Vpliv tiroksina na misice
Spostovani,
imam Hash tir in jemljem 75mcg Eltroksina dnevno.
Kot sem vam ze pisala, imam tezave z obremenitvijo srca.
Pred pb. pol leta so mi dokaj na hitro ob spremembi odmerka
atrofirali tudi obe stegenski misici (ceprav se nacin zivljenja in gibanja
ni tako drasticno spremenil), na stegnih se poznajo prav luknje ob straneh.
Ker se mi dozdeva, da tudi srca misica ni tako zmogljiva, boleti me zacne se preden bi se sploh segrela ali zadihala, me zanima, ali je to lahko kakorkoli povezano s hormoni, saj kardioloski pregledi niso pokazali nicesar.
Glede na to, da recimo sportniki jemljejo steroide za povecanje misicne mase, ali je mozno, da jo jaz zaradi jemanja Eltroksina zgubljam? (prehiter metabolizem v dolocenih tkivih?, ths=0.96).
Kardiolog mi je svetoval, naj poskusim z jemanjem propranolola (ceprav nimam hitrega utripa, za umiritev zivcev okoli srca in preprecitev zbadanja), vendar ce gre res za neke vrste oslabelosti misice verjetno propranolol ne bi pomagal? Kaksen je povraten ucinek propranolola na scitnico?
Najlepsa hvala za odgovor.
Sanja
Spoštovani!
Zaradi jemanja Eltroxina ne izgubljate mišične mase. Glede na TSH 0,96 mE/l je odmerek Eltroxina ustrezen. Propranolol je neselektivni blokator beta adrenergičnih receptorjev in nima direktnega učinka na ščitnico. V večjih odmerkih morda zmanjšuje pretvorbo T4 v T3 v perifernih tkivih, vendar ta učinek v pogojih, ko je preskrba tkiv s ščitničnimi hormoni ustrezna ni pomemben.
Lep pozdrav!