Vpliv prehrane z malo OH na nosečnost/splav
Pozdravljeni, zanima me ali ima prehrana z res zelo malo ogljikovimi hidrati kakšen vpliv na nadaljevanje nosečnosti, oz. ali povzroča splav.
Z možem sva stara 33 let in imava dva otoka stara 7 in 3,5 let (zanositev in donositev brez težav). Želiva še enega otroka, pa se je zataknilo.
– aprila 2016 sem brez težav spontano zanosila. V 7. tednu nosečnosti se je na UZ videl velik rumenjakov mehurček in plodovi utripi. Vendar je nosečnost po meritvah ustrezala nekje 5. tednom. V 10 tednu plodovih utripov ni bilo več, vidni le obrisi ploda. Splavila sem s pomočjo tabletk.
– Kljub rednim spolnim odnosom, merjenju ovulacije z urinskimi testi (pozitivni vsak mesec), terapiji s Klomifenom (2x po 3 mesece) ne zanosim leto in pol
– Možev spermiogram junija 2017: normozoospermija. Moji testi ščitnice, FSH, LH, prolaktin (december 2017) so vsi v mejah normalnega. Vodiva se v ambulanti za neplodnost.
– Ker ima mož precej prekomerno telesno težo, sva se odločila za drug način prehranjevanja, da bi vsaj malo shujšal, čeprav je predebel že od zgodnjega otroštva. Do sedaj sva jedla vse, tudi precej ogljikovih hidratov (OH), sladkarij poleg seveda doma kuhane zdrave hrane z veliko sadja in zelenjave.
Dec. 2017 sva črtala vse sladkarije, moko, testenine, riž, krompir, kruh. Vbistvu sva ekstremno znižala vnos OH. Počutiva se zelo dobro, mož je kar konkretno shujšal, jaz pa malo. Imam 169 cm. Pred “dieto” sem imela 65 kg, zdaj jih imam med 61 in 62kg. To težo vzdržujem od marca.
– dec. 2017 sem opravila test prehodnosti jajcevodov z UZ. Desni in levi jajcevod nista sledljiva, proksimalna zapora jajcevodov v istmičnem delu.
– 17.1. 2018 laparoskopija, ki ni pokazala nobenih nepravilnosti (leva in desna tuba normalnega izgleda, prosta, fimbrije proste. Hromohidrotubacija: obojestransko prehodno). Razloženo mi je bilo , da je bil HSSG lažno negativen/neprehoden.
– Zadnja menstruacija 27.1.2018 in nato pozitiven Clear Blue. V 6 3/7 pregled, kjer se nakazuje GV velikosti 3,5 mm, odbojev ploda ni videti, endometrij zadebeljen do 18 mm. V pliki vesici uterini nekaj proste tekočine.
Spontano sem splavila dva dni po pregledu (15.3.2018)
– Takoj sem spet zanosila, menstruacije po splavu ni bilo. Ovulacijski test je bil pozitiven 4.4.2018.
4.5.2018 sem bila na UZ kjer je spet videti samo GV velikosti 3,4 mm in nekaj tekočine okrog maternice. Endometrij zadebeljen na 16 mm.
Glede na prejšnjo vbistvu identično nosečnost nisem optimistična za dober izid te nosečnosti.
Zanima me vaše mnenje.
Mislite, da je prehrana vplivala na konec težav z zanositvijo, vendar pa vpliva na splav? Ker fizioloških ovir za neplodnost glede na preiskave ni bilo.
Kljub zelo majnemu vnosu OH se počutim bolje kot kdajkoli prej, nimam nihanj in napadov lahkote in nenormalne potrebe po sladkarijah. Res pa je, da si ketonov v urinu in krvi nisem kontrolirala. Bi lahko bila prehrana z zelo nizkim vnosom OH vzrok za nenapredovanje nosečnosti? Bi bilo bolje, da ponovno začnem jesti OH?
Vbistvu je prehrana edina, kar sem spremenila v tem obdobju neplodnosti in neuspele nosečnosti.
