Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vpliv odstranjevanja amalgamske plombe na plod

Vpliv odstranjevanja amalgamske plombe na plod

Spoštovani!

Danes mi je zobozdravnica odstranila amalgamsko plombo (brez kakršnekoli zaščite-opne na ustih). Ona je mnenja da delo s starimi amalgami v nosečnosti ni problematično. Nova zalivka je bela. Sedaj berem o nevarnostih odstranjevanja amalgama v nosečnosti in kako zelo škodljivo naj bi bilo živo srebro, ki lahko ob tem prehaja preko posteljice na plod. Noseča sem 22 tednov in sedaj čisto panična od vseh teh informacij. Zanima me vaše mnenje  kako zelo sem s tem posegom vplivala na nerojenega otroka? Mogoče je pri meni skrb še toliko bolj intenzivna ker se je prva nosečnost končala s splavom.

Hvala za odgovor že vnaprej in lep pozdrav!

Prav nobenega razloga nimate za skrb. Kot prvo je vsebnost živega srebra v amalgamski zalivki zelo majhna, kot drugo pa ob ostranitvi zalivke ne pride do nobenega sproščanja njene vsebine, saj je “inertna” po celi površini. Bolj “nevarno” je samo odstranjevanje v smislu sproščanja bakterij, ki so potencialno pod zalivko – in za katere se ve, da ob večji invaziji v kri (kar pa je bolj izrazito ob odstranitvi zoba zaradi granuloma ali ob vnetju obzobnih tkiv) lahko sprožijo popadke :-).

Lepo nosečnost vam želim!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close