potem si lahko pomagate s pitjem oz. prikritim grgranjem vode, da vsaj malo ublažite zasičenost sline s sladkorjem.
2. Z žvečilnim gumijem je pa tako. Orbit je res bolj primeren, ker je slajen z umetnimi sladili, ki jih bakterije še ne znajo uporabiti za svoje prehranjevanje. Po jedi nam Ph sline v ustih pade, ker se enostavni sladkorji z delovanjem encimov in tudi z bakterijsko presnovo že pretvorijo v kisline. Že sama slina ima to sposobnost (imenovano puferska), da uravnava kislost (in tudi bazičnost). Tako se pH sline po določenem času povrne na normalne vrednosti. Žvečenje spoduja izločanje sline, ki deloma že sama mehanično spira zobne obloge, sam žvečilni gumi pa na Ph bore malo vpliva (ta bi se na normalno vrednost povrnil tako ali tako).
Pravilno narejeni zalivki (plombi) pa žvečilni gumi ne more škoditi.
3. Za barvo pa ne bi vedela, kam gre. Edino logično je, da jo enostavno ali pojemo ali pa izpljunemo, ko si umivamo zobe.
4. Zalivko lahko izdelamo iz različnih materialov: amalgam, kompozitne smole, keramični ali kovinski inlayi (ki jih lahko že prištevamo med protetične izdelke).
5. Hja, otroku morate že dovolj zgodaj dati vedeti, da je umivanje zob del osebne higiene (tako kot umivanje las, striženje nohtov, brisanje noska,…). Verjetno pa slejkoprej pride obdobje, ko je osebna higiena “nepotrebna” in takrat boste morali uporabiti svojo starševsko avtoriteto.