vpraanje
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede ortodontskega zdravljenja. K ortodontu sem sicer že hodila par let nazaj, vednar opažam, da so zgornji zobje še vedno “preveč” naprej, kar zelo vpliva na moj govor. To me zelo moti, zato bi zelo rada prišla vsaj posvet, kaj se da narediti, vednar ne k isti ortodontki. Zanima me, ali moram v tem primeru kaj obvestiti oz. ali je kakšen poseben postopek, da zamenjam svojo prvotno ortodontko, čeprav je “teapija” zaključena in bi šla samoplačniško?
Prav tako sumim, da gre pri mojem primeru za premajhno spodnjo čeljust, in bi morda potrebovala ortognatsko operacijo. To so le moja predvidevanja, me pa zanima, ali lahko o tem povprašam novo ortodontko (še posebej zato, ker me estetsko zelo moti) in če bo treba, ali to še vedno krije zavaovalnica?
Lp
Spoštovani,
vaše stanje je brez pregleda nemogoče ocenjevati. Samoplačniško lahko brez zadržkov opravite pregled pri kateremkoli ortodontu, ki opravlja samoplačniške storitve. V primeru, da je za rešitev vašega stanja potrebna ortognatska operacija čeljustnic, so stroški ortodontskega zdravljenja lahko kriti s strani ZZZS, vendar le, če ortodontsko zdravljenje vodi ortodont, ki deluje v javni mreži. Srečno!