Vprašanja
Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj in bi vas prosila, če mi lahko odgovorite. Pred 4 meseci sem rodila zdravega sinka, ampak vse od takrat pa težave. Najprej z kožo- koža se mi je vnela in imela sem odprte ranice po rokah. Potem vrtoglevice in kolapsi. Oboje še vedno traja. seveda sem predvidevala, da gre za alergije, zato sem prosila osebno zdravnico za napotnico na dermatologijo. Tam so mi vzeli kri in ugotovili, da sploh nisem alergična na nič, ampak imam moteno delovanje ščitnice. Prosim povejte mi kaj pomeni rezultat: s-TSH pod 0,005 mU/L, s-fT4 36 pmol/L, s-f3 11,90 pmol/L.
Kaj naj zdaj pričakujem? Sina še vedno dojim, ali ga bi lahko dojila tudi ob zdravljenju? Kaj če odklonim zdravljenje za tri mesece, da bi sina dojila še vsaj dva meseca izključno in en mesec postopno odvajala od prsi?
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Neva
Neva,
moji izvidi in težave so zelo podobni. Že dva meseca jemljem Propiltiouracil, mala je stara 5 m in še vedno polno dojim. najprej sem jemala 2 tbl na dan, sedaj tri. splošno počutje je boljše, krvni izvid pa tudi nekoliko. upam, da nama bo uspevalo še vsaj kak mesec, ker niti pod razno noče stekleničke. Lp.
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice) po porodu. Možno je, da gre za bazedovko ali poporodni tiroiditis. Potreben je pregled pri tirologu in uvedba zdravljenja. Ob jemanju tirostatika v običajnih dmerkih lahko nadaljujete z dojenjem.
LP