Hvala za vaš čas in lep pozdrav,
Zaskrbljena
Spoštovani,
ne, noobena prehrana ne povzroča splava, pe če je še tako ekstremna. Lahko povzroča probleme pri zanositvi, ne pa pri donositvi, razen seveda, če je eden od dejavnikov za diabetes in se pri nosečnici tudi pojavi, sicer pa ne.
če se lahko navežem na zgornjo temo. Sem v 24. tednu nosečnosti do sedaj sem pridobila 4 kg, jem vse zmerno, res pa da malo preveč sladkarij, po katerih imam potrebo predvsem zvečer. Ker sem pred nosečnostjo že bila na LCHF prehrani (se pravi zmanjšan vnos OH in malo več zdravih maščob – počutje je bilo fenomenalno), me zanima ali lahko tudi sedaj zmanjšam vnos OH na nek minimum, ker se le tako lahko znebim napadov “lakote” po sladkem. Ali je lahko omejevanje OH v tem obdobju nosečnosti nevarno za plod? kaj pa morebitna izguba kakega kg oz. nepridobivanje na teži (kar ob rasti ploda pomeni moj minus)?
hvala!
Spoštovani,
rafinirani OH (sladkor) sploh ni nikoli bil primarna hrana človeku ampak vedno le priboljšek, ki je pač vsled prehrambne industrije današnje zahodne industrije postal pretirano dostopen in tako rekoč celo vdelan v skoraj vso industrijsko hrano, celo v takšno, kjer je niti slučajno ne bi pričakovali (alkoholne pijače, zelenjavne in mesne omake, prelivi, vnaprej pripravljena hrana itd.)… zakaj bi torej popolna izločitev rafiniranih OH (bela moka, sladkor, med itd.) bil problem v nosečnosti? Absolutno to ni noben problem. Takšna prehrana je v nosečnosti celo najbolj zdrava od vseh možnih diet.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima sledeče. Punca je v 21 tednu in je raznovrstno hrano vendar se redi neglede na to malo poje. Na wc gre komajda enkrat na teden pa še to nič neglede na to da pije odvajalo, je suhe slive.
Torej punca bi šla na LCHF dieto katera ima minimalni vnos OHjev in jo zanima ali lahko škoduje s tem kej otroku ki še raste?
Hvala že vnaprej za odgovor.
Spoštovani,
LCHF dieta je pač dieta sladkornih bolnikov in z njo ni nič narobe. V bistvu bi, če bi si lahko privoščili in če bi bili dovolj vztrajni, takšna dieta ne škodila nobeni nosečnici. Plod raste od prehranskih snovi, ki jih dobi od mame in tok teh snovi je naravnan tako, da ima plod prednost pred mamo, zato otrok zadnji ostane brez hranil. Če narava po svojih občutljivih mehanizmih zazna, da ženska takšnih pogojev ni zmožna (npr. anoreksija), najprej izključi reprodukcijo torej ovulacijo in ženska sploh ne more zanositi.
Hvala za Vaš odgovor. Problem je v temu, ker njeno telo ne prebavlja OH in tudi po en teden ne hodi na wc.. Ne je niti zajtrka, samo kosilo, večerjo kakšno sadje in kg kar letijo gor.. Posledično se zelo sekira.
Danes smo imeli morfologijo in je bila razočarana, ker ji je ginekolog rekel, da se slabo vse vidi čez trebuh in ji še kazal maščobo in mišice, da nemore preko tega videt veliko. Zvedela ni nič, pokazal ji je samo kje so roke in noge, srčni utrip prisoten. Povedal je tudi, da bo fantek. Ledvic in srčka ni pogledal, v materinski knjižici pa so sami +. Hrbtenica je reku, da je otrok zvit, ampak da se mu zdi, da je zaenkrat hrbtenica celotna.??
Kljub razmeram, ki so trenutno, me zanima, če sprejemate samoplačniško morfologijo, ker smo ful razočarani nad pregledom.
Hvala za odgovor
odgovor sem vam poslal v zasebni predal.