Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje vprašanja…

vprašanja…

zaradi gen. brdavic sem dobila (po pregledu pri ginekologu) recept za mazilo aldera. ker so te malo že v notranjosti pa nevem če jo lahko vseeno uporabim? v navodilih piše da je za zunanjo spolvilo, jaz pa jih imam par odznotraj.
torej uporaba da ali ne? ter ali lahko poleg uporabim še dalacin kremo (to imam za vnetje).

hvala lp

Spoštovani!

Krema Aldara je resnično namenjena zgolj za zunanjo uporabo in se ne sme uporabljati v primeru, da so genitalne bradavice prisotne v notranjosti vagine.

Vendar pa, glede na to da vam je Aldara kremo predpisal ginekolog po temeljitem pregledu, sklepam da morajo biti bradavice verjetno prisotne nekje na mejnem področju, za katerega je ginekolog najverjetneje presodil, da je uporaba Aldara kreme ustrezna in primerna.

V kolikor imate še vedno pomisleke, vam svetujem da se ponovno obrnete na vašega ginekologa, saj vam v omenjenem primeru drugače žal ne morem pomagati.

Dalacin kremo lahko uporabljate zraven, v kolikor je njena uporaba potrebna in svetovana s strani ginekologa. Pazite edino pri nanosu krem – se pravi, da z nanosom Dalacin kreme ne redčite nanešene Aldara kreme.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Lep pozdrav….zanimajo me tablete B-complex( Krka)…dobila sem jih v lekarni proti misicnim krcem,ki me pestijo od novembra lani.Pojedla sem dve skatlici po 30 tablet….sedaj pa me zanima kdaj jih lahko ponovno zacnem jemat in ce dobim kaj podobnega v SVICI,kjer bom nejke 3 mesece.Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Vitamini skupine B spadajo med vodotopne vitamine. Zanje velja, da se v organizmu ne kopičijo, temveč se presežki enostavno izločijo iz telesa. Ob upoštevanju navodil glede pravilne uporabe (priporočeni dnevni odmerek), tako tudi pri dolgotrajnem, kontinuiranem jemanju vitaminov skupine B, le-to ne predstavlja nikakršnih nevarnosti oziroma tveganj za zdravje.

Kdaj lahko ponovno pričnete z jemanjem B-kompleksa je torej odvisno predvsem od vaših težav. V kolikor se je stanje izboljšalo, vendar so težave še vedno prisotne, lahko z jemanjem kar nadaljujete.

Brez dvoma boste tudi v Švici našli ustrezne, ekvivalentne pripravke B-kompleksa.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepsa hvala za vase pojasnilo! Lp

pozdrav,

zanima me katere vitamine oz minerale mi priporočate za povečanje odpornosti in pa za okrepitev las (proti izpadanju). Imam pa premalo delujočo ščitnico in naj ne bi uživala joda v dodatkih.

Hvala za nasvet,

Spoštovani!

Lasje in koža so še posebno občutljivi na delovanje žleze ščitnice. Zlasti pogosto je s težavami ščitnice povezano ravno izpadanje las. Pri zmanjšanem delovanju ščitnice (hipotiroidizem), lasje pogosto postanejo bolj krhki, suhi, grobi in lomljivi. Skratka lasje so videti nezdravi in pospešeno izpadajo. Tudi koža lahko postane bolj groba, suha in luskasta.

V kolikor so omenjene težave izrazitejše je v prvi vrsti potrebno preveriti ustreznost terapije s ščitničnimi hormoni. Poleg tega je velikega pomena tudi zdrav način življenja – nestresno življenje, veliko gibanja na svežem zraku in uživanje zdrave in uravnotežene prehrane.

Pri neuravnoteženi prehrani in raznih dietah se svetuje uživanje različnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo prilagojeno sestavo ustreznih mikrohranil, ki so potrebni za nemoteno rast in obnavljanje lasišča.

Za rast las so pomembni vitamini in minerali, ki sodelujejo kot katalizatorji pri presnovnih procesih v lasni korenini. To so predvsem vitamini skupine B: B1, B2, B6, B12, biotin, pantotenska kislina in folna kislina, ter minerali: cink, železo, baker in silicij. Pomembna je tudi prisotnost beljakovinske aminokisline L-cistin. L-cistin vsebuje žveplo in ima pomembno vlogo pri sintezi samega keratina ter tako vpliva na strukturo in rast las in nohtov. Klinične raziskave so dokazale, da cistin pospeši rast dlak oziroma las. Kot vir vitaminov skupine B, mineralov in aminokislin je tem pripravkom pogosto dodan medicinski kvas.

Izboljšanja rasti las ne moremo in ne smemo pričakovati čez noč. Pripravke za boljšo rast in zdravje las je potrebno jemati daljši čas (več mesecev).

Na tržišču so na voljo različni pripravki, eden izmed njih so tudi Dr. Böhm, Tablete za kožo, lase in nohte.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close