Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprasanja

Vprasanja

Pozdravljeni,

imam skoraj 8 mesecnega sincka in bi imela par vprasanj za vas.

1. Ze od rojstva imamo tezave z obilnim polivanjem. Pri 4 tednih je bil operiran zaradi pilorostenoze, po operaciji se je polivanje nekoliko umirilo, vendar smo vseeno presli na AR formulo in polivanje se je izboljsalo. Pri cca 5 mesecih smo zaceli z uvajanjem goste hrane, mislila sem, da se bo z gosto hrano polivanje cisto umirilo, vendar ni tako. Poliva tudi gosto hrano, vecinoma po tem ko pije vodo. Je to normalno?

2. Pediatrinja je rekla, da sina zaradi operacije ne moremo cepiti proti rotavirusu, saj naj bi bila operacija na zelodcu pred 3. mesecem starosti edina kontraindikacija cepljenju. Prav tako je rekla, da je zanj rotavirus lahko zelo nevaren in v primeru, da se okuzi lahko ze takoj pove, da bo moral na infekcijsko kliniko. Zakaj je temu tako?

3. Zadnje vprasanje pa je glede AM. Uvedene imamo 3-4 obroke. Kaksen mesec flaske noce niti ponoci. To pomeni, da na dan spije samo cca 300-400ml AM. Vem, da morajo do prvega leta starosti kljub gosti hrani piti AM zaradi hranilnih vrednosti. Koliko mleka naj bi spili na dan?

Ze vnaprej najlepsa hvala za Vas odgovor in lep pozdrav!

 

 

Polivanje po 6. mesecu naj bi bilo redkejše, a ni nemogoče – zlasti, ko je vsebina v želodčku bolj redka in ko je otrok aktiven (ob tem pride do povečanja tlaka v trebuščku, kar posledično potisne tekočino nazaj v požiralnik). Če otrok ob tem nima znakov draženja požiralnikove sluznice s kislino (kot refluksna bolezen), če pridobiva težo, diagnostika in zdravljenje nista potrebna.

Cepljenje proti rotavirusnim okužbam mora biti zaključeno pred 6. mesecem – tudi zato večina najbolj nezrelih nedonošenčkov tega cepiva ne prejme, saj so ob odpustu domov že “prestari”, da bi pravočasno ujeli 2. odmerek (v porodnišnici pa z “živimi” cepivi, kjer se oslabljeni virusi lahko izločajo v blatu cepljenega dojenčka in selijo med novorojenčki, zaenkrat ne smemo cepiti).

Ni mi pa jasno, zakaj naj bi bil vaš otrok bolj ogrožen s to okužbo kot vrstniki – operacija je že zdavnaj mimo, obenem pa način operacije prav v ničemer ne poveča tveganja za težji potek bruhanja ali driske.

Ko enkrat otrok dobro prenaša gosto hrano, je dodatek mleka bolj mišljen za obrok za pomirjanje, pred spanjem, je tudi bolj enostaven za pripravo. Samo mleko pa ni v ničemer “večvredno” v primerjavi z GH, ravno obratno. Torej mu mirno lahko dajate druge sestavine, mleko (ni nujno adaptirano, lahko tudi že  običajno) pa uporabite kot osnovo za kašice. Ali pa “mleko” nadomestite z jogurti in drugimi mlečnimi proizvodi, ki so mu všeč.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni, prosila bi za razlago izvida in sicer na ultrazvoku so pri mojem novorojenčku po porodu odkrili germinalizo v talamo kavdalnem kotu bilateralno. Poleg tega je koj novorojenček imel bilateralni kefalhematom. Porod je bil kar naporen, saj je bil otrok tudi velik 4.500 obseg glavice je imel 38. Najbolj me skrbi, da ta germinaliza nakazuje na kakšno možgansko okvaro, prosim za vašo razlago izvida.

 

“Germinoliza” je učeno poimenovanje za drobno votlinico – cistico, ki jo vidimo ob ultrazvočni preiskavi v določenem delu žilnega pleteža (horoidni pletež), ki tvori možgansko tekočino – likvor. Ker je to v kotu med talamusom (enim od možganskih jeder) in nukleusom kaudatusom (drugim, repatim jedrom), lokacijo poimenujemo kot kavdotalamični kot. Torej jo opisujemo kot cisto kavdotalamičnega kota – in jo večinoma povezujemo z drobno, razvojno krvavitvijo v ta žilni pletež, ki nastane dolgo pred porodom in ko se poskrka, ostane drobna votlinica. In ki je povsem nenevarna, ne daje ne v tem obdobju niti kadarkoli kasneje kakšnih znakov ali povzroča težav – in izgine spontano. Najdemo pa jo kar pogosto, kot slučajno najdbo ob rutinskem pregledu nedonošenih in donošenih zdravih novorojenčkov.

Kefalhematom pa je porodna poškodba, ko ob drgnjenju plodove glavice ob materine trše dele porodnega kanala pride do puščanja krvi pod pokostnico, najpogosteje temenske kosti. Praviloma ne dela (razen estetskih = buška na glavici) prav nobenih težav, ne v času nastanka (med porodom) ne kasneje (razen daljše zlatenice). Vsekakor pa med “germinolizo” in kefalhematomom ni prav nobene vzročne povezave.

Torej kar brez skrbi uživajte pomlad z vašim velikanom :-)!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close