Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vpliv ščitnice na srce

Vpliv ščitnice na srce

Spotovani,
imam Hash tir in jemljem Eltroxin pb 3 leta (starost 36).
Stanje hormonov je normalno in tudi ne cutim pretiranih znakov hipotoroze.
V zadnjih dveh letih pa se ubadam s problemom glede obremenitve srca.
Bila sem na UZ, ekg, obremenilnem testu in 24 urnem holterju.
Stanje pa je taksno:
srce mi v mirovanju in zmernem gibanju dela normalno
ob vnemirjenju se mi hitreje spozi hitro bitje srca, podobne tezave mi povzrovata tudi kava in alhokol (ki ju iz preventive ze dve leti nisem poskusila, saj mi je nazadnje nastala po nekaj pozirkih nastala dokaj izrazita aritmija).
Glede na clanke, ki sem jih zasledila s tega podrocja sklepam, da gre za receptorje (ki jih na srcu prozi adrenalin in pa tudi kofein…), ki so pri meni nekako postali preobcutljivi?!
Dva kardiooga sta mi zatrdila, da je znano, da Hashimoto povzroca spremembne v prevodnosti srcne misice.
Sama imam obcasno tudi obcutek, da je motena preskrba s kisikom, saj se ob obremenitvi sploh ne zadiham (pulz mi gre zelo hitro na 150 in kljub vztrajanju na kolesu recimo 10 min, dobim le obcutek tiscanja v prsnem kosu, potrebe po hitrejsem dihanju pa ne cutim, enostavno se mi ne sporozi refkleks)-verjetno me zaradi tega po obremenitvi pogodto boli okrog srca.
Kardiologi so mi svetovali edino beta blokatorje, ker pa se nimam otrok in bi jih v naslednjih letih zelela imeti (v nosecnosti se menda tega ne sme jemati), me zanima, ali gre za trajno okvaro srca, ali bo sploh zmogla nosecnost, ali to pomeni trajno jemanje beta blokerjev?
Naj poudarim, da je stanje razen pri sportu normalno, se pravi naceloma lahko zivim brez zdravil.
Kaksna druga okvara srca je izkljucena.
Ali lahko taksno preobcutljivost povzroca tiroksin?
Za mnenje se vam najlepse zahvaljujem
Sanja

Tudi sama se srečujem s podobnimi težavami kot ti (imam prav tako Hash tir, ki je bila več let prezrta-tam nekje 7-8 let, čeprav sem večkrat opozarjala na vse težave pri svoji os. zdravnici), vendar zdrvaniki temu ne dajejo nobene povezanosti z mojo boleznijo oz. ne zdi se jim čudno, da mi pulz naenkrat iz 70 naraste na 140 ali 150.

Tudi sama se ukvarjam s športom, hodim tudi na fitnes, saj se le tako počutim malo bolje. Zadnjič npr. sem hotela na testiranje, da vidim kako je kaj z mojo kondicijo.
Testiranje se izvaja na kolesu, do katerega moram po ene 20 stopnicah. Ko sem sedla na kolo, da začnem s testiranjem sem bila presenečena, ker sem samo zaradi vzpona po stopnicah imela pulz 120 in mi tudi po desetih minutah, ob mirovanju na kolesu ni hotel pasti pod 100 (moral bi mi pasti pod 90, da bi lahko pričela s tstiranjem). Tako sva testiranje odložila….Sem pa bila res presenečena nad pulzom…..Zadihana sploh nisem bila….Res pa je, da tudi sama ugotavljam, da mi srce dokaj hitro pride na pulz 150-155…Že po nekaj minutah hoje, z vzponom na stezi, na steperju pa ga imam tako in tako okrog 165, ko ga ima kdo drug zraven mene 145-150. Skratka, srce mi ponori prehitro (stara sem namreč 32 let).
Prav tako večkrat občutim tiščanje tako okoli srca kot tudi v predelu prsi…Grozen občutek, kot da sem tik pred tem, da me zadene kap (pa četudi sedim v pisarni in delam-torej bolj kot ne mirujem).
Takrat se ponavadi ustavim, parkrat globoko vdihnem (seveda sem bleda kot zid) in potem je bolje. Ugotavljam pa, da se mi to dogaja pogosteje zadnje leto, to je od takrat, ko sem pričela z jemanjem tiroksina. Je morda tukaj kakšna povezava?
Glede aritmije pa je tako, da jo čutim že ene par let…Srce najprej čutim kako mi bije močneje, potem je tako kot bi se mi srce ustavilo-ga stisnilo in potem bilo naprej. Je to lahko povezano s ščitnico?

Katere preiskave mi priporočate glede na to, da zdravnica temu ne daje nobene velike pozornosti? Strah me je namreč, da mi srce popušča, saj sem zadnje dve leti grozno utrujena in včasih se počutim kot 60-letnica.

Nina, pridi kaj na forum Metuljcica, se bova tam pomenili.
http://metuljcica.mojforum.si/
Lp Sanja

Spoštovani!

