Vprašanja
Pozdravljeni! Imam nekaj vprašanj v zvezi z mojim zobovjem. Stara sem 22 let in še nobena od osmic mi ni zrasla, zato se mi zdi, da imam premajhno čeljust. Ali je možno, da mi osmice sploh ne bodo zrasle? Ali je nujno, da modrostni zobje sploh zrastejo, ali pa se čaka, da te začne kaj boleti? Spodnja desna sedmica je zrasla le nekako do polovice, zato si je zgornja vzela nekaj več prostora zase in ni zrastla v isti vrsti kot ostali zobje, zato gleda rahlo ven. Med omenjeno zgornjo sedmico in šestico ob njej se mi ob čiščenju z nitko tudi dogaja, da se hrana zatika in gnije, kar je neprijetnega vonja, ko povlečem nitko ven. Za kaj gre, ali imam razlog za preplah? Naj povem še to, da se mi za desnim mandeljnom nenehno nabirajo sicer zelo majhni gnojni čepi. Imam pa še eno vprašanje v zvezi z dlesnijo ob zgornji levi sedmici; tam se mi občasno dogaja, da se mi ob nekaterih vrstah hrane napravi bel mehurček (afta?). Predvidevam, da to ni ravno dobro. Sicer pa nimam nobene plombe, le nekaj kamna, ki ga moram že dati očistiti, saj me že nekaj let ni bilo pri zobozdravniku, že skoraj deset let pa imam tudi nekaj luknjic v spodnji šestici, ki pa me še nikoli ni bolela, ker redno čistim zobe, ampak vseeno me zanima, če je tako dobro. Za odgovor vam bom zelo zelo hvaležna, ker moram že zbrati pogum in oditi k zobozdravniku vsaj na pregled, še prej pa bom odšla, če bom vedela, da je kaj narobe, prosila bi vas pa tudi, če bi se dalo, da ne bi objavili pisma, ker mi je kljub anonimnosti vseeno neprijetno.
Še enkrat najlepša hvala za vašo pomoč in lep pozdrav.
Spoštovani,
vaše pismo bom vseeno objavila (brez imena), ker mislim, da ni možno, da bi vas kdo prepoznal.
Če že dolgo niste bili pri zobozdravniku, potem je res čas, da se tja odpravite čimprej. Poleg pregleda vam bodo tudi naredili rentgenski posnetek vseh zob oz. kar cele čeljusti. Tam se bo videlo ali sploh imate modrostne zobe in če jih imate, kakšna je njihova lega – če bodo lahko izrasle.
Če je res minilo že veliko let od vašega zadnjega obiska pri zobozdravniku, potem pedvidevam, da imate med sedmico in šestico karies, ki ga je čimprej potrebno popraviti. Če že sami vidite luknjice na zobeh pri slabi osvetlitvi, menim, da jih je še kar nekaj, ki jih bo videl zobozdravnik pri natančnem pregledu. Glede bele pikice se težko opredelim, če je ne vidim. Lahko, da gre za kakšno spremembo na dlesni ali pa za fistulo, ki omogoča iztekanje gnoja iz vnetnih procesov ob korenini.
Skratka, čimprej (!!!) se odpravite k zobozdravniku.
Lepo pozdravljeni!