vprašanja
Lepo pozdravljeni!
Imam kar nekaj težav; po kakšnem letu se zbrala pogum in zopet odšla k zobozdravnici,nazadnje ko sem bila mi je dala slikat zgornjo dvojko, no in na sliki se vidi ,da je zob mrtev . Svetovala mi je, da mi naredi preobleko(rekla je, da pobrusi v špičkein da gor neko maso),zob je kar temnejši od ostalih.Kaj mi svetujete, kaj naj nredim in kakšne prevleke(baje so porcelan,,,,), pa če se lahko da inekcija pred brušenjem?
Naslednja težava je ,da mi je pred tednom dni menjala dve plombi(z inekcijo), vendar me še po tednu malo boli ko kaj jem ali pijem(boli včasih bolj včasih manj). Pred menjavo pa ni nič bolelo.Napovedala mi je tudi menjavo ostalih plomb,vendar me nič ne boli.
Pa še glede inekcij, ali jo lahko prosim zanjo za vsako menjavo oz. popravilo zoba, pravi namreč, da če imam inekcijo ona ne ve kdaj pride do živca in je lahko zaradi tega kaj narobe.Mene je pa zelo strah in če mi noče dat inek.raje ne grem.
Se opravičujem, če je malo zmedeno opisano in najlepša hvala za odgovore.
Tina
Spoštovana Tina,
vedno imate pravico do nebolečega posega, tako da lahko vsakič prosite za injekcijo.
Brušenje mrtvega zoba ne boli, anestezija vam bo le omrtvila dlesen, ki jo lahko pri posegu ranimo. Prevleka bo iz materiala, ki ga bosta izbrali skupaj z zobozdravnico.
Nekaj dni po menjavi zalivke so zobje še lahko občutljivi na hladno in nekoliko bolj skelijo. Če težave po nekaj dneh ne bodo manjše pa se vseeno odpravite nazaj.
Z izjavami v stilu, da samo brez anestezije vemo, kje se nahaja živec, se ne strinjam. Menim, da to ve tudi vaša zobozdravnica. Še enkrat ponavljam – imate pravico do nebolečega posega.
Lepo pozdravljeni!