L-tiroksin ima vsekakor izrazit vpliv na srčno mišico in srčno žilni sistem. Pri hipertirozi (prekomernem delovanju ščitnice) se v srcu zveča število beta adrenergičnih receptorjev, poveča pa se tudi njihova vzdražnost. Popustljivost žilja se zveča, kar ima za posledico divergenten krvni tlak (sistolični se nekoliko zviša, diastolični pa zniža). Poveča se dotok krvi v srce in tudi poveča minutni volumen srca. Posledica je pospešen srčni utrip v mirovanju, močno povečan minutni volumen srca, močno poveča se tudi srčno delo. Če tako stanje traja daljši čas se lahko pojavi srčno popuščanje (pešanje srca). Pri hipotirozi so spremembe obratne.
Hashimotov tiroiditis, ki je v evtirotični fazi, ali hipotiroza, ki je ustrezno zdravljena, ne vplivata škodljivo na srčno mišico. Pri vas je srce najverjetneje zdravo, morda gre za genetsko prekomerno vzdražnost adrenergičnih receptorjev. Menim, da zdravljenje z beta blokatorji ni nujno potrebno.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spostovani,
zahvaljujem se vam za odgovor.
Torej pred pojavom Hashimota sem imela odlicno kardiovaskularno kondicijo in srce mi je delovalo povsem normalno, tako da mislim, da ne gre za gensko okvaro.
Hitrejsa vzdraznost srca (v smislu tahikardij) se mi paradoksalno pojavlja v hipo obdobjih (tudi nekaj drugih pacientk mi je zatrdilo podobno).
Kljub tsh v normalnem obmocju se mi srce ne obnasa vedno enako.
Skrbi me predvsem bolecina po obremenitvi. Na obremenilnem testu mi je srce delalo noormalno tistih 5 mimut obremenitve, vendar po izkusnjah vem, da ce bi vztrajala na pulzu 150 recimo pol ure, bi me kasneje bolelo okoli srca in navadno imam tudi se kaksni dve uri povisan pulz.
Kardiolog je svetoval, da bi morda morala znozat odmerek Eltroksina, saj naj bi le ta povzrocal prekomerno vzdrazene receptorje (zdaj ze dve leti jemljem 75 mcg in imam TSH vedno med 1 in 2). Tezave s kavo, alhokolom i sportom so nastale pb po enem letu jemanja Eltroksina, prej sem recimo zmogla hojo v hrib, zdaj me srce boli ze ob vzponu na Rasico, po ravnem pa lahko hodim.
Ali mi lahko svetujete kaksne druge preiskave? Morda katere druge snovi vplivajo na krcljivost misice, preskrbo s kisikom, nivo homocisteina (menda je pri hashomotu znisan?).
Najlepsa hvala za mnenje.
lp Sanja

pozdravljeni!
tudi jaz imam podobne težave s srcem. tiščanje okoli srca, tudi v predelu prsi in tudi špikanje okoli srca. Tudi jaz se pocutim tako, kod da me bo zadela kap. Sicer se pa zdravim za hipertirozo in te tezave mam ze od zacetka zdravljenja. 3 leta ze jemlem Athyrazol in 50ug Eltroxin. Odkar so mi pred 4 meseci znižali dozo Athiyrazola se je stanje še poslabšalo. pulz mi zelo hitro naraste cez 100 ob mali obremenitvi. Na treningu (treniram hokej na ledu) pa imam pulz 190/min.
Pred dvema letoma, ko sem bila na zdravniškem pregledu za hokej na medicini športa sem naredila ekg in obremenitveni test in nekaj ni bilo v redu. zato me je zdravnica poslala h kardiologu. ta mi je naredil uz in izvid je bil bp. Takrat eno leto nisem smela igrati.
Skrbi me zaradi tako visokega pulza.
Stara sem 15 let.
pred enim mesecem sem imela kontrolo za ščitnico. Zdravnici sem povedala za tezave vendar imam se isto terapijo. Nasledno kontrolo imam cez 3 mesece.

Tule prilagam še odgovor pacientke z ameriškega foruma thyroid.about.com, ki omenja podobne simptome in tudi priporoča knjigo o metabolizmu srca.
Menda naj bi špikanje povzročalo nepravilno sproščanje ATPja-molekule, ki na celičnem nivoju sprošča energijo.
————————————————-
The Sinatra Solution: New Hope for Preventing and Treating Heart Disease (Hardcover)

“I saw this cardiologist — Dr Stephen Sinatra — a cardiologist in Connecticut. — on this TV health program that I watch called Your Health hosted by Dr Richard Becker and his wife Cindy. Dr Becker and Dr Sinatra were discussing heart health — how in women heart disease symptoms are different than for men … etc.

I decided to buy Dr Sinatra’s book called The Sinatra Solution — He is a holistic doctor and practices ‘Metabolic Cardiology’. He explains that the heart needs specific nutrition that he calls the “Awesome Foursome” ~ CoQ10, L-Carnitine, D-Ribose, and Magnesium . He also explains about “ATP” — that’s involved in “cell energy”. He says that often when you get pain in the chest from exercising, it’s because the heart isn’t getting any “energy” and the pain is like the heart muscle “cramping”. He also explained that the best way for women to know about their heart health is through a “stress echo”.

Spoštovani!

Glede na navedeno je pri vas hipotiroza ustrezno substituirana (TSH med 1 in 2). Hipotiroza, v tem primeru, vsekakor ni vzrok za težave s srcem. Menim, da glede na normalen UZ srca in obremenilno testitanje, ne gre za organsko okvaro srca.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close